Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Bánfi Lajos 9 éve él lakókocsiban

Hódmezővásárhely - Kilenc éve egy réges-régi lakókocsiban él Bánfi Lajos. A nyugdíjas vásárhelyi férfi semmi pénzért nem menne hajléktalanszállóra.
Kilenc éve végrehajtó lakoltatta ki Holló utcai házából a vásárhelyi Bánfi Lajost, aki azóta is egy kiszuperált lakókocsiban él a Hódtó kietlen részén. Hogy miért kellett mennie, azt nem árulta el, csak azt, hogy a házat édesapja építette. – Jól érzem itt magam, a világ minden kincséért sem mennék be a hajléktalanszállóra, pedig próbáltak becsalogatni – mondta, miközben igazgatta a bejárathoz vezető csapás mellett felhalmozott műanyag és papírhulladékot. – Ezekkel tüzelek. Engem nem érdekel, hogy erősen füstölnek, az a lényeg, hogy meleg legyen, hiszen még így is volt olyan reggel a télen, hogy odafagyott a cipőm talpa a padlóhoz. Pedig éjszakánként háromszor is felkelek, hogy a tűzre rakjak. Csak hát az gyorsan leég. Nem fázom, hiszen három paplannal és egy birkabőrrel takarózom. És várom a tavaszt! De nem szabad bejönni hozzám, nem készültem vendégekre – mondta Bánfi Lajos.

A vásárhelyi férfi elmondta: negyven évig dolgozott különböző helyeken, termelőszövetkezetekben, a Csomiépnél, s megfogott minden munkát. Kőműves szakmájával azonban nem sokra vitte. Havi 30 ezer forintos nyugdíjából éldegél.

Bánfi Lajos otthonában. A vásárhelyi férfi havi 30 ezer forintos nyugdíjából él. Fotó: Schmidt Andrea
Bánfi Lajos otthonában. A vásárhelyi férfi havi 30 ezer forintos nyugdíjából él. Fotó: Schmidt Andrea

– Sokan segítenek rajtam, például ezt a cipőt is úgy kaptam – mutatja lábbelijét. Bánfi Lajos azt mondta, szeret a lakókocsijában élni, igaz, nyáron odabenn 50 fok is van, télen meg nehéz a hideget túlélni, de úgy érzi, itt szabadon él, senki sem háborgatja. – Most haladnom kellene, mert megyek a kórházba. Nem én fekszem be, hanem egy ismerősön van ott. A paperei kertekben húzta meg magát, de a nagy hideg megártott neki. Viszek neki sajtot és egyebeket.

Hatan-heten csöveznek Vásárhelyen

Hat-hét olyan hajléktalan lehet Vásárhelyen, aki nem hajlandó bemenni a hajléktalanszállóra vagy az éjjeli menedékhelyre. Van, aki a vasúti töltés melletti átjáróban, más romos tanyák melléképületében, megint más elhagyott hétvégi házakban húzza meg magát. Akadt, aki fóliából, faágakból és kartonpapírokból épített magának házacskát.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. ferdzso 2010. március 26. 17:25
  „Ilyen lehetett az élete előtte is: teli szeméttel. Kőműves, aki idáig vitte! Én, ha egy cigit elszívnék, a buszmegállóban, már büntetnének, ő meg kiérdemelt egy újságcikket, és úgy szemetel, károsítja környezetét a hulladék elégetésével, ahogy neki jó! Hát ez van: törvényen kívül helyezte magát, és még "tapsolnak" is neki, hogy mennyire talpra esetten megoldja az életét. Szégyen!(Nem csak az övé.) Már rendet tetettem volna vele, ha "bitorolja" a közterületet!Ha 30 ezer a nyugdíja, hát ő tehet róla, mert nem fizette megfelelően a nyugdíj járulékot, mikor munkaképes volt.(Ha csak nem az most is, de a borocska jobb , mint a meló.)”
 • 25. 4Angel 2010. március 21. 08:31
  „Az akinek nem volt olyan helyzetbe, hogy akármilyen okból is de ahol eddig lakott, vagy kiüldöznek, vagy elveszik a házamat, az fessem bírja fogni aszt a kilátástalan elkeseredett, érzést hogy most mi lesz velem!

  Mindenki játsszon el a gondolattal, ha öt kiraknák a házából , az ok most nem számít.
  Mit bírna tenni?? Elmegy a szüleihez?? albérlet?? a szülök meddig bírják ?? albérletből kirakják 15 nap alatt mert eladták a lakást, ! Vagy vetek hitelre lakást és nem bírják fizetni, bank kirakja őket!

