Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Az utolsó mártélyi halászok egyike a 74 éves Simon Lajos

Mártély - Már az ükapja is halászként kereste a kenyerét Simon Lajosnak. A most 74 éves mártélyi férfi tavaly még a Tiszán dolgozott, de az idén már a csónakját sem tette vízre.
Tizenkét esztendősen rendszeresen „kölcsönvette" egy öreg halász csónakját, hálóját, hogy tanítás előtt halat foghasson. Apja borbélynak, nagyanyja kántornak szánta, ő mégis maradt a varsánál – negyvenkét éven keresztül.

A hétvégi mártélyi Keszegölő fesztiválon egy idős férfi beszélt az érdeklődőknek a kiállított varsáról, dobóhálóról, fából készített haltartó bárkáról és egyéb halászfelszerelésekről. A 74 éves Simon Lajos élete a halászat.

– Már az ükapámnak is ez volt a mestersége. Apám is halász volt, de ő azt akarta, hogy borbély legyek. Nagyanyám meg kántornak szánt, de én ragaszkodtam a halászathoz, így az lettem – mesélte Lajos bácsi.

Az iskolát kimondottan utalta. Azt tartotta, a halásznak elég, ha le tudja írni a nevét és a pénzét meg tudja számolni, másféle iskolai tudásra nincs semmi szüksége. Ezért még gyermekfejjel – tanítás előtt – a Tiszán várta a halászszerencsét.

– Volt egy idős halász. Rosszul is látott, nagyot is hallott, így tőle mindig elcsentem a csónakját és a hálóját. Egyszer a felesége észrevette, s azt mondta: viheted a felszerelést, de cserébe heti öt kiló halat kapunk érte – emlékezett vissza mosolyogva Lajos bácsi.

Összesen 42 éven keresztül dolgozott halászként. Egy év kivételével – mikor a helyi termelőszövetkezetnél traktoros volt – a többit a Tiszán és a környékbéli holtágakon töltötte. Családja alig látta, hiszen még éjszakára se ment haza. Hol a kikötött csónakban aludt, esőben, hidegben pedig a partra húzta, felfordította és aláfeküdt.

A mesterségét nagyon szerette, de nem mindig lehetett belőle megélni. Ha jól ment, akkor egy nap 1,5-2 mázsa hal is a csónakba került. Rosszabb napokon pedig hiába fáradozott, 2-3 kilónál több nem jött össze.

Volt olyan, hogy egy húzásra 103 darab keszeg ficánkolt a hálójába. A zsákmánnyal legtöbbször Mindszenten házalt. Zsákba tette őket, s sorra bekopogott a házakba, vagy kiült velük egy kocsma, illetve egy bolt elé.

Ma már ezt nem lehet. Ugyanis a szigorú szabályok előírják, hogy a halat csak élve lehet eladni, állatorvosi igazolás kell hozzá, regisztráltatni kell, illetve számos feltételt kell teljesíteni. Így úgy döntött, nem éri meg. Tavaly halászott utoljára, az idén még a csónakját sem tette vízre. Véleménye szerint talán szét is száradt az öreg jószág a parton.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van élet a multik árnyékában

Hódmezővásárhely - Három élelmiszer- és egy húsbolt is található a vásárhelyi hódtói városrészben, a… Tovább olvasom