Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Az önkormányzatra hivatkoztak utcai adománykérők Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Utcai adománygyűjtők szólították le Vásárhely belvárosában az embereket, arra hivatkozva, hogy a város is támogatja munkájukat. Ez azonban nem igaz. Miután különböző kérdéseket tettünk föl nekik, elmentek.
Teljesen más módszerekkel próbálja meggyőzni az adományozókat a helyi mozgássérült gyermekeket támogató alapítvány, illetve az állatvédő szervezet.

Két fiatalabb és egy idősebb férfi szólította le több napon keresztül Vásárhely belvárosában a gyalogosokat azzal, hogy adományokat gyűjtenek különböző alapítványoknak. Azt, hogy a képeslapcsomagért adott összegek jó helyre kerülnek-e, a járókelők nem tudták megítélni, annak ellenére, hogy a roma férfiak színes, névre szóló megbízólevelet, illetve személyi igazolványukat is bemutatták. Kétkedésünket látva egyikük elmondta: a gyűjtést a fővárosi önkormányzat mellett a vásárhelyi is támogatja. Állítását azonban kategorikusan cáfolták a városházán. Az idősebb gyűjtőtől megtudtuk: jutalékot kap az összegyűlt összeg után. További kérdéseinket pedig már nem várta meg, társaival elsietett.

Szerencsére nem ezt a példát követi a városban közismert Aprót az aprókért Alapítvány, mely a mozgássérült gyermekek megsegítésére jött létre. Vezetője Benczédi Márta elmondta: hat éve helyezték ki perselyeiket a Hód ABC-ben, illetve a Kálvin téri élelmiszerboltban, s eddig minden évben beváltak a számításaik. Megfelelő összeg gyűlt össze ahhoz, hogy segítsék a halmozottan hátrányos, illetve a mozgássérült gyerekeket.

Pénzgyűjtő persely a boltban. A visszajáró aprót dobják bele a vevők.
Fotó: Tésik Attila

– Évente kétszer-háromszor ürítjük a perselyeket. Azokba valóban aprót, azaz egy-két, legfeljebb öt és tízforintosokat dobnak az emberek. Ötvenesből vagy százasból jó, ha egy évben egy rolnit be tudunk csomagolni. Hozzátette: március nehezebb lesz a dolguk, hiszen az egy-két forintosokat kivonják a forgalomból.

Teljesen más a módszere a Konrad Lorenz Természet és Állatvédő Egyesületnek. Ők nem pénzt, hanem kutyaeledelt gyűjtenek.

– Tapasztalatunk szerint az emberek egyre bizalmatlanabbak a nonprofit szervezetekkel szemben, főleg, ha azok pénzt kérnek tőlük. Nem tudják, hogy azt valóban a megjelölt célra fordítják-e. Mi ezért havonta egyszer arra kérjük az embereket, kutyatápot vegyenek nekünk – mondta Dömötör Júlia, a jelenleg hetven, a gazdájuk által elhagyott ebet gondozó egyesület elnöke. – Ráadásul ezt személyesen tesszük, így nemcsak megismernek bennünket, de önkéntes munkát is végeznek számunkra.

Az állatvédők február 10-étől saját weboldalukra is felteszik majd, ki mennyivel támogatta az egyesület céljait, s hogy az összeget milyen célra fordították, valamint azt is, hogy még mire lenne szükségük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elektronikusan is bevallhatjuk az adót

Hódmezővásárhely - Január elsejével Hódmezővásárhelyen is megszűnt a magánszemélyek kommunális… Tovább olvasom