Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Balázs mája élteti a 6 éves Süli Flórát

Hódmezővásárhely - Tizenhárom órás sikeres műtét eredményeként kapott új májat a vásárhelyi Süli Flóra a budapesti Országos Transzplantációs és Sebészeti Klinikán. A 6 éves kislány annak a csornai kisfiúnak a máját kapta, akire pünkösdhétfőn rádőlt a többmázsás focikapu.
Hihetetlen szerencséje volt a 6 esztendős, súlyos májbeteg vásárhelyi Süli Flórának, hiszen alig került fel a transzplantációs várólistára, máris találtak neki donort. Annak a csornai kisfiúnak a máját ültették az övé helyére a fővárosi Országos Transzplantációs és Sebészeti Klinikán, akire pünkösdhétfőn dőlt rá a mázsás focikapu. A kisfiú, Balázs szerveit szülei emberségből felajánlották a rászorultaknak.

A vásárhelyi kislány vele született betegségben szenvedett, mája hatalmasra puffadt, s emiatt elvizesedtek a lábai. Sokat betegeskedett, a Szabadság téri óvodába is csak egyetlen évet járt.

– Az idén csak két hónapot voltunk otthon, a többi időt hol az egyik kórházban, hol a másikban töltöttük. Flóra ez alatt az idő alatt 18 kilóra fogyott – mondta Süli Józsefné, aki szerint lánya már régen nem élne, ha a szegedi klinika stábja nem tett volna meg mindent érte. Ágnes asszony egy pillanatra sem hagyta magára kislányát, még a műtétnél is jelen volt.

13 órás sikeres műtét eredményeként kapott új májat a vásárhelyi Süli Flóra. Fotó: Tésik Attila
13 órás sikeres műtét eredményeként kapott új májat a vásárhelyi Süli Flóra.
Fotó: Tésik Attila

Flóra tegnap a budapesti Országos Transzplantációs és Sebészeti Klinika intenzív osztályán úgy aludt, hogy közben egy pillanatra sem engedte el édesanyja kezét. Az életfunkcióit különböző műszerekkel ellenőrizték. Flóra nyugtalanul pihent, ha kicsúszott kezéből az édesanyja keze, azonnal keresni kezdte. Anyukája kezének érintésére és szavaira azonban gyorsan megnyugodott.

– Hihetetlen ez az egész, hiszen évekig úgy aludtunk el, hogy nem tudtuk, mi lesz a gyermekünkkel. Flóráért harmadik osztályos nővére, Szabina is nagyon izgult. Lehet, hogy furcsán hangzik, de Flóri nem vette fel a betegséget, jól tűrte. Vidám gyerek volt, éppen úgy játszott, mint a hasonló korú gyerekek. Azt mondta mindenkinek, hogy ő nem beteg – mondta édesanyja.

Süliék bajáról eddig alig tudott valaki, arról csak szűkebb környezetüknek beszéltek.

Flóra édesapja is meglepődött, hogy napok alatt találtak donorszervet a kislányuknak.

Süli József kislánya betegágyánál. Fotó: Tésik Attila
Süli József kislánya betegágyánál.
Fotó: Tésik Attila

– Mások hónapokat, éveket várnak reménykedve – mondta Süli József. – Mi most hétfő délelőtt tudtuk meg, hogy ott vagyunk a várólistán, s aznap délután a feleségemet már azzal hívták: megvan a máj, s kérdezték, jól van-e a gyerek, s küldhetik-e a mentőt. Aztán olyan gyorsan történt minden, hogy semmire sem tudtunk gondolni. Flóri azt hitte, hogy újabb vizsgálatra visszük. Útközben a mentőben rá jellemző módon vidáman Barbie-zott. A klinikán újra megvizsgálták, aztán bennünket is, végül betolták a műtőbe. Amikor az intenzív osztályon felébredt, egyből bennünket keresett – idézte fel a történteket az édesapa.

A szülők elárulták, most azért drukkolnak, hogy kislányuk szervezete befogadja az ajándékba kapott májat.

