Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Az ország összes börtönében raboskodott Rostás János

Székkutas - A hit tartotta a lelket a börtönben a székkutasi id. Rostás Jánosban. A férfit 20 évesen, 1951-ben ítélték el fehérgárdistaként. 10 évig raboskodott, majd miután kiszabadult, még kanásznak sem kellett.
Köszönöm, Istenem! – ezt mormolta magában a 20 éves székkutasi id. Rostás János 1951-ben, amikor több hónapnyi börtön után a bíróság ítéletét meghallotta a tárgyalóteremben. Két társát halálra, őt „csak" életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. A ma már 81 éves férfi végül közel 10 év után, 1959-ben szabadult a rácsok mögül. Azért került börtönbe, mert tagja volt a fehérgárda-mozgalomnak, szülei pedig kulákok voltak.

– Még ma is előfordul, hogy álmodom a börtönről. Főként az első hónapok viseltek meg, amikor Szegeden raboskodtam. Fáztam, éheztem a magánzárkában, éjszakánként pedig kihallgatásokra citáltak, ahol persze a verés is napirenden volt. Mind közül a legkegyetlenebb a csontig hatoló hideg volt – mesélte. A pokolban csak az otthonról hozott erős hite tartotta benne a lelket – tette hozzá.

– 1959-ig „végigrugdostak" az ország összes börtönén. A legtöbb időt, 8 évet Márianosztrán voltam. Sorsom akkor fordult valamivel jobbra, amikor az egyik vásárhelyi rabtársam kiszúrt a tömegből, és kijárta, hogy csatlakozhassak a műszaki rajzolók csapatához. Igaz, addig azt sem tudtam, eszik-e vagy isszák ezt a munkát, de egy hét alatt belejöttem – idézte fel az egyébként a szentesi mezőgazdasági szakközépiskolában végzett férfi.

Rostás János máig őrzi a szabadulási parancsát és a bírósági ítéletét. A szerző felvétele
Rostás János máig őrzi a szabadulási parancsát és a bírósági ítéletét.
A szerző felvétele

Rostás János az 1956-os eseményeket is a börtönben élte át. A forradalomnak köszönhetően mehetett haza először a családjához. Nem sokáig örülhetett a szabadságnak, mert karácsonykor már a pufajkások kopogtattak náluk, újból börtönbe került.

Lópörkölt

Rostás János Márianosztrán főszakácsként is dolgozott. A rabok menüje nem volt túl változatos. 3 deciliter meleg, sós víz jelentette a levest, jobb esetben lócsontból főzték. Szárított krumpliból, répából készítették a főzeléket, amelyre hetente kétszer 1 deciliter pörköltszaft és egy-két

– Szabadulásuk után sokan Sopron felé vették az irányt a rabtársaim közül, én viszont Székkutasra. A családom miatt egy percig sem gondolkodtam azon, hogy elhagyjam az országot. Most, 81 évesen is úgy érzem, nem bántam meg a döntésemet. Hónapokig kerestem munkát, még kanásznak sem kellettem. Miután a szüleimet is kisemmizte a rendszer, szó szerint a lepedőt is kihúzta alóluk, kellett a pénz, így Budapestre mentem szerencsét próbálni. Hosszas talpalás után udvarosnak vettek fel egy papírfeldolgozó szövetkezethez. 1990-ben innen mentem nyugdíjba, nem udvarosként, hanem osztályvezetőként – jegyezte meg.

Rostás János most már a hobbijának, a mezőgazdaságnak él. Kora ellenére sem mond le arról, hogy a földjén felügyelje a szántást, vetést, aratást. Több évtizedes kihagyás után ismét ősei földje jelenti számára az életet.

