Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Az üzletek árából vett lakásokat a vásárhelyi önkormányzat

Tíz lakást vásárolt az idén önkormányzati bérlakásnak a vásárhelyi önkormányzat az év végén eladott üzletek árából, s még ebben az évben újabb ötvenkettőt alakít ki a Hódút és a munkaügyi központ volt székházában. A város 1996 óta több mint száz lakással gyarapodott.
Az 1996 óta eltelt több mint tíz év alatt több mint százzal nőt a város tulajdonában álló önkormányzati lakások száma, beleértve a nyugdíjaslakóparkban lévő otthonokat is. A gyarapodás azonban nem volt egyenletes, ugyanis a bérlakások száma az 1996-os 748-ról 2002-re még 607-re csökkent. Ez idő alatt volt ugyanis lehetőségük az ingatlanokban bérlőként élőknek arra, hogy kedvezményes áron megvásárolják az addigi otthonukat. A közgyűlés 2003-ban már arról határozott, hogy nem csökkenti tovább, inkább gyarapítja a bérlakásállományt, lévén nem csökkent a lakásigénylők száma. Ma is több mint hatszáz érvényes lakásigénylést tartanak számon. Még abban az évben készült el a száz szociális bérlakás, s a gyarapodás azóta is tart. A város jelenleg 895 bérlakással rendelkezik. Ezek többsége a belvárosban, a hódtói városrészben, valamint a Dobó Katalin, Janáky István és Bíbó Lajos utcákban, a Tanya 1319. szám alatt, valamint az Észak utca 90–92. szám alatt található.

Elosztás

A vásárhelyi önkormányzat bérlakások zöme, azaz 346 egyszobás, 143 másfél szobás, 250 kétszobás, 40 kettő és feles, 8 háromszobás, s csak egyetlenegy nagyobb ennél. Ezek közül 250 összkomfortos, 324 komfortos, 65 félkomfortos, míg 149 komfort nélküli. A város elsősorban a gyermekes családok elhelyezéséről gondoskodik. További 107 önkormányzati lakás található a nyugdíjaslakóparkban.

Az önkormányzat a tavaly év végén eladott üzletek árából kívánja növelni, gyarapítani a lakásállományt. Az Ofotért eladásából származó bevételből tíz új lakást vásároltak, mégpedig olyan épületekben, amelyekben már voltak önkormányzati tulajdonú ingatlanok. Így négyet-négyet az Oldalkosár utcában és a Szabadság téren, egyet a Kaszap utcában, egyet pedig a Táncsics Mihály utcában. Megvásárolta a város a Hódút Kft. Lázár utcai székházát, ahol egy éven belül újabb 31 bérlakást alakítanak majd ki, s a munkaügyi központ Szántó Kovács János és József Attila utca sarkán lévő épületében további 21 otthon várja majd leendő bérlőit már ebben az esztendőben.

Az önkormányzat 336 lakást határozott időre, míg 259-et határozatlan időre adott ki bérbe. Ez utóbbiak bérleti szerződését még a kilencvenes években kötötték. Mint az a legutóbbi közgyűlés elé került anyagban is szerepel: többször is kiderült, hogy a kiutalt otthonokat sokszor nem is a bérlő lakja, hanem valamelyik családtagja, vagy éppen albérlőnek adták ki. Ezért a mindenkori helyzetet folyamatosan ellenőrzi a polgármesteri hivatal lakás- és helyiséggazdálkodási csoportja és a lakásügyi tanácsadó testület. Idén hasonló ügyben indult eljárás. Az egyik lakást a bérlő önként visszaadta a városnak, míg a másik kiürítése érdekében bírósági eljárás indult. A lakbérhátralék a viszonylag szolid bérleti díjak ellenére is 8,1 millió forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első ''nyári'' hétvégén mindenütt megtelt a vízpart

Az első nyári hétvégén előkerültek a napozóágyak és a fényvédő krémek a vásárhelyi strandon. A… Tovább olvasom