Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Az SZTK-ban várják a felújítást

Hódmezővásárhely - Több mint fél éve az egykori SZTK-ban raktározzák a vásárhelyi Tornyai-múzeum gyűjteményének nagy részét. A folyosókon és a rendelőkben nemrég még betegek várakoztak, ma kerámiák és néprajzi emlékek sorakoznak.
Az SZTK Városház utcai, hatalmas épületéből az utolsó rendelés is elköltözött több mint egy évvel ezelőtt. A lepusztult ingatlan nem sokáig állt teljesen üresen, a Tornyai János Múzeum felújítása és átépítése miatt ugyanis a gyűjteményt el kellett költöztetni. Ahogy arról annak idején beszámoltunk, az egykori szakrendelőbe vitték át a 100 ezer darabos régészeti, a 10 ezer darabos néprajzi és a 3000 darabos helytörténeti anyagot. Az intézmény igazgatójával, Nagy Imrével tettünk most egy sétát az épületben.

Két emeletet foglalt el a múzeum a rendelőintézetben. A folyosók sötétek és hidegek – 5–10 fok között lehet a hőmérséklet. Ami viszont a gyűjteményből ide került, bírja a klímát. Sokkal többet ártana a kerámiáknak a hőség – mondta az igazgató –, de valószínűleg nyáron sem melegszik majd fel túlságosan az igencsak ódon épület.

Nagy Imre a gyűjtemény egyik darabját teszi a helyére. A polc a régi SZTK folyosóján áll. Fotó: Karnok Csaba
Nagy Imre a gyűjtemény egyik darabját teszi a helyére. A polc a régi SZTK folyosóján áll.
Fotó: Karnok Csaba

Az egykori rendelőkben maradtak egészségügyi emlékek: a helyes kézmosás és -fertőtlenítés szabályait soroló matrica a mosdó fölött, szemészeti vizsgálathoz szükséges tábla, egy sarokban pedig elavult fogászati műszerek állnak. Köztük hatalmas kupacokban a ládák, a polcokon pedig az egyenként csomagolt kerámiagyűjtemény sorakozik. Az épületben riasztórendszer működik, a múzeum dolgozói pedig napi rendszerességgel ellenőrzik a „raktárt" – már csak azért is, mert még most is hoznak ide műtárgyakat. A múzeum legértékesebb kincseit, a festményeket pedig nem ide, hanem az Alföldi Galériába vitték. Nagy Imre azt mondja: a képek sokkal sérülékenyebbek, és a hőmérséklet-ingadozásra is érzékenyebbek. A gyűjtemény várhatóan 2012 márciusára kerül vissza az addigra teljesen felújított Tornyai-múzeumba – a rekonstrukció idén tavasszal kezdődik.

Olvasóink írták

 • 9. odysseus 2010. március 04. 21:23
  „dehogyisnem nézték. Csak nem értenek hozzá.
  Kvízkérdés a képhez: most felteszi, vagy elviszi...”
 • 8. Én2 2010. március 03. 17:50
  „aranka2- hidd el,hogy jó volt sztk-nak, jobb mint most ami a kórházba van. Menjél fel az utca felüli épület második emeletére és nézd meg mi van ott.Rengeteg ember összazsúfolva, még nézni is rossz. A rendelők szorosan egymár mellett vannak.
  Ha jobb lenne akkor én se bánnám, nem szólva a parkolási nehézségekről. A fizikó olyan helyen van ahol nehezen megközelíthető hosszú gyaloglás után érhető el, és oda beteg emberek, mozgáskorlátozottam, geerincbetegek stb. járnak. Ezt senki nem nézte az biztos.”
 • 7. Agyalapi 2010. március 03. 14:57
  „Aranka2: csak érdeklődöm: tudod-e, milyen irodának épült? Csak azért, mert szerintem a városlakók 80 százaléka nem tudja. De lehet, hogy 90 százaléka.”
 • 6. aranka2 2010. március 02. 21:40
  „Kedveskéim, az irodának épült, rendelőknek sohasem volt alkalmas. Nagyon bölcs dolog volt az orvosokat visszavinni a kórházba.”
 • 5. Én2 2010. március 02. 12:16
  „Sok beteg ember szeretett oda járni, könnyen megközelíthető volt, ott volt a taxi és minden egy helyen volt. Szétverték! Fel kellett volna újítani és egy szép szkt lehetett volna. Nem olyan régi épület az még.szerintem valakinek kellett v. kell.”
 • 4. Csecs 2010. március 02. 11:37
  „Annak a szerencsétlen cimbalomnak nem árt a hőingadozás, kedves "szakértők"?”
 • 3. laura1980 2010. március 01. 21:11
  „A fotón nem Nagy Imre van, az biztos.
  Ismerem:-)))

  Valószínű, valaki más pakolgat ott valamit.”
 • 2. Agyalapi 2010. március 01. 18:44
  „Én2: bizony! Csak pénzt kellett volna fordítani a felújítására, de ehelyett szobrokra, emlékpontra, meg más hiábavalóságokra költött a város.”
 • 1. Én2 2010. március 01. 13:30
  „Nagyon jó volt az az SZTK, kár volt tönkretenni. Iszonyat ami a kórházba van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy 46 éves férfi fújkálhatott a vásárhelyi romák házaira

A rendőrség gyanúja szerint egy helybéli, 46 esztendős férfi és egy társa fújt festékszóróval romaellenes feliratokat több mint tíz vásárhelyi ház falára február 21-én. Tovább olvasom