Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Az olvadástól tartanak

Mártély, Mindszent, Székkutas - A vásárhelyi belvízhelyzetről már beszámoltunk. A kistérség többi települése közül Mindszenten nincs készültség, Mártélyon védekeznek, Székkutason másod-, illetve külterületén harmadfokú a készültség.
Mindszenten jelenleg nincs készültség, megszüntették az első fokot is, közvetlen veszélyben nincs lakóingatlan – tudtuk meg Zsótér Károly polgármestertől. A szivattyúk és az emberek készenlétben vannak, amint szükséges, azonnal beavatkoznak, mentenek.

Mártélyon komolyabb a helyzet, hétfőtől elrendelték az első fokú készültséget, az „ár" lakóházakat is fenyeget, az udvaron több helyen áll a víz – közölte érdeklődésünkre Tarics Csilla jegyző. Az újfalunak nevezett részen szinte szünet nélkül szivattyúznak a helyi önkéntes tűzoltók, de közmunkások is segítenek a mentési munkálatokban. A külterületi tanyákat homokzsákokból épített gáttal igyekeznek megóvni a „támadó" víztől.

Székkutason már közel egy hónapja küzdenek a belvízzel – folyamatosan szivattyúznak. Fotó: Frank Yvette
Székkutason már közel egy hónapja küzdenek a belvízzel – folyamatosan szivattyúznak.
Fotó: Frank Yvette

A legkritikusabb a helyzet Székkutason: a település belterületén másod-, a külterületen (tanyákkal) már harmadfokú a készültség a belvíz miatt – mondta Szél István polgármester. A faluban a kertekben, az udvarokon áll a víz, folyamatosan szivattyúznak, a lakosság a szakemberekkel karöltve már közel 1 hónapja védekezik, próbálja óvni értékeit. A belvíz pillanatnyilag 20 házat – ebben találhatók külterületi tanyák is – veszélyeztet, kitelepíteni még egy családot sem kellett. Az olvadás, a folyókon megindult árhullám, a várható tavaszi kiadós esőzés rendkívül kritikus helyzetet idézhet elő, így elképzelhető: többek kénytelenek lesznek majd elhagyni otthonukat.

– Összefogott Székkutas: a lakosok közül sokan csatlakoztak, segítettek, a szivattyúzás mellett vízelvezető árkokat is ástunk. A védekezés, kalkulációink szerint, tavaszig is elhúzódhat. Mindenre gondolva létrehoztunk egy káralapot, amelybe már 700 ezer forint gyűlt össze, felhasználásáról később döntünk – közölte Szél István.

Olvasóink írták

 • 10. Holló 2011. január 06. 07:09
  „Csak egy gondolat a nem belvizes Mindszenthez. A belvíz az nem az a víz ami a belterületen tehát a lakóhely helységet jelölő táblán belül van! A külterületen lévő víz ami a földeket elönti az is belvíz! Na félre a gúnyolódást, de jó volna ha Zsótér Károly polgármester beszélgetne Szunyi Pál képviselővel mert az utóbbi a belvíz miatt van felháborodva és telefonálgat a vízi társulatnak. Tehát továbbra is állítom azt a tényt, hogy Mindszenten lehet készültség nincs de gond van a belvízzel. És gond lesz olvadáskor. Mert ha nem is látszik de akkor is magas a talajnak a vízszintje, ami ugye belvíz.”
 • 9. lordzola 2011. január 04. 14:07
  „egykismalacröf -nek! Hát éppen ez az amiről ugatunk!Hogy siralmas az a szerelés a képen, és pont azt példázza, hogy így kell védekezni???? Az meg már csak hab a tortán, hogy ez egy magánszemélyé. Becsülendő a részéről!
  De összességében nagyon gáz ez az egész belvíz história”
 • 8. Én2 2011. január 04. 09:42
  „Öröm, hogy Ti kisemberek látjátok a hibákat a vezérek meg nem, mert nem is akarják csak szövegelnek.”
 • 7. Holló 2011. január 04. 07:34
  „egykismalacröf!!

  Akkor elmondok neked egy titkot de pszt! mert titok!

