Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Az inflációt lakbéremelés követi Vásárhelyen

Az inflációhoz igazodva öt százalékkal felemeli a lakbéreket a vásárhelyi közgyűlés január elsejétől. Az érintettek különbözőképpen értékelték a drágulást. A bér sok helyen magasabb, mint a közös költség, így jobban jártak, akik annak idején – amikor lehetett – megvették bérlakásaikat.
Szociális bérlakások a Dobó Katalin utcában. Fotó: Tésik Attila
Január elsejétől öt százalékkal emelkednek a vásárhelyi önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérleti díjai. A legutóbbi közgyűlésen elfogadott rendeletmódosítás vitájában Csanki István kisebbségi tanácsnok elmondta, a nyolcszáz önkormányzati lakásban élők közül két-háromszáz nem jókedvéből nem fizet lakbért, hanem azért, mert egyszerűen nem telik rá. Lázár János polgármester viszont elmondta, az emelés után is a hetedik legolcsóbb lesz Vásárhely a 22 megyei jogú város közül.

A vásárhelyi emelés az összkomfortos lakásoknál a jelenlegi havi 134 forintos négyzetméterenkénti bérleti díjat 141-re viszi fel. A komfortos lakásoknál a díj 125 forintról 131-re, a félkomfortos lakásoknál 48 forintról 50 forintra, a komfort nélküli otthonokban 29 forintról 30 forintra, míg a szükséglakások esetén 11 forintról 12 forintra emelkedik.

Az emelés mértéke persze a lakások alapterülete szerint különböző összegeket tesz ki. A legtöbbet az átlagos ötven négyzetméteres panelben kell fizetni. Ezen összkomfortos kategóriába tartozó, a távfűtés miatt amúgy is a legdrágább fenntartási költséggel rendelkező lakások bére így havi 7050 forintra emelkedik az eddigi 6700-ról.

– Ez a háromszázvalahány forintos emelés önmagában nem vágna senkit sem földhöz, az a baj, hogy így is több mint hat és fél ezer a lakbér – osztotta meg véleményét lapunkkal Törőcsik Andrea. Hozzátette, aki az eddigi lakbért ki tudta fizetni, annak ez januártól sem okoz nagyobb gondot.

Kovács Ferenc szerint az van most bajban, aki annak idején, amikor lehetett, nem vásárolta meg önkormányzati bérlakását.
– A közös költségek, hallom, házanként ugyan eltérnek, ám ötezer forintnál csak egy helyen magasabbak. Ott meg nagyfelújítást végeztek, így hamarosan lecsökkentik az eredeti háromezer forintra. Így megesik: aki önkormányzati lakásban él, az többszörösét fizeti ki lakbérként a közös költségnek. Azaz, jobban járt, aki annak idején – amikor lehetett – megvette a lakását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vágola Pekingbe készülhet

Már biztosan részt vehet a 2008-as pekingi paralimpián a Vásárhelyen élő Vágola Imre. A kerekes… Tovább olvasom