Szívesen adakozik

A börtönévek után megfogadta: miután rajta senki sem segített, ahol tud, ott ő fog segíteni. Legutóbb 200 ezer forintot fizetett be a falu önkormányzata által életre hívott belvízkáralapba. Néhány évvel ezelőtt a katolikus templom felújítására adományozott több százezer forintot. Azt mondta, ezt azért is szívügyének tekintette, mert annak idején a családja segítségével épült fel a templom.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. idir 2011. március 11. 04:24
  „Kedves Torok Anita!
  On a cikkeben azt irta,hogy osi foldjukon gazdalkodik Rostas ur es azt is,hogy az egvilagon mindent elkoboztak korabban a csaladtol.A Rostas ur ellen inditott birosagi eljaraskor olyanert iteltek el,aminek az elkovetese idejen meg kiskoru volt.Igy a majdani orokseget nem is irhattak volna elo mellekbunteteskent a csaladra,mint vagyonelkobzast.
  Ez nem politikai ugy,mert rossz politkus ,bunozo politikus,birosagi vezeto,ugyeszseg,rendorseg stb. csak akkor van,ha a bunozo jogaszok azt a torveny elleneben megengedik es rajtuk kivul a hazafias nepfront altal kinevezett helyi es orszagyulesi kepviselok.szemet hunynak Erre egy nagyon szep bizonyitek:Torvenytereju rendelet mondta ki ,hogy foldeket tagositani (egybefuggo tablakat kialakitani) az akkor hatalyos torveny ertelmeben csak a mezogazdasagi miniszter engedelyevel lehetett . Azoknak a varosoknak a nevsorat,akik a tagositasi engedelyt megkaptak,a torveny szerint a magyar kozlonyben kellett lehozni.A rendelet be nem tartasa 5 ev bortont jelentett.
  Hmvhelynek ilyen tagositasi engedelye nem volt.Ezert a volt allami gazdasagok foldjeit nem allami foldek alkottak .Ezek nem kisajatitott foldek voltak,mert a torvenyes rendelkezesek ellenere tilos volt igenybevenni azokat.Magyarul,az allam es a helyi tanacs meg kiisajatitani sem sajatithatta volna ki azokat,nem beszelve a kisajtitas sem lett volna jogeros,vagyis,a mai napig nem jogeros,mert nem lett a kisajatitasok erteke kifizetve akkor. Ezt a rendeletet Rakosi Matyas irta ala. Az 1990-es reszleges karpotlasi torveny mellekletenek hatalya ala tartozo ugyekben az akkor kisajatiott es akkor kifizetett ingatlanok ugyei estek a reszleges karpotlasi torveny hatalya ala. Azokban az esetekben ,amelyek vasarhelyhez tartoztak a kisajatitas es az igenybeveteluk az akkori torvenyek ertelmeben is tilosak voltak.Ezert az egyetemes jogok es a nemzetkozi szerzodesi kotelezettseg alapjan a torvenyes jogeros akkori tulajdonos a tulajdonos es annak jogosultja a torvenyes jogutodja.Ezekre az ingatlannyilvantartasi,telekkonyvi tulajdoni lapokra 1990-ben a foldhivatal onkenyesen,torvenyellenesen allami tulajdonjogot vezet ra ,termeszetesen jogero nelkulit. A tovabbiakban Raspcsak ur onkormanyzati tulajdonkent kezeli es kezelteti jogalap nelkul.A reszleges karpotlasi jegyek elleneben arveresi uton eladta az ingatlanokat pl.Kis Pista torvenyes es jogeros ingatlanat pl. Nagy Jancsinak.A Nagy Jancsi ingatlanat meg pl. Dudas ugyved urnak.Hol van itt jogallamisag????ezen a jogon bombazza Gathafi a sajat nepet most. Ezutan el lehet azon gondolkozni,hogy a hazafias nepfront altal valasztott tanacsok,ha nem volt engedelyuk az akkori kormenytol, miert nem tartottak be a torvenyt,pedig minden esetben jogi vegzett VB titkarok iranyitottak. Persze,a politikust,aki nem jogi vegzett konyebb szidni mindenert.Vasarhely jol mukodo csaladi gazdasagokra epulo telepules volt,ahova a 3 es 5 eves terv alapjan osszerako ipart telepitettek,a Merleggyarat es a Gepjavitot,hogy a mezogazdasagi idenymunkak utan is egesz evben legyen munkaja a mezogazdasagban dolgozoknak.
  Ezert csodalkozok azon,hogy Rostas ur hogyan tudja muvelni az osi foldet,mikor Rapcsak ur jovoltabol ezt vasarhelyen senkinek sem engedtek ezt meg.
  A masik erdekes dolog az,hogy un,.senki foldek hogy kerulnek megis bemuvelesre? Kik fizetik az odot?Kik teszik el a hasznot?Hol van itt az alkotmany es az alkotmanyos emberi jogok kozul az egyik legkiemelkedobb,a tulajdon jog?Az uj,keszulo alkotmanyban sem talaltam meg azt,hogy az allam hogyan vedi az aldozatok karat,holott az aldozatok torvenytisztelo allampolgarok.Igaz,hogy a szavazati joguk korlatozott.
  Egy kulak,azert,hogy kulak, pl. a jog ertelmeben lehet meg torvenytisztelo allampolgar. Azt,hogy X. Boriska neni besugja azt ,hogy pl. egy Kis csalad kulak,akkor az hogy elegendo egy hatalyos legfelsobb birosagi vegzeshez,amivel mint mellekbuntetes elkobozhato legyen az illetonek a teljes vagyona.Ezeket a csodalatos jogviszonyokat a varos jogi vezetese jogallaminak tartja,azert,mert a mai napig nem alltijak vissza a torvenyes jogallamot.
  Ezuton szeretnem kerdezni a korzet orszaggyulesi kepviselojetol,hogy a mentelmi joga eleg eros-e ahhoz,hogy hogy segitseg nelkul hagyja a torvenytisztelo aldozatokat.Miert nem javasolja,hogy hozzanak letre olyan allami intezmenyt,amely arra szolgalna,hogy a torvenytisztelo aldozatok szamara allapitana meg az ellenuk okozott kar erteket ,mely ertekeket egyidejuleg a kar okozojara terhelne elevulhetetlenul.Azert elevulhetelenul,mert akkor a jogallamisag nem serulne ,mert az elevulhetetlen egyetemes jogok jogfolytonossaga es a tulajdonjogi igeny nem serulne meg...”
 • 22. nelek 2011. március 07. 08:14
  „Számítógép előtt ültök, legalább olvassátok el a lentebb beidézett linket! Azért írom mégegyszer, mert bizonyos kommentelőknek (pl. Adolf) úgy tűnik ez nem jutott eszébe. Végül is könnyebb így írni, tárgyi tudástól nem elhomályosult szemmel...:-)

