Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Azonosítottak két, a Plohn-fotókon szereplő 1848-as honvédet

Hódmezővásárhely - Leszármazottak, hozzátartozók azonosítottak két 1848-as honvédet, akik a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban kiállított Plohn-képeken szerepelnek.
A vásárhelyi Tornyai János Múzeumban látható Plohn József 1848-as honvédekről készült fotóiból válogatott kiállítás. Az 1902-ben készített képeken szereplő tisztek és közkatonák egy része máig ismeretlen, kettőt azonban a jelenlegi tárlat során azonosítottak a leszármazottak, a hozzátartozók.

Az eddig azonosítatlan (66) Kossuth-honvédek közül a mostani kiállítás – 1980-tól közel negyvenet tartottak – során kettő személyazonossága kiderült. A Plohn József fényképész által megörökített a múlt század elején még élő, az 1848-as forradalomban és szabadságharcban résztvett vásárhelyi bakák és tisztek közül P. Tóth Mihály és Ferenczi Péter (61. kép) kilépett a névtelenségből.

– Jómagam a fotót nem ismerem, nagyapámnál, Lőkös Sándornál a festményt láttam gyerekként – mondta az ükunoka Lőkös Györgyi, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgató-helyettese –, a keresztnevet sem tudtam pontosan, Lajosra és nem Péterre emlékeztem.

Farkas Miklósné a dédnagyapját ismerte fel az egyik Plohn fotón. Fotó: Tésik Attila
Farkas Miklósné a dédnagyapját ismerte fel az egyik Plohn fotón. Fotó: Tésik Attila

– A család kezdettől fogva tudta, hogy az a fotó dédnagyapámat, Ferenczi Pétert ábrázolja – árulta el a 62 esztendős Farkas Miklósné Lőkös Magdolna Judit –, édesanyám már az erről szóló, 1992-ben megjelent könyv szerkesztőjét is tájékoztatta, a kép alatt mégis az jelent meg: ismeretlen. Most ismét szóba hozzuk. A birtokunkban lévő fényképet, másolatot édesapám, Lőkös Sándor készítette 1936/37-ben az eredeti, már akkor is sérült üveglemezről. Azért tehette meg, mert a legendás Plohn Józsefnél dolgozott, és érdekesség, hogy a családban több fényképész volt, nekem is ez volt a szakmám.

Magdolna sokat kutatta a család históriáját, amit megtudott, egy füzetbe jegyezte le – nekem is onnan olvasta fel –, de sok mindennek már nem akadhatott a nyomára. Ferenczi Péter közvitézről annyit sikerült kideríteni, hogy 1829-ben született Békéssámsonon. A forradalomban és szabadságharcban 19-20 évesen vett részt – homály fedi, hogy hol, milyen alakulatnál szolgált –, majd csizmadiaként dolgozott. Magdolna nagyapja, Ferenczi Lajos a gyerekek közül utolsóként, 1888-ban látta meg a napvilágot; az ő és Takács Lídia gyermekeként született Ferenczi Lídia Ida, Magdolna édesanyja, aki a már említett Lőkös Sándorhoz ment feleségül. Ferenczi Péter abban az évben, 1902-ben hunyt el, amikor Plohn lefényképezte. Nyughelyéről csak annyi biztos, valahol a katolikus temetőben van, keresték, de nem lelték.


– A fotó alapján édesapám készített egy festményt is – mondta Magdolna –, mely a mai napig ott lóg a hálószobánk falán.

A másik megnevezett P., vagyis Pinkó Tóth Mihály (28. kép), akiről a vendégkönyvbe azt jegyezték fel hozzátartozói, hogy 1830-ban született, önkéntes Kossuth-katona volt, Gorzsán gazdálkodott, és a hagyományok szerint egyik alapítója a Tóth-malomnak. Matuzsálemi kort megélve, 1923-ban halt meg, sírja a nazarénus temetőben található.

A március 13-án nyitott „Ezernyolcszánegyvennyolc, te csillag..." című Plohn-tárlat április 20-áig tekinthető meg a Tornyai János Múzeum emeleti kiállítótermeiben.

A fotográfus

Plohn József (1869–1944) fényképész Kossuth Lajos születésének századik évfordulóján, 1902-ben örökítette meg fotómasinájával 154 vásárhelyi 48-as honvédtiszt és közkatona arcképét. 1944-ben a már súlyos beteg fotográfust deportálták, és az idős mester nem élte túl a marhavagon embertelen körülményeit. Élettársa gondoskodott az értékes fényképekről, a hagyaték 1952-ben került a vásárhelyi múzeum gyűjteményébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kopáncson a legolcsóbb, Ásotthalmon a legdrágább a benzin

Hódmezővásárhely - A legolcsóbban a kopáncsi Agip-kútnál, a legdrágábban pedig az ásotthalmi Shell-kútnál lehetett tegnap tankolni a megyében. Tovább olvasom