Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Az unióban is büdös a trágya

Tizenöt éve szenvednek a székkutasi Erkel utca középső részén lakók az állatátvevőhelyről jövő bűztől és zajtól, valamint a jószágokat szállító kamionok hajnali dübörgésétől. Egyikük, Bodré Péter már több hivatalhoz is fordult, hiába. Az üzemeltető szerint szabályosan működik a mázsaház, arról viszont nem tehetnek, hogy a trágya büdös.
Bodré Péter szerint szabálytalanul működik az Erkel utcai állatátvevőhely. Fotó: Tésik Attila
A székkutasi Erkel utca közepén álló családi házak lakóinak életét megkeseríti a közeli állatátvevőhelyről áradó bűz és zaj. A mázsaházzal majdnem szemben lakó Bodré Péter elmondta, hogy 1990 óta kínlódnak az áldatlan állapotok miatt.

– Este és hajnalban nem tudunk pihenni a kamionok dübörgése, a jószágok visítása és a dolgozók hangoskodása miatt. Tízesztendős harc után sikerült elérnem, hogy kitegyék a megállni tilos táblát a házaknál, de a teherautó-sofőrök többsége ezt figyelmen kívül hagyja – panaszolta Bodré Péter.

A másik nagy probléma a trágya elviselhetetlen szaga. A középkorú férfi szerint a szállítások után nem takarítják le az útra folyó ürüléket, valamint a mázsaházból is az utcára söprik a trágyát, s ott tárolják.
– Már többször jártam az önkormányzatnál, s a rendőrségen is tettem feljelentést, de semmi sem változott. Hiába kértem azt is, hogy naponta fertőtlenítsék az utat – folytatta.

A mázsaháztól nem messze hús- és élelmiszerbolt működik, itt áll a református templom is. Bodré Péter azt is elárulta, hogy az utcában másokat is zavar a mázsaház, csak ők nem mernek szólni. Az állatokat szállító óriási kamionok összetörik az aszfaltot, valamint néha 30-60 percre is lezárják az utat, míg átrakodnak. A felháborodott kutasi férfi megjegyezte, hogy sikerült kisebb eredményt elérni az ügyben. Most már jórészt megszűntek az éjszakai szállítások, így este tíz és reggel hat óra között viszonylagos csönd van.

– Megvizsgálták a mázsaházat, s mindent rendben találtak, így megkaptuk az uniós előírásoknak megfelelő minősítést. E nélkül nem is működhetne az átvevőhely – nyilatkozta Ágoston János, a telepet üzemeltető beszerző és értékesítő szövetkezet elnöke.

Elmondta, hogy minden szállítás után takarítanak, a szilárd és a híg trágyát – külön-külön – zárt helyen tárolják. Az embereknek öltözőt, zuhanyzót és WC-t építettek, ahogy azt a szabályzat előírja.
– Minden előírást betartunk, de arról nem tehetünk, hogy a trágyának szaga van. Amúgy a mázsaház már majdnem negyven éve itt áll, s Bodré úr jóval később költözött ide – folytatta az elnök.

Ágoston Jánostól megtudtuk, hogy szállítás csak hétfőtől szerdáig van, s ekkor is alkalomszerűen. Más időpont esetén külön önkormányzati engedélyt kell beszerezniük. A nyári forróságban az állatokat nem is szabad késő délelőtt szállítani, így reggel hatkor nyitnak.

Az útzárral kapcsolatban feltett kérdésünkre pedig azt válaszolta az elnök, hogy egykoron a mázsa rakodója IFA-ra épült. Az uniós szabályok szerint élő állatot csak speciális járművön lehet szállítani. Ezek a kamionok viszont jóval hosszabbak az egykori keletnémet teherautóknál, így rakodásnál a végük már az úttesten van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Héberül az imaházban

Bárki tanulhat héberül a vásárhelyi zsinagóga melletti imaházban. A tanár, Kellermann Itzhak szerint… Tovább olvasom