Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Az otthonokban füzet helyett pénztárbizonylat

Nem spirálfüzetben tartják nyilván az idősek pénzét az általunk megkérdezett vásárhelyi, makói és csongrádi szociális otthonban. Most már a mindszenti gondozási központban sem: az intézmény korábbi pénzkezelési gyakorlatát a bíróság vizsgálja. Az otthonokban is szükség van a bevételi és kiadási pénztárbizonylatra, névre szóló formanyomtatványra, belső pénzkezelési szabályzatra.
A vásárhelyi szociális otthonban tanúként, két gondozott figyeli a nyugdíjosztást. Fotó: Tésik Attila
Egy spirálfüzetben vezették a mindszenti gondozási központban egy ideig a pénzmozgást, minderről azzal kapcsolatban számoltunk be lapunkban, hogy a közelmúltban megkezdődött az egykori, sikkasztással vádolt intézményvezető büntetőpere. Egy idő után a füzetes regisztrálást az egyéni nyilvántartás váltotta fel, azoknak a gondozottaknak volt ilyen, akik megőrzésre adták a pénzüket. Később azonban ez is abbamaradt. Kíváncsiak voltunk, hogy más szociális otthonokban, hogyan működik mindez.

Postán érkezik az összes lakó nyugdíja a vásárhelyi szociális otthonba. Az intézményben élőknek tanúk, azaz két gondozott jelenlétében adják át a pénzt, a levonásokat követően; ilyen a térítési díj is. Mindezt az idősek nevére szóló formanyomtatványon vezetik, mégpedig két példányban. A nyugdíjas aláírja a dokumentumot. A betétkönyvbe helyezett összegeket bevételi pénztárbizonylaton regisztrálják – tudtuk meg Gila Andrásné intézményvezetőtől. A lakók megbízásából őrzött pénz sorsát bevételi, avagy kivételi pénztárbizonylaton követik nyomon, ugyancsak tanúk jelenlétében, s aláíratva az érintett időssel. Mindezt az intézmény belső pénzkezelési szabályzata szerint végzik, melyet a fenntartó, azaz a vásárhelyi önkormányzat időről időre felülvizsgál, és folyamatosan felügyel.

Ugyancsak névre szóló formanyomtatványon vezetik a pénzmozgást a makói Maros menti idősek otthonában. A megyei fenntartású intézmény vezetője, Kelemen Lajosné érdeklődésükre elmondta: a törvényi előírásoknak megfelelően, az intézménynél szabályzatban foglaltak szerint követik nyomon az idősek nyugdíjának „útját". A nyugdíjosztáskor három dolgozó van jelen, azoknak, akik nem állnak gondnokság alatt, a pénzt a kezükbe adják, majd regisztrálják a bevételt és kiadást, a lakók pedig mindezt aláírásukkal látják el.

Külön felelőse van a betétkönyveknek, és szintén ügyelnek arra, hogy tanúk jelenlétében az idős is aláírja, s megkapja a nyugtát. Egy dolgozó pedig azzal foglalkozik, hogy a letétbe, úgymond a nővér kezelésébe szánt összegeket szintén megfelelően dokumentálják, s kiadási pénztárbizonylaton jegyzik, ha a lakó pénzhez szeretne jutni. Az igazgatónő hangsúlyozta: arra is ügyelnek, hogy a betétkönyvvel és a letéttel foglalkozó dolgozó ne egy személy legyen, így elkerülhetik az összeférhetetlenséget. A pénzmozgásról kettős könyvelést vezetnek, azt havonta ellenőrzik – tudtuk meg Kelemen Lajosnétól.

A bentlakók többségének a hozzátartozója veszi fel a nyugdíjat a csongrádi Gondviselés Háza nevű szociális ellátó intézményben. A többieknek a létesítménybe érkezik a pénzük, tanúk jelenlétében, pénztárbizonylattal dokumentálva kapják meg. Persze, a névre szóló térítési díjat, gyógyszerköltséget levonják, amit szintén regisztrálnak, a maradék összeget viszont visszaadják az időseknek – tudtuk meg Szabóné Tóth Iréntől, az intézmény főnővérétől. Készpénzt nem őriznek, betétkönyvet igen, ezeket letéti bevételen tartják nyilván. Ebből azonban szintén az idős, vagy a hozzátartozó veszi ki a pénzt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Penészes lakások Vásárhelyen

Évek óta beázással és penészes falakkal küzd a vásárhelyi Szabadság tér 81. szám alatti társasház… Tovább olvasom