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Feh%C3%A9r_G%C3%A1rda_(Magyarorsz%C3%A1g)”
 • 21. deszkás 2011. március 07. 07:15
  „MATHIASKING! (17hsz) Apám jelen vannak a komcsik ma is a törvényhozásban mint irod és az első sorod MA ÉLED FEL! MA LAKOLTATJÁK KI AZ EMBEREKET A LAKÁSOKBÓL (ezután tudjuk meg mennyit is!) és lesz ALBÉRLŐ az életében megdogozott lakásában. Erre varrjál gombot! A KOMCSIKRA MUTOGATÁS HELYETT.Ma ugyanúgy számolja a finánc hány szál cigi van nálad mint az ötvenes években a fűszerpaprika palántát!”
 • 20. zero 2011. március 06. 19:41
  „Adolf (A második világháború lezárása után a Magyar Kommunista Párt ugyan nem nyerte meg az 1945-ös országgyűlési választásokat, de a megszálló szovjet hadseregre támaszkodva mégis gyorsan növekvő befolyásra tett szert és az 1947-es választásokat követően (amit szintén nem tudott egyedül megnyerni a nagyarányú csalások ellenére sem) 1948-1949-ben teljes egészében kisajátította magának a hatalmat. Vidéken, a földművelésben már korábban is egyre inkább a kommunisták befolyása érvényesült. A vidék elszegényedése, képviseleti pártjainak módszeres szétverése, a beszolgáltatások, letartóztatások és az erőszakos kollektivizálás jelentős elégedetlenséghez vezetett a földből élők között. Nem véletlen, hogy az egyetlen kiterjedt antikommunista mozgalom a terror idején az Alföldön jött létre.l .A legrosszabbak között lehetsz .Irány észak korea.”
 • 19. jacki 2011. március 05. 08:06
  „Mathiasking!-egyetértek a 17.hozzá szollásoddal "nem szép az embertől elvenni azt,amiért megdolgozott és még meg is bélyegezni érte".DE!-ez vonatkozik az általad tisztelt fehérgárdistákra is! Nem ártana neked egy kis történelem lecke! Ugyanis nem csak kommunistákat de a baloldali érzelműeket is gyilkolták.Nézd meg a történelmünket,minden hatalmon levő rendszer az előző rendszer pártfogoltjait igyekezett megsemmisíteni,vagy hosszú időre kivonni a forgalomból!EZEK TÉNYEK!”
 • 18. Mathiasking 2011. március 05. 05:53
  „6. jacki 2011.03.04. 13:55

