Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Bakó Jenő 30 éve főzi a pálinkáját

Mindszent - Csak olyan gyümölcsből szabad pálinkát főzni, amelyből lekvár is lehetne. Nem szabad cukrot adni hozzá, de mindegy, milyen rőzsével tüzelünk alá – adta meg a receptet Bakó Jenő, aki ágyas és barackpálinkájával is megnyerte a legutóbbi mindszenti szőlőparti pálinkaversenyét.
- 30 évvel ezelőtt, azaz 30 éves koromban mártélyi apósomnak kezdtem el segíteni pálinkát főzni. Daráltam a jó szabolcsi almát, raktam a rőzsét, majd fokozatosan átvettem az összes műveletet tőle, s áttértem a szilvára és a barackra. – avatott be a kezdetekbe Bakó Jenő, a mindszenti pálinkakirály. – Egyszer egy ismerősömtől kaptam gönci pálinkát, amit nagyon finomnak találtam, csakhogy nagyon drága volt, 5–6 ezer forintot is kértek literjéért. Hasonlót szerettem volna én is főzni, s ehhez Szekszárd környékén találtam olcsó, de jó minőségű barackot. 3-4 haverommal autóba ültünk, vittük a hordókat, megvettük a gyümölcsöt, ami hazáig jól összerázódott. Itthon kimagoztuk, átpasszíroztuk, majd érleltük.

Bakó Jenő szerint a cefre akkor lesz kész, amikor a gyümölcs a hordó aljára süllyed. Fotó: Veréb Simon
Bakó Jenő szerint a cefre akkor lesz kész, amikor a gyümölcs a hordó aljára süllyed.  Fotó: Veréb Simon

Bakó Jenő szerint egyáltalán nem szabad cukrot keverni a cefréhez, mert az elveszi a gyümölcs ízét. Az azonban mindegy, hogy milyen rőzsét használnak főzéskor. Persze nem mindegy, hogy fenyőfával vagy japánakáccal tüzelnek alá, az utóbbinak ugyanis nagyobb a fűtőértéke.

– A jó pálinka rézüstben, jó és tiszta főzőberendezésben, azaz a szeszfőzdében készül, s csak olyan gyümölcsből, amelyből lekvárt is főzhetnénk. Hullott, penészes nyersanyagot nem szabad használni – adta meg a receptet. Azzal, hogy főzés közben fontos megkóstolni, mi jön ki a csőből. Azt is elárulta, hogy a cefrét reggel-este gereblyével kavarja meg, s az akkor lesz kész, amikor a gyümölcs a hordó aljára süllyed, azaz feladja a levét.

Csak olyan gyümölcsből szabad főzni, amelyből lekvár is lehetne – mondja 30 év tapasztattal a háta mögött Bakó Jenő, a mindszenti pálinkakirály. Fotó: Veréb Simon
Csak olyan gyümölcsből szabad főzni, amelyből lekvár is lehetne – mondja 30 év tapasztattal a háta mögött Bakó Jenő, a mindszenti pálinkakirály.
Fotó: Veréb Simon

Megtudtuk, családja nem pálinkaivó, s ő sem kóstolgatja hét közben a lepárolt nedűt. – Két hobbim van, az egyik a pálinkafőzés, a másik a foci. Kapus vagyok a helyi kispályás focicsapatban, s csapattársaimmal egy-egy győzelem után nagy kedvvel koccintgatunk a főztömmel, ami év közben fokozatosan elfogy. Az ágyas pálinka alján lévő gyümölcsöknek pedig a disznók szoktak örülni. Miután felhabzsolták, boldogan dülöngélnek az ólban...

Olvasóink írták

 • 20. Én2 2010. szeptember 09. 17:30
  „A magyar embernek kell a pálinka inkább azt igyák és akkor nem jut eszükbe a nyomor.”
 • 19. KilgoreTrout 2010. szeptember 06. 18:39
  „Jézusom, flex, lépj már át a korlátaidon, még akkor is ha hatalmasnak tűnnek elsőre. Én bízom benned.”
 • 18. bj029 2010. szeptember 06. 18:04
  „17. flexsnake 2010.09.05. 22:28
  Inkább ne menj jobban bele, nem értessz hozzá. Még mielőtt a faluban felnyomsz valakit...”
 • 17. flexsnake 2010. szeptember 05. 22:28
  „16. mert nem a főzde a lényeg hanem az engedély, a faluban is volt egy szeszfőzde, azzal nem jár még engedély autómatikusan. arról nem szól a cikk, hogy otthon kotyvaszt vagy főzeti.”
 • 16. KilgoreTrout 2010. szeptember 05. 19:11
  „A szeszfőzdében való főzés miért is volt illegális eddig?
  A "mert az!" pedig egy valóban megdönthetetlen érv:)”
 • 15. CID 2010. szeptember 05. 16:15
  „Flexi : Az volt az igazi állatkínzás amikor te alkoholmentes sört ittál. Bár, te is magadtól vetemedtél erre az iszonyatos cselekedetre :)

  Azt olvastam, a disznik pl. imádják a kifőzött törkölycefrét. Abban is van némi alkohol. Legalább a páchoz, nem kell bort rakni :)”
 • 14. flexsnake 2010. szeptember 05. 14:55
  „12. mert az!