Flóra állapota kielégítő. A műtétet végző Fehérvári Imre lapunknak elmondta: Flóra állapota kielégítő. Azt nem tudta megmondani, hogy meddig tart a teljes gyógyulás. Annyi biztos, hogy Flóra a transzplantációs intézetből, ha állapota lehetővé teszi, átkerül a budapesti gyermekklinikára - onnan mehet majd haza Vásárhelyre, a Nyárfa utcai otthonába.

Olvasóink írták

 • 13. niemand 2009. június 15. 14:53
  „A dodr kisfiú szülei példa lehet mindenki előtt, emberségből, segíteni akarásból és gyermekszeretetből! Ismeretlenül köszönöm segíteniakarásukat, amit csendben tettek meg, természetesen, szívből, miközben a legnagyobb fájdalmát élték át a világnak.
  A megoperált gyerekekenek javulást kívánok, szép életetet, boldog gyerekkort. A szülőknek kitartást, megnyugvást, s félelem nélküli életet. Minden elismerésem az ővék, csendben, inteligensen az országos média jelenléte nélkül, csak a gyerekükkel törődve voltak szemükfényének betegágya mellett. Megmaradva egyszerűen szülőnek, de őszintén szeretőnek, s egyben őrangyalnak,mellőzve a szerepléseket, pedig nagy bajban voltak, szerencsére ez már múltidő!”
 • 12. spann 2009. június 14. 00:19
  „3. igazságkereső 2009.06.12. 16:36

  Én ezt nagyon helyesnek találom, amit leírtál, csak egy dolgot nem értek és nem azért, hogy kötözködjek, de mi ezen az európai gondolkodás? Gondolom, mindenkinek ezt kellene tenni akinek meghal valakije. Sőt lehetőleg névtelenül, ez szerintem csak azért ilyen hír, mert a kisfiú tragikusan halt meg és ugye már a halála is szerepelt a médiában.”
 • 11. idir 2009. június 13. 20:01
  „Nyugaton a szervek adomanyozasa kizarolag onkentes alapon tortenik .Pl.Ha valaki balesetben hal meg es ha nincs elozetes irasbeli engedely reszerol a szerveinek a felhasznalasara,nem hasznalhatjak fel mert ez is egy emberi jog,aminek a betartasa a demokraciakban kotelezo..
  Amennyiben engedelyezi ,akkor aki kapja meg is kell tudnia,hogy kitol kapta.Sokszor lehet a hirekben hallani ezekrol,nem titok.Azt hiszem,hogy az adatvedelem rossz ertelmezese kovetkezteben van ez a nagy felhaborodas a hozzaszolasokban.Elnezest kerek,nem akarok senkit megbantani a velemenyemmel.
  Gyerekeknel a szulo engedelye szukseges az atultetshez,amit,mint a cikkben olvastam meg is kaptak.
  Biztos vagyok abban,hogy ez az ujsagcikk nem is kerult volna nyilvanossagra,ha a megfeleo engedelyekkel nem rendelkezett volna az ujsag az adomanyozo es az adomanyt kapo szuloktol erre.
  A kislanynak mihmarabbi teljes felepulest ,a kisfiu szuleinek pedig vigasztalodast kivanok merhetetlen fajdalmukban.”
 • 10. aranka2 2009. június 13. 19:00
  „Börtönbe azzal a gazemberrel, aki nyilvánosságra hozta ezt a "hírt"!”
 • 9. CsImre 2009. június 13. 18:51
  „Nincs még valahol egy kórházban gépekre kötve fekvő kislány? Akkor 3 is lehetne a címlapon egymás mellett....”
 • 8. Rika09 2009. június 13. 18:04
  „....és gondolok tisztelettel a kisfiúra és hálás szeretettel, ezer köszönettel a szüleikre....”
 • 7. robinhood46 2009. június 13. 09:47
  „Közeli hozzátartozóm is szervátültetett. Amikor mondtam a műtétet végző orvosnak, hogy szívesen megköszönném a hozzátartozóknak ezt új életet, ezt a leírhatatlan ajándékot. Az orvos azt mondta, hogy erren nincs lehetőség, nem tudható meg a donor személye, semmi infó róla nem lehet, meg nem is lenne jó, mert soha nem tudnánk ettől a ténytől szabadulni, egész életünket nyomná a teher, hogy ó meghalt, én élek. Szörnyű lenne a teher, hogy hány éves volt, hány gyereke volt, stb. stb. Elég, ha hálával gondolunk arra, hogy kaptunk egy lehetőséget. Félő, hogy ezeket a gyerekeket is megnyomorítja a média, hogy ezek gyerekek naponta lesznek szembesítve azzal, egy kisfiú, egy focikapu mentette meg az eletüket. Ezeknek a gyerekeknek vissza kell találniuk a normális életbe. Feledni azt, hogy majdnem meghaltak, nekik élniük kell. Boldogságban. És gondoljunk tisztelettel a kisfúra, és szüleire. Ez nekik elég. a kicsiket meg gyúgyulni, és ne okozzunk sebeket. üdv. Robin”
 • 6. katcsi 2009. június 13. 09:11
  „a szenzácio hajhász firkászoknak semmi se szent”
 • 5. Carlo 2009. június 13. 08:41
  „1 nek

