Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Balogh Imsi Sportközpont lehet az új csarnok

Hódmezővásárhely - Valószínűleg a Balogh Imsi Sportközpont nevet kapja az új vásárhelyi aréna, erről várhatóan ma döntenek a képviselők. A család meghatónak és megtisztelőnek tartja, hogy nem feledkeztek meg a 15 éve elhunyt legendás testnevelőről.
– Nagy megtiszteltetés, munkásságának elismerése, hogy apáról nevezik el az új vásárhelyi sportcsarnokot. Már tizenöt éve itt hagyott bennünket, és még nem feledkeztek meg róla – mondta meghatottan az 51 éves Balogh Imre, a legendás testnevelő fia, és a tanári pályán a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban örököse. Nővére, Andrea földrajz–rajz szakos és Budapesten dolgozik.

A „kis Imsi" az édesapja által kitaposott ösvényen haladt: ő is a Bethlenben végezte középiskolai tanulmányait (ott kosarazott is, előtte vízilabdázott), a fővárosban szerzett diplomát, majd visszatért iskolájába tanítani.

– Az 1981/82-es tanévben együtt dogozhattam vele, és a szintén legendás Török Sándor volt a harmadik testnevelő. Kellemes és hasznos esztendőt töltöttünk együtt, végigkísért pályámon, amit tőle tanultam: a pedagógusnak következetesnek, igazságosnak és emberségesnek kell lennie. Szeretet áradt belőle. A név, amit viselek, kötelezett arra is, hogy kosárlabdában folytassam az általa elkezdett utánpótlás-nevelő munkát.

Balogh Imre meghatónak tartja, hogy édesapjáról nevezik el a sportcsarnokot. Fotó: Tésik Attila
Balogh Imre meghatónak tartja, hogy édesapjáról nevezik el a sportcsarnokot.
Fotó: Tésik Attila

Bár Balogh Imsi a sport, a kosárlabda elkötelezettje volt, továbbtanulásra ösztökélte legtehetségesebb tanítványait is, arra törekedett, hogy a civil életben is megállják a helyüket. Fiának lányai, a 21 éves Petra és a 14 esztendős Hanna a mozgástól nem, a palánk világától azonban elszakadtak: mindketten fitneszre jártak.

A mai rendkívüli közgyűlésen – a tervek szerint – az új belvárosi csarnok pontos nevéről is döntenek a képviselők. Az előterjesztésben a Balogh Imsi Sportközpont elnevezés szerepel, és ezzel – a Lázár János polgármesterhez eljuttatott levélben a család, Balogh Imre felesége, Balogh Imréné dr. Petrik Erzsébet és fiuk is egyetért.

A kosárlabda atyja

Balogh „Imsi" Imre (1922–1993) Vásárhely sportjának, testnevelésének legendás alakja. A Bethlen Gábor Református Gimnáziumban 1946-tól nyugdíjazásáig, 1982-ig tanított. Ő honosította meg és terjesztette el a városban a kosárlabdát, pályát épített, bajnokságokat szervezett. A Bethlen tornatermét évekkel ezelőtt róla nevezték el hálás tanítványai.

Olvasóink írták

 • 10. Én2 2008. november 30. 16:36
  „Nekem tetszik a Balogh Imsi elnevezés lehet, hogy azért mert tanárom volt.”
 • 9. Írástudatlan-Tdi. 2008. november 29. 10:59
  „Mélyen tisztelt fórumozó társaim. Nem kell itt vitatkozni. Mert szerintem az hogy egy spórtlétesítményt egy ismert spórtoló becenevéről neveznek el attól még az nem lenézés és megalázás. A becenév is lehet megtiszteltetés. Ha egyszer mindenki úgy ismerte és szólította hogy Imsi akkor ez természetes. Ez a becenév nem hiszem hogy csórbíthassa vagy kisebbítheti Imsi érdemeit. Egyépként én a magam részéről jónak találom a nevet és nem megalázónak.”
 • 8. gyarmati_nő 2008. november 28. 18:53
  „nem_aza! Lehet, hogy fogalmam sincs, de szerintem megalázó és nevetséges ez az elnevezés. És nem Balogh Imrével van a probléma, hanem az Imsivel. Szerintem egy becenév bensőséges dolog és néha mulatságos. Nem egy stadionra való. A pesti sem "Puskás Öcsi Stadion", hanem Puskás Ferenc. Informálisan pedig mindenki úgy becézi, ahogy akarja.”
 • 7. aranka2 2008. november 28. 17:49
  „Még valami JB007 kitűnő érveléséhez:
  Van Bozsik stadion és Bozsik program is. Egyik sem Cucu, pedig mindenkinek Bozsik Cucu volt!”
 • 6. aranka2 2008. november 28. 14:40
  „Nem_aza tipikus a hozzászólásod. Érved nincs, ezért lehülyézed vitapartnereidet.”
 • 5. JB007 2008. november 28. 10:56
  „A Puskás Ferenc stadion sem Öcsi bá´ stadion. Ennek ellenére, ha a család elfogadja, szerintem jó név.”
 • 4. nem_aza 2008. november 28. 10:07
  „Előző három kedves hozzászólónak:
  gondolom se a sporthoz, se a vásárhelyi sporthoz, és sem a vásárhelyi kosárlabdához nem sok köze van az előttem hozzószólóknak, így helyükben a mély csöndbe borítanám az ilyen gondolataikat. )*(”
 • 3. gyarmati_nő 2008. november 27. 23:01
  „Ennyi erővel lehetne "mucikám" is. Vagy "apuci". Miért nem kérdezték meg a szeretőjét/feleségét, hogy szólította?!”
 • 2. vadlab 2008. november 27. 21:18
  „aranka2 ez bennem is megfordult, de már le sem mertem irni.”
 • 1. aranka2 2008. november 27. 16:28
  „Balogh Imre, OK., de Imsi?
  Mindenkinek Imsi , később Imsi bácsi volt, de egy intézményt így elnevezni primitív intimpistáskodás. Ez is szégyen a városra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mosoly-rend lovagja Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Gyermekek és felnőttek közös kedvence, Halász Judit ad koncertet december 2-án,… Tovább olvasom