  A Tisza árterében semmi gond nem volna ha fák töve ki volna takarítva,mért is egy kicsike dolog gyorsabban folyna a víz lefelé, mért? A történet egyszerű nem volna gyom, gaz, bokor, sutyó ami feltartani a vizet ezeknek bármennyire is furcsa torlasztó hatása van. Már hallom a kérdést mi köze ennek a belvízhez? Csak annyi, hogy a térségben lévő belvízvédelmi csatornák többsége oda folyna, ha az is tisztítva volna rendesen, és az átemelő művek tökéletesek volnának. De még mindig nem kaptál a belvízre választ úgy érzem pedig lassan szerintem benned is össze áll a kép. Nos a településeken lévő belvíz védelmi árkok állapota is siralmas. És ha ezeket a tényeket össze rakod máris megkapod a választ. Ki miért felelős az ügyben az már egy másik történet. De akik hibáztak sose fogják elismerni a hibát csak mutyiznak és sunnyognak.
  Más ige tisztelt Zsótér Károly úr! nem tudom, melyik Mindszenten él? Ha Mártélyon és Szegváron belvízhelyzet van akkor Mindszenten? Vegye már a fáradságot magának és nézzen körül a településen rendesen ne a szőlő parton inkább a Dózsa-telepen és környékén csodás látványban lesz része mármint az árkok terén valamint hozzájuk tartozó csatornák terén.”
 • 6. egykismalacröf 2011. január 03. 16:47
  „annyira okos emberek vagytok, miért nem autókáztok ki a pusztaszéli út felé? nézzetek körbe! siralmas helyzet. Amúgy pedig az a szivattyú ami a képen látható, magánszemély tulajdona.... Ő maga tankolja és dolgozik vele éjjel-nappal. Ha nem volt rá több pénze akkor erre futotta. Az út közepére tett kanna pedig jelzést szolgálna a közlekedőknek. Az út közepétől pedig lefelé a kanálisba folyik a víz. Ez egyszerű megoldása a dolgoknak. Nem a lehető legjobb, de ha már ennyit is tud segíteni magán az ember akkor már ez is jó! Ne beszéljetek sületlenségeket, ha nem vagytok ott. Nem élitek át, és nem éltek vele az utóbbi 1 hónapban a belvízzel. Az megint más kérdés, hogy rekordmennyiségű csapadék hullott le az elmúlt évben s hetekben. Ezzel senki nem tudja felvenni a harcot.
  Azzal viszont egyetértek a hozzászólókkal, hogy egy zsák gabonáért beszántani a csatornát nem valami jó ötlet. Meg kell nézni, hogy a belvíz most hol lett úrrá a földterületeken. Én személy szerint súlyos pénzbüntetéseket szabnék ki a gazdákra, szankciókkal élnék. Az pedig más kérdés, hogy miért nőttek be a csatornák fás szárú növényekkel. Miért nem takarították ki azokat akár a TIMA akár az ATIKÖVIZIG emberei.
  Sajnos egy-két héten belül urrá lesz rajtunk a belvíz s soha nem látott gondokkal fog küzdeni a viharsarok s vele együtt Székkutas is. Jó egészséget és kitartást az ott élő és dolgozó embereknek.”
 • 5. almaszósz 2011. január 03. 16:16
  „A locsoló a terelőkúp. Bravó, gratulálok!
  Nem kellett volna beszántani a csatornákat és az évekkel csatornázásra kapott pénzeket csatornaépítésre kellett volna költeni!
  Természetesen ilyenkor IS legegyszerűbb a természetet -az időjárást- okolni mintsem felelősöket keresni.”
 • 4. Én2 2011. január 03. 10:56
  „Nem kellene sózni az utakat de takarítani azt igen Vásárhelyen. Ilyen város nincs több az országba azthiszem, hogy semmi NINCS takarítva az utak, járdák, bicikliutak mind, mind csupa jég. Csak azok az utak vannak lepucola mik a KÖZÚT-hoz tartoznak. Lázár úr mivel dicsekedhet most ez egy alvó ,koszos elhanyagol város. Meg kellene büntetni a polgármestert , nem végzi rendesen a munkáját igaz ő már Pesten van ott meg járhatóak az utak.”
 • 3. tol 2010. december 31. 14:31
  „nyilván tudja a paraszt, hogy az őszi mélyszántás a megoldás (plusz csatornázás, stb., röviden és velősen melioráció...), de hallgat, mint aki bennszart. Munkára, emberek!”
 • 2. Norman_Bates 2010. december 31. 13:11
  „LOL ez most tényleg az út közepére nyomja, aztán meg visszafolyik, ennek mi értelme van?
  Tetszik még a szentes elkerülőről nyíló szegvári úton áll egy kis víz... megoldás: Le kell zárni az utat!..., kész!
  Ez a legbiztosabb, így nincs gond, a hülye autós meg kerüljön 20 kilómétert a 360 forintos benzinnel.
  De egyébként visszakanyarodva, biztos sokkal kifizetődőbb, kapkodva szivattyúzgatni ész nélkül, mint nyáron nyugodtan kitakarítani, esetleg kimélyíteni a csapadékelvezető árkokat, vagy esetleg nem beszántani.
  Azért az olvadásnak is lenne haszna, pl az, hogy vásárhelyen lehetne közlekedni, mert arra aztán várhatunk, hogy lázár sózza az utakat.”
 • 1. hungagent 2010. december 31. 12:40
  „Nézzék meg a fotón látható szivattyút, a vélhetően rongyokkal tömített csatlakozást, és a kakaszippantós csődarabot, amely egy országút közepére nyomja a vizet. Magyar Belvíz Elhárítási Stratégia 2011.
  El tudom képzelni, hogy a szivattyú jó működését ellenőrzők, remek vadiúj Land Roverrel, netán Mitchubishi terepjáróval tekintik meg!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Születésnapján köszöntötték a vásárhelyi pedagógust

Hódmezővásárhely - Tanítványai, kollégái, barátai, tisztelői, családtagjai köszöntötték 75.… Tovább olvasom