Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Bambi és munkásőrangyalok

Eddig csak nagyszüleik elbeszéléseiből hallottak arról a korszakról, mellyel most közelebbről is megismerkedhettek a vásárhelyi Bethlen gimnázium tizedikesei tegnap az Emlékpontban. A város diákjainak történelemórákat tartanak a múzeumban.
A fiatalok számára mindez már tényleg történelem. Fotó: Tésik Attila
A vásárhelyi Emlékpont előterének falán lévő aprócska, és fényglóriával körbevett munkásőrszobrok láttán a belépő diákok közül az egyik megjegyezte: „Olyanok, mintha kis angyalok lennének!" A Bethlen Gábor Református Gimnázium 10/B osztályának tegnap rendhagyó történelemórát tartottak a múzeumban.

A különféle termeken Gál László történész vezette körbe a gyerekeket. A fiatal látogatóknak leginkább azok a dolgok tetszettek, melyeket megfoghattak, beindíthattak. Így például szívesen tették fel a fejhallgatókat, melyekből idős vásárhelyiek beszéltek a múltról. Az érintős képernyők segítségével érdekes, néha humoros képeket is behozhattak a hatvan, hetvenes és nyolcvanas évekből.

Baka Kittit legjobban a Megszakított hagyományok címet viselő terem fogta meg. A 15 éves lány elmondta, hogy megdöbbentették a falon olvasható tragikus idézetek. Szüleivel már volt itt korábban, de ők koruknál fogva nem sokat meséltek erről az időszakról. Inkább nagyszüleitől tudott meg olyan dolgokat, melyet a múzeumban maga is láthatott.

– Már harmadszor vagyok itt, s a legjobban a nyolcvanas években készített május elsejei felvonulási videó tetszett a legjobban – árulta el Korom Dávid.

A kávézóba is várják a fiatalokat

A szervezett múzeumlátogatáson, valamint a rendhagyó történelemórákon kívül más programokat is terveznek a fiataloknak. Elsősorban az Emlékpont kávézóját szeretnék jobban kihasználni erre a célra. Az elképzelések szerint csütörtökön késő délutánonként, esténként játékos vetélkedőket, vitafórumokat, beszélgetéseket szerveznének a fiataloknak. A tervek között zenés összejövetelek is szerepelnek.

A fiú szerint a mostani, vagyis a kilencvenes és kétezres évek történéseiről nem állítható össze ilyen gyűjtemény, mert nem olyan izgalmas, mint a múzeumban bemutatott kor. Ezért ő a saját gyermekeinek is inkább majd a hatvanas-hetvenes éveket meséli el, amit neki is úgy meséltek.

Kiss Adrienn a Terror Házával is összehasonlította az Emlékpontot. A 16 éves lány úgy véli, a fővárosi intézmény a nagyobb méretek, s csak az erőszakot felvonultató tárlat miatt izgalmasabb, s ijesztőbb is – de az Emlékpontban az adott kort próbálják ábrázolni, vagyis a pozitív és jó dolgokat is.

A fehér gárdának emléket állító teremben többen felfigyeltek a kukoricából készült padlóra. A történésztől megtudták, egykoron ezzel büntettek is, ugyanis az elfogott gárdistának néha napokig kellett kukoricán térdepelnie. A látogatást persze az érdekességgel fejezték be. A sportbüfében kiállított Bambi üdítőről a többség még sohasem hallott, de ugyancsak az újdonság erejével hatott rájuk a kólára válaszként született magyar dobozos gyümölcslé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyen is népszerűbb a fa, mint a szén

Nem a hideg, hanem az anyagi lehetőségek határozzák meg, mikor és mennyi tüzelőt vásárolnak a… Tovább olvasom