Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Az öt roma képviselőből három Sztojka

Három Sztojka is tagja lett az öttagú vásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzatnak. Sztojka László, a régi-új elnök azt mondta: ez a kötelék nem lesz kerékkötője a demokráciának. Ő azért javasolta lányának, Aliznak, és testvérének, Péternek az indulást a választáson, mert olyan emberekkel kívánt együtt dolgozni, akikre biztosan számíthat.
A vásárhelyi cigány kisebbségi önkormányzat tagjai: Sztojka Péter, Sztojka László, Ajtai Éva és Sztojka Aliz Zsófia Fotó: Tésik Attila
Meglehetősen érdekes helyzetet teremtett az a hetvenhárom vásárhelyi roma, aki elment szavazni a cigány kisebbségi önkormányzat képviselőjelöltjeire. Jóvoltukból ugyanis az öttagú testület három tagja egyazon családból származik: Sztojka László és Sztojka Péter: testvérek, Sztojka Aliz Zsófia pedig az előbbi lánya. A két másik képviselő, Mezei Viktor és Ajtai Éva viszont nem áll velük rokonságban.

A cigány önkormányzat öt képviselői posztjáért tízen szálltak versenybe. Kovács Hajnalka, Ferkovics Róbert, Irhás József, Hegedűs András és Ferkovics Menyhért a Lungo Drom színeiben indult, Matyi Sándor a Magyarországi Cigányok Fóruma támogatásával szállt ringbe. A Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetsége tagjaként pedig Mezei Vidor, Sztojka Aliz, Ajtai Éva, Sztojka László – aki a szövetség országos alelnöke és a megyei szervezet elnöke is egyben – és Sztojka Péter mérettette meg magát. A jelöltek közül az utóbbi szövetség tagjai kerültek a testületbe.

Az új testület már megtartotta alakuló ülését, melyen ismét Sztojka
Irhás: a rokonság győzött

– Nem a tekintély, nem a szakértelem, hanem a rokonság győzött – véli Irhás József korábbi elnök, aki az előző ciklusban mondott le posztjáról. A rendszerváltás óta közismert vásárhelyi cigánypolitikus elmondta, az elnökváltást követően valóban akadozott az önkormányzat munkája. Irhás egyébként a politikától nem vonult vissza, hiszen a Lungo Drom megyei szervezetének elnöke, s ugyancsak ő vezeti a Vásárhelyi Béla Cigány Művészeti Egyesületet.  
Lászlót választotta elnökké, alelnöke Ajtai Éva lett. Sztojka Aliz sem járatlan a kisebbségi önkormányzat ügyeiben, hiszen eddig adminisztrátorként vett részt a munkában.

– Érvényesülni fog a demokrácia az új testületben, hiszen mindenkinek saját elképzelése van a dolgokról, s ezen az sem változtat, hogy hárman egy családhoz tartozunk – összegezte véleményét a helyzetről Sztojka László. Az elnök úgy véli, a jelenlegi testület sokkal hatékonyabban végzi majd a munkáját, mint az előző, amikor mindent maga kényszerült csinálni.

– Nem nagyon számíthattam se idősebb, se ifjabb Irhás Józsefre, ahogy Jankovics Zoltánra és Ferkovics Menyhértre sem, ezért olyan embereket kértem fel az indulásra, akikről úgy gondoltam, ha bejutnak, rájuk biztosan számíthatok – mondta az elnök. Számít arra, hogy lánya és az alelnökké választott Ajtai Éva is sokat segíthet, hiszen ismerik a cigányokat és a helyzetüket is. De ugyanez érvényes testvérére, Péterre, aki elsősorban az Észak és a Dobó Katalin utcában élőkért kíván dolgozni. Már csak azért is, mert ő is ott él.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult a vásárhelyi közgyűlés

Továbbra is Almási István, Csorba Mihály és Kószó Péter segíti alpolgármesterként Lázár János… Tovább olvasom