Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Balázs Márta képei Vásárhelyen

Szülővárosában, Vásárhelyen először állították ki Balázs Márta festményeit tegnap. A Zebegényben élő művész képeinek egy részét a mártélyi holtág, valamint az itteni emberek ihlették. Az érdeklődők három hétig nézhetik meg a kiállítást a városi könyvtárban.
Az első negyven év munkáiból láthat huszonhatot a vásárhelyi közönség. Fotó: Tésik Attila
Balázs Márta több szállal kötődik Vásárhelyhez: itt született, rokonai mind a mai napig a városban élnek. Az első negyven évem című kiállítását – melyre huszonhat festményét hozta el – tegnap este Almási István alpolgármester nyitotta meg a Németh László Városi Könyvárban.
– A vásárhelyi Petőfi utca általános iskola elvégzése után a szegedi Tömörkény gimnáziumba kerültem, textiltervező szakra – mondta a festőművész.

Miután befejezte a budapesti kirakatrendező és dekoratőr iskolát, a zebegényi művészeti szabadiskolában folytatta a mesterség elsajátítását. A Balázs családban mindig fontos szerepet játszott, illetve játszik ma is a művészet, az alkotás. Egyik nagynénje díszlet- és jelmeztervező, a másik pedig grafikus. Húga a vásárhelyi Tornyai-múzeum restaurátora, 20 esztendős lánya úgynevezett webdesigner.
– Textilszakon tanultunk akvarellfestészetet, Zebegényben pedig elsajátítottam a grafikusság fortélyait – árulta el Balázs Márta.

A vásárhelyi közönség három hétig láthatja az alkotásokat a könyvtárban. A festőművész elsősorban azokat a munkáit hozta el, melyeket a Duna mellett a Tisza, s azon belül a mártélyi holtág ihletett. Ezen kívül olajjal festett lírai aktokat állított ki.

Balázs Márta rendszeresen eljön az Őszi Tárlatra, de a képeit most először láthatják szülővárosában. Ez az első kiállítása, de már tervezi a következőket.
– Büszke vagyok Vásárhelyre. Hiába tettem nagy kanyarokat – Szeged, Budapest, Zebegény – sehol nem kaptam olyan tiszteletet, mint itthon. Azt vallom: el kell menni, hogy az ember megérkezhessen – mondta végül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kóbor ebek gyilkoltak Öreg-Kishomokon

Feltehetően nem kóbor, hanem csak időnként elszökő, nagy testű kutyák téptek szét február elején… Tovább olvasom