  9. a cikk nem szól ilyesmiről. Te meg ne fantáziálj.”
 • 13. reagens 2010. szeptember 05. 10:16
  „franzvon:

  nem vetem meg az etanolszármazékokat, de nincs rájuk szükségem se. Huzamosabb ideig(hetekig) se okoz problémát fogyasztásuk hiánya. Egyébként válogatós vagyok. Csak jó bort, jó sört, jó pálinkát fogyasztok, mert a hitvány italokhoz rövid ez az élet. Ugyanez vonatkozik az ételekre. Ha meg mindenki annyi szesszel öntözné a máját mint én akkor nem sok gamma GT lenne 50 felett ebben az országban.”
 • 12. franzvon 2010. szeptember 05. 06:22
  „Egyébként miért lenne állatkínzás a páleszes gyümi etetés?
  A gyesznyó gondolom önként habzsolja-nem tömik...
  Darwin vazze!”
 • 11. franzvon 2010. szeptember 05. 00:12
  „10.
  Tanult vagy,átgondolod a dolgokat, mégis etilben itatod az agyad, hogy nyugodtabb légy...
  Ez így nem oké...”
 • 10. reagens 2010. szeptember 04. 23:13
  „A cukros témában nagyon igaza van Jenőnek! Biztos sok fejfájást okozott már neki(k)... :)))
  A gyümölcscukor és a répacukor ugyanis eléggé másfajták azonkívül hogy édes ez is, az is. A gyümölcscukor ugyanis monoszacharid, a répacukor diszacharid azaz már szerkezetileg is mások, ennélfogva a reakciókban se egyformák (már a transz és cisz molekulák is különbözőképp hajlamosak viselkedni). De mindegy ezt nem folytatom, aki akar utánanéz, vagy beszél Jenővel.
  Egyébként nem egy bonyolult dolog jó pálinkát főzni, nem olyan mint a tv szerelés.
  Jó cefre kell hozzá, jó főzőberendezés, aztán kellő ismeretek a főzéstechnológiáról, odafigyelés, és kész.
  A jó cefre az még viszonylag egyszerű, ehhez ért Jenő is úgy látom elég jól.
  A főzés már bonyolultabb, ehhez kellenek ismeretek is, na ezt Jenő is szeszfőzdébe csináltatja.
  Mert ehhez bizony nem árt jó cuccot beszerezni, nem kokányolt kukta-rézcső-locsolókanna etanolgenerátort vagy hasonló de egy fokkal jobb már rézüstös de csíríztömítésű slivovicakutat.
  A cefrefőzés egyik legnagyobb hibája, ha megégetik a cefrét. Ezért raknak szalmát a cefreüst aljára, de az meg pont nem jó ha szalmaízű a pálinka... Csinálnak cefrekeverőműves főzőüstöket - ezek vannak a legtöbb szeszfőzdében - de ha nem elég intenzív a keverés (mert elromlik, vagy kézitekerősnél "beáll" a személyzet) akkor is leég... Van azonban kettősfalú vízüstös főző is ami abszolút tuti, de ilyet meg a szomszéd Jóska - aki tud hegeszteni - nem tud csinálni...
  Aztán ha már fől a cefre, jöhet a kondenzáció. Ezzel semmi baj, a gőzök lecsapódnak a vízeshordós csőkígyóban, aztán alul folyik a szeszelet. Ha nem elég hosszú a csőkígyó, vagy meleg a hűtővíz akkor bizony alul a szeszelet mellett sok gőz is jön még ki és így a drága cefre alkoholtartalma bizony köddé válik. Szó szerint. És csodálkozunk, hogy alig van pálinka a sok cefréből. Ez az érzés bizony megfizethetetlen, minden másra ott a mastercard..
  Nem is olyan egyszerű ez, de sokan tanulják, tanulgatják, próbálgatják.”
 • 9. hecsedli 2010. szeptember 04. 20:02
  „4, "A jó pálinka rézüstben, jó és tiszta főzőberendezésben, azaz a szeszfőzdében készül, "
  Szövegértelmezés 1-es.
  Egy jó tanács Bakó úr részére: a cefre ne érintkezzen soha vassal, mert rontja a pálinka ízét,fémhordóban pedig kifejezetten helytelen tartani.
  7.Milyen engedélyre gondolsz?Szülőire?Mert ahhoz hogy szeszfőzdében főzz semmi nem kell.”
 • 8. Filctoll 2010. szeptember 04. 19:59
  „Ne legyetek már ilyen rosszmájúak!”
 • 7. flexsnake 2010. szeptember 04. 18:04
  „valószínűleg van engedélye és adózik is utána, az állatkínzást mindenképpen kimeríti az alkoholos gyümölccsel való etetés, hajrá négy mancs!”
 • 6. Yossarian 2010. szeptember 04. 16:30
  „na, ezért nem csak költői kép a "részeg disznó".”
 • 5. gróf 2010. szeptember 04. 15:53
  „"Az ágyas pálinka alján lévő gyümölcsöknek pedig a disznók szoktak örülni. Miután felhabzsolták, boldogan dülöngélnek az ólban..."
  Ez sem állatkínzás, ugye?”
 • 4. THE 2010. szeptember 04. 15:17
  „Ha jól értem, az elmúlt években illegálisan tevékenykedett?”
 • 3. ferdzso 2010. szeptember 04. 15:08
  „Hát ezért "bákó" Jenő , a Bakó Jenő!!”
 • 2. TrombiFrédi 2010. szeptember 04. 14:31
  „Erről most már a VPOP is tudni fog?!:)”
 • 1. flexsnake 2010. szeptember 04. 12:26
  „és mégmindig nem készült el?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyilatkoztatják az új segélykérőket

Minden új szociális segélykérővel aláíratnak a vásárhelyi polgármesteri hivatalban egy nyilatkozatot arról, hogy közzéteszik adataikat, ha indokolatlanul utasítják el a megítélt támogatást. Tovább olvasom