Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Baktérium a Vásárhelyen gyártott samponban

Túlzónak minősíti nyilatkozatában a vásárhelyi Satina Gold Kft. az általa gyártott sampon veszélyes baktériumtartalmáról szóló, országosan megjelent híreket. A cég csalánkivonatos hajápoló szere bukott el a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tesztjén, azonnal le is vették a polcokról.
Súlyos betegségekért felelős baktériumokat talált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság két magyarországi forgalmazású samponban. A hatóság közleménye szerint húszféle, gyógynövényeket, növényi eredetű összetevőket tartalmazó hajápolási terméket vizsgáltak. A laboratóriumi teszten egy olasz cég által gyártott Genera Gizengers nevű sampon, tusfürdő, valamint a vásárhelyi Satina Gold Kozmetikai Kft. gyártotta Sampon Mild hajápolási szer bukott el.

A samponokat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálta.
A samponokat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálta.

A Satina Gold Kft. vezetősége állítja, az elmúlt napokban a sajtóban megjelent hírek túlzók, és a vásárhelyi cég termékének vizsgálati eredményét az olasz gyártó által készített termék sokkal rosszabb vizsgálati eredményével mosták össze.

A társaság vezetősége szerint a megjelent cikkek csak feltételezések, hogy milyen betegségeket okozhatnak a baktériumok, ám a termékekkel kapcsolatosan egyetlen konkrét megbetegedés ténye sem ismert.

Hajsamponok és hajbalzsamok vizsgálata

A cég vezetése szerkesztőségünknek eljuttatott tájékoztatásában leírja, március 30-án kaptak egy levelet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól, miszerint az általuk előállított – Mild sampon csalánkivonattal 100 ml – termékből az egyik partnerüknél vettek mintát. A vizsgált tételben az enterobacteriaceae (egy baktériumcsalád) mértéke meghaladta a megengedett határértéket. A vásárhelyi cégnél még aznap úgy döntöttek, hogy haladéktalanul felfüggesztik a csalánkivonatos termékek gyártását, visszahívási akció keretében visszaszállítják azokat, és zárolják a partnereknél lévő készleteket.

Az időközben elvégzett laborvizsgálat azonban a jogszabályi határértékhez képest nem mutatott eltérést. A vizsgálat megerősítése érdekében újabb tesztek alá vetik a terméket, és annak növényi kivonatát is. Feltételezik, előfordulhat, hogy a vizsgált terméknél valamilyen egyedi szennyezésről van szó, vagy maga a felhasznált növényi kivonat tartalmazta a kimutatott szennyeződést. Teljes biztonsággal azonban kizárólag a vizsgálatok után tudnak részletes tájékoztatást adni.

Levelükben írják még, a fogyasztók maximális biztonsága érdekében minden szükséges intézkedést megtettek, és az NFH illetékes ügyintézőjével együttműködve próbálják orvosolni a problémát. Egyúttal kijelentik, hogy a cég egyéb termékeit jelen vizsgálat nem érinti.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két kamion ütközött a 47-esen - galéria

Két kamion ütközött a 47-es számú főút 192-es kilométerénél Hódmezővásárhely és Kútvölgy között. A… Tovább olvasom