Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Baks is segítene Mindszentnek a leállított komp ügyében

Önkormányzati segítség nélkül nem lehet gazdaságos vállalkozás a mindszenti kompátkelőhely működtetése – véli Vincze László képviselő. A rév baksi oldalán tartott sajtótájékoztatón a helyi polgármester az összefogást és a pályázati lehetőségek kiaknázását sürgette, és fölvetette: ebben a jobb parti települések is segíthetnének Mindszentnek.
Varga Dénes, Balogh Lajosné és Vincze László azon tanakodtak, mi lehetne a legjobb megoldás – Varga Pál szerint egy híd. Fotó: Bíró Dániel
A mindszenti tiszai kompnál, annak is a baksi oldalán tartott rendhagyó sajtótájékoztatót szerdán a jobb parton élők országgyűlési képviselője. Vincze László a helyi polgármester, egy ópusztaszeri gazdálkodó és a komp üzemeltetője körében fontosnak tartotta elmondani, hogy nem csak a bal parton élőknek, hanem a baksiaknak, az ópusztaszerieknek és a környékbelieknek is fontos a rév, az ő életüket is nagyban befolyásolja a komp működése. – Ezért kellene figyelembe venni, hogy az üzemeltetés nem lehet gazdaságos vállalkozás, ha az önkormányzatok nem járulnak hozzá a költségekhez – hangsúlyozta a honatya, aki nem tartotta valószínűnek, hogy kapkodnának a működtetési feladatért a vállalkozók.

Balogh Lajosné, Baks polgármestere arra emlékeztetett, hogy a kétirányú átjárás ellenére Mindszent mindig magáénak érezte a problémát, nem igényelt segítséget a többi érintett önkormányzattól, holott – húzta alá – összefogás révén, pályázati lehetőségek kiaknázásával többet lehetne elérni a probléma rendezése érdekében.

Feltörték a jeget Csongrádnál

A csongrádi révnél csak egy nyomsávon engedte feltörni a jeget a vízügyi igazgatóság helyi szakaszmérnöksége. A két part között naponta háromszor, reggel, délben és késő délután közlekedik motoros hajó, és kizárólag személyforgalmat bonyolít.

– A jelenlegi helyzet – az, hogy a kompra nem lehet mindig számítani – elviselhetetlenül megdrágítja a közlekedést, az áruszállítást – fogalmazott Varga Pál. Az ópusztaszeri gazdálkodó példaként említette a jobb part paprikatermelőinek és állattenyésztőinek nyűgét, akik Mindszenten keresztül szeretnék Szegvárra, illetve a Tiszán túlra hordani áruikat, de a leállt komp miatt kerülniük kell, a jövedelmezőséget olvasztó kényszerhelyzet pedig még művelési költségeiket is tovább növeli. – Én hídban gondolkoznék, csak az oldaná meg a problémát – szögezte le végül Varga Pál. Felvetését a jelenlévő politikusok részben megalapozottnak is találták. A baksi önkormányzat most készíti elő új rendezési tervét, aminél számításba veszik a hídépítést. De hát ez nagyon sok pénzbe kerül.

– Amennyiben biztonságosak lesznek a körülmények, azonnal újból beüzemeljük a kompot – nyilatkozta lapunknak Varga Dénes. Az átkelőhelyet működtető Deviskomp Kft. ügyvezetője elmondta, az előrejelzések, a kedvezőtlen vízállás és időjárás miatt döntöttek úgy decemberben, hogy leállítják a kompközlekedést. Szerinte egy hajó üzembe állítása sem mérsékelné a jelenlegi köteles komp hátrányait, a teleltetés és a visszaállítás ugyan rövidebb időbe telne, de a járatsűrűség nem javulna, az üzemeltetés költségei pedig megsokszorozódnának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mártélyon tilos a korcsolyázás

A szokottnál is kihaltabb a mártélyi holtág. Eddig több tucatnyian jártak ki korcsolyázni… Tovább olvasom