  A baloldaliság és a kommunista elvek különbözőségéről jó lenne, ha olvasnál vagy beszélgess olyan emberrel, aki átélte vagy megélte.”
 • 17. Mathiasking 2011. március 05. 05:48
  „Nem szép dolog az embertől elvenni azt, amiért megdolgozott és még meg is bélyegezni érte. Ehhez a komcsik és a fasiszták értettek a legjobban. Jelenleg Magyarországon az utód pártja jelen van a törvényhozásban is. Ez a szégyen nem az, hogy szegények vannak.”
 • 16. Adolf 2011. március 05. 02:11
  „12. Tudod a hitlerjugendba kötelező volt belépni a fehér gárdába meg nem. Egyébként egy terrorszervezetről beszélünk akik különböző aljas módszerekkel kívántak rendszert megdönteni illetve zavarni. Hogy egyénenként ki és miben bűnös azt hagyjuk, a tagjának lenni is az. Ahogyan ma a hunniában lenni. A te bajod az, hogy csak akkor fröcsögsz, ha bűnösöket kell mentegetni.... Gondolom ő tudja, hogy miben vett részt vagy miben nem én meg azt hogy ennek a szervezetnek hány ártatlan esett áldozatául.”
 • 15. adamantium 2011. március 04. 21:19
  „egyesek látom visszasírják azokat az időket ....”
 • 14. queenmargareth 2011. március 04. 19:37
  „illetve az ún székkutasi élet vagy valami ilyesmi újság is az ő kezük alatt van.........tehát nem kell félteni, eddig is megállt a család ezután is meg fog. Ráadásul van 15 tagú szenátusunk és gyanús, hogy abban is van Rostás......
  csak aztnem tudják a szegény átcseszett székkutasiak, hova tűnt a több milla, amit csatornázásra szedtek be szintén székutasiak, csak a leskelődés az ablakokból és kit hogyan köpjünk be.......
  Ha valaki fát vesz az egész utca lesi és kérdi, honnan szerezte? számla? stb....nekem ne mondják, hogy ez jobb kor. A én APÁM az egész falunak annyi munkát végzett, hogy kezet csókolhatnának NEKI. CSAK Ő NEM DICSEKSZIK. Ő DOLGOZOTT!!!”
 • 13. queenmargareth 2011. március 04. 19:22
  „a cikket nem annak szánták, hogy ítéljék bűnösnek, a múlt marcangolása sosem vezet jóra. És Székkutas fideszes, ezt ne felejtsük. Lázár egyik polipkarja őrzi”
 • 12. Apátfalvi** 2011. március 04. 18:19
  „<moderálva>
  FELHÁBORÍTÓ!!!!!!!!!!!!!!!

  Mit képzeltek, hogy majd ti megmondjátok, hogy ez az ember bűnös-e vagy sem? Szerencsétlenek, a rákosi-rendszerben azok is kerülhettek börtönbe, akik nem is csináltak semmit. A fenti személy tagja volt a Fehér Gárdának, de nem gyilkolt. Mindazonáltal mi képzeltek ti, hogy a Fehér Gárdát minősítitek? A magyarság immunreakciójának volt betudható, a komcsi bűnök ellen. Az ellenállókat (gyilkoljanak azok akár nácikat, akár kocsmikat) pedig PÉLDAKÉPEIMNEK tekintem, és eképp is állnak a jövő fiatalsága előtt.

  A másik lehetőség, hogy a népnyomorító és ütnivaló mszp nevezetű banda szimpatizánsaival állok szemben. Nekik semmi sem szent, erről a libatenyésztők is be tudnának számolni.”
 • 11. baja2005 2011. március 04. 18:08
  „Bűnt követett el, és pont.
  7. nelek: nézd meg a mai fiatalokat ha fegyvert adsz a kezükbe. Csak ne sajnáld őket!”
 • 10. dodoni 2011. március 04. 17:52
  „A további súlyos tévedések elkerülése végett:

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Feh%C3%A9r_G%C3%A1rda_(Magyarorsz%C3%A1g)”
 • 9. Adolf 2011. március 04. 17:23
  „Nem hiszem hogy akkori államellenes szervezkedőket kellene reklámozni. A fehér gárda civileket gyilkolt le, rendszerint állami alkalmazottak hozzátartozóit. Nem mások voltak mint köztörvényes bűnözők. Szerencsére 20 év és egy darab sem marad belőlük.”
 • 8. queenmargareth 2011. március 04. 17:19
  „hős, na.”
 • 7. nelek 2011. március 04. 15:07
  „jacki, es kis matematika: 1951-ben 20, akkor 1945-ben 14 éves volt. Azt megelőzően még fiatalabb. Szerinted mennyi baloldali érzelműt küldött bárhová?”
 • 6. jacki 2011. március 04. 13:55
  „Fehérgárdistaként hány baloldali érzelmű embert küldött"pihenőre"erről csak az áldozatok tudnának nyilatkozni!”
 • 5. queenmargareth 2011. március 04. 13:34
  „4. Történész 2011.03.04. 12:20 nincs mondat vége, ez a szegények eledele.
  Különben Székkutasról mást is kiemelhettek volna ilyen történelemmel, de Ő más, mert gondolom adakozott a belvíz elleni küzdelemre és kis hírnév........”
 • 4. Történész 2011. március 04. 12:20
  „A keretes írással kapcsolatban kérdeznék.

  " Szárított krumpliból, répából készítették a főzeléket, amelyre hetente kétszer 1 deciliter pörköltszaft és egy-két"-ez a mondat így értelmetlen.

  Mi a mondat vége?? Ha lehet pótolják.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszan tárgyalták a Hód-Mezőgazda ügyét a vásárhelyi közgyűlésen

Napirend előtt hosszan tárgyalta csütörtökön a vásárhelyi közgyűlés a Hód-Mezőgazda 2003-2004-es privatizációjának ügyét. Tovább olvasom