Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Az istálló padlásán lakik a volt mindszenti erdész

Mindszent - A 89 éves, mindszenti id. Máriás Ferenc erdészként dolgozott, de nagy szerelmei mindig is a négylábúak voltak: számos díjat, trófeát nyert lovaival. Már várja a tavaszt, hogy legújabb reménységét, a 4 éves Iramot elkísérhesse első versenyére. Lakását az istálló padlásterében alakította ki.
– Az egészséges életmód híve vagyok, és ebbe beletartozik az alkohol is. Hogy mennyit fogyasztok? Nem sokat, naponta 1 liter saját termésű szőlőből készített bort – mondta a 89 esztendős, mindszenti id. Máriás Ferenc. Ma is aktív, a háztájiban tevékenykedik, lovat tenyészt, szőlőt művel.

Mindene a természet és a lovak, bár korábban szarvasmarhát is tenyésztett, de azt nem „szerelemből", jó üzletnek számított. Jelenleg két hátast tart, az egykori bajnok Felhőt és csikóját, a 4 éves Iramot. Utóbbi tavasszal debütál versenyen – alig várja már azt a pillanatot, hogy drukkolhasson neki –, s mint eddig minden lovát, a vásárhelyi zsoké, Czurkó Szilárd lovagolja majd. Az állatseregletet pár tyúk és Jankó, a puli teszi teljessé. Huszonhét különböző fajtájú, összesen 120 tőke szőlőt művel, ezek terméséből készíti borát. De nemcsak a nedű ízére kíváncsi, hanem arra is, az egyes fajták miként reagálnak bizonyos kezelésekre, vegyszerekre, műtrágyákra.

1982-es nyugdíjazásáig erdészként dolgozott – fia, a most 55 éves ifj. Máriás Ferenc követte példáját –, főszerepet vállalt az algyői hídtól Szegvárig terjedő ártéri rész fásításában, fűzfákkal való betelepítésében – 60–70 méteres sávban. Sok fotót őriz ebből az időszakból, amelyen semmi más nem látható, csak a fiatal, karcsú törzsű fák. Mára a vadak is belakták, otthonukul választották azt az erdőt.

Máriás Ferenc és két lova, az egykori bajnok Felhő és jobbról csikója, a 4 éves Iram. A szerző felvétele
Máriás Ferenc és két lova, az egykori bajnok Felhő és jobbról csikója, a 4 éves Iram.
A szerző felvétele

Fotó, bonyodalmakkal

A fotók elkészítése kicsit bonyodalmasra sikeredett a két pacival. Felhőt kötőféken tartotta gazdája, Iram azonban elhatározta, megismerkedik velem: végigszaglászta táskámat, ruhámat, az arcom, belenyalt a fülembe, érdekelte a fényképezőgép.

Hiába hátráltam, hogy benne legyen a keresőben, az objektív célkeresztjében, kitartóan követett. Végül pár másodpercre – egy- két „kattintás" erejéig – sikerült őt is megreguláznia Feri bácsinak.

Annyira kötődik állataihoz, hogy az udvaron álló formás, tágas házon kívül – felesége, a 80 esztendős Magdolna ott él – még a 60-as, 70-es években az istálló padlásán lakást alakított ki. – Itt kizárólag természetes anyag, bőr, fa és kő van – mutatott körbe. – Minden komfort megtalálható, vécé, fürdőszoba, a közfalat cserépkályhából építettem, ami ennek köszönhetően egyszerre fűti a szobát és a fürdőszobát. Amíg tartottam marhát, alulról sugározták testmelegüket, a hőt, így ők szolgáltatták a padlófűtést.

A falakat lovait ábrázoló fotók – egyedi fakeretben – és a pacik által nyert legalább 200 színes szalag díszíti. Mindegyikre büszke, mindegyiknek története van. Ezeket is felelevenítette, és ahogy fogalmazott: – Nem voltunk világbajnokok, de szépen szerepeltünk a versenyeken, sok díjat nyertünk, értékes szalagokat gyűjtöttünk.

– A napjaim egyformák, a munka, a barátokkal való borozgatás, sztorizás után általában 6 órakor vacsorázom, 8-ig, 9-ig tévézek, utána elalszom. Nem tartozom számadással senkinek, bármikor kelhetnék, de a lovak már korán reggel ébresztenek: nyerítenek, enni kell adni nekik.

Olvasóink írták

 • 10. ziza1 2011. február 14. 19:47
  „Végre egy hír-értékű hír. Sok boldogságot, jó egészséget kívánok Önnek, kedves feleségének és nem utolsó sorban nagyszerűen felnevelt családjainak. Ilyen egy példás család!”
 • 9. altamir 2011. február 08. 10:50
  „Még további boldog és eredményekben gazdag élete kívánok tisztelt Feri bácsi”
 • 8. Napcsi 2011. február 07. 21:34
  „Gratulálok, sok boldogságot és jó egészséget!
  Aranyosak a pacik:-)))”
 • 7. tol 2011. február 07. 20:37
  „végre egy szívmelengető híradás! Ismeretlenül is gratulálok, Isten éltesse sokáig!”
 • 6. potter00 2011. február 07. 20:37
  „Így kell sokáig, szépen élni. Isten éltesse Feri bácsit!”
 • 5. Beemre 2011. február 07. 16:06
  „Isten éltesse Feri bácsi!”
 • 4. almaszósz 2011. február 07. 16:00
  „Jó egészséget kívánok Feri bácsinak! Aki ismeri tudja hogy az állatszeretete határtalan!
  Isten éltesse sokáig!”
 • 3. mazsolaszolo 2011. február 07. 15:28
  „Boldog ember lehet. Isten éltesse sokáig!”
 • 2. queenmargareth 2011. február 07. 14:54
  „De szép dolog ilyet is olvasni!”
 • 1. zoltanszabo 2011. február 07. 12:09
  „Jó egészséget,hosszú tartalmas élete kívánok Neki !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alapítványon át érkezne a pénz: akár évi 140 millióhoz juthat a vásárhelyi sport

Amennyiben az Európai Unió rábólint a tavaly nyáron elfogadott törvényre, a befizetendő társasági adó 70 százalékát öt kiemelt sportág finanszírozására fordíthatják a magyar vállalkozások. Tovább olvasom