Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Az év polgárőre lett a lúdvári gépész

Mártély - Nagy Sándort, a lúdvári szivattyútelep gépészét választották az év polgárőrének. Az egykoron autószerelőnek tanult 49 éves férfi 1997 óta él és dolgozik családjával a Mártély közeli telepen. Felesége, nagyobbik lánya és veje is polgárőr, a családfő pedig emellett 33 esztendeje önkéntes tűzoltó is.
Rendezett porta, kitisztított árkok, csatornák, szépen nyírt pázsit és a töltésoldalban legelésző birkák fogadják azt, aki a lúdvári szivattyútelephez ér. Nagy Sándor családjával 1997 januárja óta él és dolgozik itt. Az autószerelő végzettségű férfi a mártélyi vízügynél helyezkedett el, majd innen került át gépészként a falu közelében lévő Lúdvárra. A telep másik gépésze nem más, mint a felesége.

– Annak ellenére, hogy elvileg reggel hattól délután fél háromig szól a megbízatásom, a szivattyútelep huszonnégy órás elfoglaltságot jelent. Egyszer lemértem, mire a fűnyíróval körbenyírtam az egész területet, pont hat kilométert tettem meg – mesélte mosolyogva. Felesége nemcsak az életben, a munkában, hanem a polgárőr egyesületben is társa. Emellett a nagyobbik lánya, a 24 éves Anikó és a férje is polgárőr. A családfő pedig ráadásként 33 éve önkéntes tűzoltó is. Az utóbbit társadalmi munkát még diákként kezdte.

Nagy Sándor munkahelye és otthona is egyben a lúdvári szivattyútelep. Fotó: Segesvári Csaba
Nagy Sándor munkahelye és otthona is egyben a lúdvári szivattyútelep. Fotó: Segesvári Csaba

Nagy Sándor a napokban vehette át Budapesten az év polgárőre címet, amelyre a helyi elnök jelölte őt a megyei szervezetnél, utóbbi pedig az országosnak javasolta a megválasztását. Férfiasan bevallotta, egyáltalán nem számított az elismerésre. A polgárőri teendőket csak szabadidejében tudja ellátni, mert első a szolgálat. Elmondása szerint ha a gáton kell lenni, akkor minden más háttérbe szorul.

– A 2006-os nagy árvízkor, amikor Lúdvárnál 1066 centiméter magas volt a Tisza vízszintje, nem lehetett mással foglalkozni, csak a védekezéssel. Békében, ahogy én hívom a készültség nélküli időt, ráérek óvni Mártélyt – folytatta.

A vízügytől minden ősszel kijönnek hozzá ellenőrizni. A szemle előtt pedig az egész területet, a telepet, a gépeket rendbe kell tenni. A szűrők mindegyike tiszta, a kerítés és a karók újrafestve, a szivattyúk dolgoznak, a fű lenyírva, a levél összeszedve – ekkora munkához pedig kell az egész Nagy család.

Tizenhárom éves egyesület

A Mártélyi Polgárőr, Tűz- és Vagyonvédelmi Közhasznú Egyesület 1995. január 16-án alakult tizenhat taggal. Az alapítók közül még heten tagjai a mára harmincfősre nőtt szervezetnek. A bővülés oka, hogy 1998-ban a felszámolás alatt lévő helyi önkéntes tűzoltóság összeolvadt a polgárőrséggel.

Olvasóink írták

  • 2. Pelikán József 2008. november 06. 15:42
    „Gratulálok kolléga!”
  • 1. Nagy Anita 2008. november 06. 09:33
    „Utólagosan is még egyszer gratulálunk Apunak. Ancsa Pisti Sziszi!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdték a 47-es további szélesítését

Hódmezővásárhely - A leendő nyomvonal megtisztításával, favágással és az útpályához szükséges homok… Tovább olvasom