Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Bakó Ferenc: kényszerrel szerveztek be

Hódmezővásárhely - Bársony fedőnéven szervezte be 1960 novemberében ügynöknek a megyei rendőr-főkapitányság politikai osztálya Bakó Ferencet. A ma nyugalmazott tanár, osztályvezető, többszörös szakmérnök azt mondta: fenyegetés hatására írt alá beszervezési nyilatkozatot.
– Eddig nem nagyon törődtem a vásárhelyi önkormányzat által még tavaly februárban nyilvánosságra hozott ügynöklistával, azt is csak véletlenül tudtam meg, hogy én is szerepelek rajta, mint hazafias alapon beszervezett ügynök. De néhány hete elfordulnak tőlem, vagy furcsán viselkednek ismerőseim, ezért akarom elmondani, mi is történt annak idején velem – indokolta lapunknak Bakó Ferenc (80) mezőgazdasági környezetvédelmi szakmérnök, miért várt majdnem két esztendőt, hogy meséljen beszervezéséről.

Bakót az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában őrzött, a város honlapján közzétett 6-os karton szerint 1960. november 27-én szervezték be Bársony fedőnéven ügynöknek, hazafias alapon, mezőgazdasági szabotázselhárítási feladattal. A Csongrád Megyei Termelőszövetkezet Beruházási Iroda főagronómusaként dolgozott.

– Volt egy frissen vásárolt, bilikék Skoda Octavia Superem, s egyszer kaptam egy levelet a rendőrségről, hogy jelenjek meg náluk. Bementem – mesélte. Egy civil ruhás rendőr, bizonyos N. Sándor várta, aki elkérte a papírjait, majd különféle vádakat szórt a fejére.

– Ennyi év után már nem tudom, miket mondott, de arra emlékszem, hogy azt ismételgettem, nem csináltam semmit, s tudakoltam, mivel jelentettek fel. Azt mondta, nem kellett semmiféle feljelentés az ügyemben, a párt példamutató rendet akar teremteni, szüksége van olyan hazafiakra, akik sokfelé járnak, sokféle embert ismernek. Én pedig munkám miatt jártam a megyét.

Bakó Ferenc a kihallgatóját, illetve rendőregyenruhában az irodába közben be-betérő öcscsét jól ismerte a Béke Szálló ötórai teáiról, ott tegeződtek is, de a rendőrségen végig magázták egymást. – Végül N. Sándor elém tolt egy belépési nyilatkozatot, illetve különféle jegyzőkönyveket, hogy írjam alá: önként vállalom az ügynöki feladatokat. Hiába tiltakoztam, csak azután adta vissza a papírjaimat, hogy megtettem, amit kért. Jogosítvány nélkül nem dolgozhattam volna, hiszen járnom kellett a megyét, ellenőrizni a termelőszövetkezeti beruházásokat. Később az egyik ismerősömtől, a rendőrség későbbi párttitkárától tudtam meg, hogy N. Sándor el sem vehette volna a jogosítványomat.

Úgy emlékszik, feladatait telefonon egy szegedi rendőrtől kapta. Megbízója leginkább arra volt kíváncsi, mi az emberek véleménye az állampártról. – Én ezekről nem adtam jelentést, inkább a lopásokról írtam. Egy kocsirakomány tojáslopási ügyre ma is jól emlékszem – vallja Bakó Ferenc, aki 1972-ben lett a vásárhelyi főiskolai kar hivatalvezetője. Onnan nem kértek tőle jelentéseket. De arról igen, hogy hallott-e pártellenes kijelentéseket a mezőgazdaságban. – Többször is megszakadt a kapcsolatom az állambiztonsággal, de végül mindig megkerestek különféle zsarolásokkal, többek között azzal, kicsapatják a Bethlenből gimnazista lányomat.

Olvasóink írták

 • 6. mivan? 2012. január 04. 21:07
  „Mert most jobb a helyzet? Sajnos a mi rendszerváltásunk, meg nagy demokráciánk semmivel sem jobb. Most se nagyon lehet ugrálni.”
 • 5. Lázárhelyi 2012. január 04. 16:10
  „A fidesz műbalhéja az egész! Figyelemelterelés. Nemrég még hogy háborogtak amikor az ellenség uralma alatt 250 Forint fölé ment a benzin, adócsökkentést követelve habzott a szájuk.
  Ők csökkentettek adót? Nem! Emeltek...”
 • 4. abai 2012. január 04. 12:14
  „Zsarolták a legtöbb embert valamivel, még ha kitalált dolog volt is, nem lehetett mit tenni...”
 • 3. MörcenMorcogiMicó 2012. január 04. 11:10
  „Rólam is jelentettek na de már kit érdekel,pofáztunk és tudtuk hogy ez is benne van a pakliban.Úgy van most is mint a háború után akkor mindenki partizán lett most meg mindenki 56-os meg ellenálló volt.Nekem sokkal gerincesebnek tűnik aki vállalja hogy kommunista volt,mint az aki belépett az MDF-be SZDSZ-be FIDESZ-be.Az ügynökség meg ojan dolog,hogy nem szelíd rábeszéléssel kértek hanem mint itt is látszik,zsaroltak.A 3/3-asok azt mondták mindenkinek van vaj a füle mögött,ha nincs majd viszünk.”
 • 2. Lixus_kzs 2012. január 04. 10:30
  „Nem mindig a könnyeb út a jobb.”
 • 1. igazságkereső 2012. január 04. 10:14
  „Ma már senkit nem érdekelnek ezek az ügyek, csak nálunk Magyarországon foglalkoznak még ezzel. Ezt már régen le kellett volna zárni, ma már az emberek nagyon nagy többségét a megélhetés szorongató körülményei foglalkoztatják, hála a Motim Kádkő tulajdonos és a gyermekorvos tandem "áldásos" 6 éves tevékenységének! Nem kellene-e végre a sajtónak is eljutnia odáig, hogy a valóban aktuális, a napi élethelyzeteket nagyon is befolyásoló tényekről írjon,mert nagyon sokak számára már-már unalmas is a láthatóan a lényegről történő elterelő cikkek megjelentetése úgy az elektronikus, mint az írott sajtóban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorshajtás miatt megpördült és fának csapódott egy Toyota - galéria

Három embert vittek kórházba a mentők az éjszaka, amikor egy autó lesodródott az útról Hódmezővásárhely és Földeák között. Tovább olvasom