Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Az utakra költik a vállalkozók pénzét

Az idén főként a város útjainak rekonstrukciójára fordítják az egyéni és társas vállalkozások által befizetett helyi adót Vásárhelyen. E bevételből biztosítják a beruházásokhoz szükséges önrészt, de a működésre is használnak fel belőle. Évi egymilliárdos bevételkiesést jelentene, ha a kormány – az uniós elvárásnak megfelelően – megszüntetné ezt az adónemet.
Évi egymilliárdos bevételtől eshet el Vásárhely, ha a kormány az Európai Unió követelményeinek eleget téve megszüntetné az iparűzési adót. 2008. január elsejéig azonban még biztos forrásnak számít a vállalkozások által félévente fizetett összeg.

– Vásárhely speciális helyzetben van az iparűzési adó tekintetében, a hazai megyei jogú városok, illetve nagyobb települések között egyedülállóan nálunk bírnak a legkedvezőbb befizetési feltételekkel a vállalkozások – mondta Antal István, a vásárhelyi polgármesteri hivatal adócsoportjának vezetője. – 2003 decemberig a maximumot, azaz a bevétel két százalékát kellett az önkormányzat kasszájába fizetni, 2004 januárjától azonban a félmillió és ötmillió forint közötti árbevétel esetén egy százalékot, ötmillió és tízmillió között 1,3 százalékot, valamint tízmillió és tizenötmillió között 1,5 százalékot kell fizetni.

Hangsúlyozta: a kedvezményes iparűzési adó bevezetésével csökkent a város bevétele, de a vállalkozók lényegesen jobban jártak. Három évvel ezelőtt még 1 milliárd 90 milliót szedett be az önkormányzat, két éve 1 milliárd 60 milliót, tavaly pedig már csak 990 milliót. Mindezt egyébként közel hatezer egyéni és társas vállalkozás adja össze.

Az idén főként Vásárhely útjainak rekonstrukciójára fordítják a helyi iparűzési adóból származó bevételt – tudtuk meg Kovács Páltól, a polgármesteri hivatal pénzügyi csoportjának vezetőjétől. E bevételből biztosítják a beruházásokhoz szükséges önrészeket, de a működésre is felhasználnak belőle. A helyi adók közül az iparműzési adja a legnagyobb bevételt a városnak, így ha megszüntetik, s nem pótolják normatívával a hiányt, akkor elakadhatnak a fejlesztések, de a működés is nehezebbé válhat – ahogyan az ország többi településén.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Otthon is a magyar tévét nézik

A szíriai hírzárlat miatt külföldi hírforrásokból, elsősorban a Duna tévé adásaiból tudja, mi is… Tovább olvasom