  sajnos nagyon is igazad van, de a szenzációhajhász firkászoknak semmi sem szent

  pl : ha én balesetben meghalnék, közölhető, hogy a szerveimmel, emberek életét mentik meg
  de azt , hogy ki milyen szervet kap, az már ugye maradjon is titokban , és aztán az se tudhatja aki meg megkapta
  Jó, nem mondom, hogy nem lehetne kinyomozni, de azért 1 újságban közhirré tenni.....”
 • 4. smalltown 2009. június 12. 21:53
  „Jobbulast Floranak!
  A donor szuleinek pedig koszonet! Es reszvetem!:(”
 • 3. igazságkereső 2009. június 12. 16:36
  „Itt is megerősítem azt az elgondolásomat, melyet tegnap a Népszava Online oldalon írtam meg:bizony megérdemelnék a csornai kisfiú szülei,hogy valamilyen komoly, kormányzati kitüntetést kapjanak.Szülők, akik ebben a szörnyű tragikusan végződött balesetben elhunyt kisfiuk szerveit felajánlották, öt gyermek életét mentették meg.Természetesen a kitüntetéssel csak erkölcsi elismerést kapnának jól tudom, de akik ebben a szörnyű fájdalomban is képesek voltak másokra is gondolni, európai gondolkodásra vall, mely felettébb elismerést érdemel.Kérem, hogy aki közre tud hatni a felvetés megvalósításának érdekében, kérem tegye meg a felterjesztését az illetékes szervekhez! A Tisztelt Szülőknek ismeretlenül is őszinte részvétemet tolmácsolom ezen az oldalon is, mielőbbi megnyugvást kívánva!”
 • 2. kutyafül 2009. június 12. 16:15
  „Nagyon szurkolunk, kicsi lány. Sok erőt, kitartást szüleidnek és neked is.
  Kívánom, hogy legyen nagyon boldog életed.”
 • 1. flexsnake 2009. június 12. 16:07
  „Jobbulást. Korom Andrásnak meg felhívnám a figyelmét arra a szabályra hogy donorok adatai nem közölhetőek.
  Egyébként is valaki hibázott ha kiderült hogy ki a donor. Remélem ezt a bakit nagyon gyorsan javítják és kiszedik az erre vonatkozó információkat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotmányellenes volt a kórház leépítése

Hódmezővásárhely - Alkotmánysértő volt a vásárhelyi Erzsébet-kórház leépítése és jogellenes a kormány eljárása, amely figyelmen kívül hagyta az intézmény szakmai teljesítményét – ezt állapította meg a Legfelsőbb Bíróság szerdán. Tovább olvasom