  Akinek nem tolnak a szülei egy tehermentes lakást, az eszt fessem bírja fogni milyen egy lépés ide jutni ahova ez a bácsi is került.”
 • 24. 4Angel 2010. március 21. 08:19
  „viragcsalad

  Bocsánat ha tolakodó vagyok DE képzeld el ha neked kéne a semmiből fűteni te mivel fűtenél ??

  Higgyétek el elég sok ilyen ember létezik,
  senki nem tudja előre mi lesz vele 15 év múlva!

  Lényeget olvastátok, amit nyilatkozott ??, Siet a kórházba egyik ismerősnek visz valamit, hát nem látjátok hogy akinek nincsen az még az övét is megossza, ez a tiszta szív, nem aki a butikba ott hagy bora valót, meg éterembe .
  Nem kel lenézni ezeket az embereket, mert kitudja számára mi tartogat a jövő!”
 • 23. AN 2010. március 20. 21:08
  „#22, Na, hát ez az!
  Ki lélegzi be a rákkeltő anyaggal szennyezett levegőt? Hát MI!
  És mindez miért: hogy a palinak legyen kicsivel több pénze piára. Bravó!”
 • 22. viragcsalad 2010. március 20. 00:01
  „Azt nem értem, hogy miért engedik azt meg, hogy a szemetet elégesse a város közepén, én úgy tudom, hogy ez környezet szennyezésnek számít! Ő sem kivétel, vagy mégis?”
 • 21. azénéletem 2010. március 18. 16:47
  „Az én nagyapámnak is volt egy mondása: akinek az Isten nem adott észt, a kovács nem csinál!
  Az alábbi példádról ez jutott eszembe.”
 • 20. AN 2010. március 18. 15:04
  „Persze, én bizonyos szempontból őrült vagyok, ez tény!
  Jó, megfogadom, hogy ezután nem fogok túl nagy elvásárokat támasztani másokkal szemben.
  De elmondok egy példát néhány évvel ezelőttről.
  Egy ismerős anyuka segítségért fordult hozzám, mert anyagi gondjai támadtak. (nem 500 forintos)
  Mondtam neki, hogy annyit, amennyi neki kellene, én sem tudok nélkülözni, de ha tudnék is adni, miből és mikorra tudná megadni. Válsz nem volt.
  Aztán a beszélgetés közben kiderült, hogy a férje eltünt, azt se tudja hol van, ő meg a két gyereket 4(!) éve egyedül neveli az adminisztrátori fizetéséből.
  DE: se a válást nem intézte, hogy legalább magasabb cs.p-t kaphasson, se nem járt utána, hogy hogy lehet gyerektartást kicsikarni, se nem ment lakhatási támogatásért vagy nevelési segélyért sem. Magyarul: otthon üldögélt és várt VALAMIRE. Mikor mondtam neki, hogy ezeket el kellene intézni, mert több ezer forinttól esik el, megsértődött, és közölte, hogy "neki az ilyesmihez nincs idege".
  Na, most erre mondta valamikor nagyapám, hogy b.acni is meg szűzen maradni is egyszerre nem lehet.
  Nem lehet valaki ennyire nyámnyila!”
 • 19. azénéletem 2010. március 18. 12:20
  „AN nem vagy kegyetlen, csakúgy mint én megtanultunk felelősen élni, boldogulni, sokat tenni azért, hogy jobbb legyen. Nekem régen mondta valaki és elgondolkodtam "Ne hasonlíts mindenkit magadhoz, sokant nem képesek annyira mit te" Ezt is el kell fogadni. Azoknak is élni kell ezen a földön akik kevésbé élelmesek.
  Azt a kutyatulajdonost is megbüntetik, aki a csúnya és harapós kutyáját kínozza!”
 • 18. AN 2010. március 18. 11:29
  „#17, Amit leírtál az teljesen igaz.
  Én sem tudnám a gyerekeimet a cs.p. nélkül rendesen ellátni, mert minden fillérnek helye van, és sokszor a hónap végén 200 forintokkal sakkozok, hogy kijöjjek.
  De ez a támogatási rendszer (szerintem) nem jó, mert nam tanítja meg az embereket felelősen gondolkodni, gazdálkodni. Marad a szájtátás és a támogatás.
  Ha rajtam múlna, én nem fizetnék semmilyen címen támogatást. Maradna a gyes, ha előtte dolgozott vagy tanult. De ingyenessé tenném a gyerekek 18 éves koráig a velük kapcsolatos összes szolgáltatást. (bölcsi,óvoda, iskola, menza, mindenféle szakkör, nyelvtanulás, uszoda, szinház, tankönyv, füzet, ceruza, stb.) szóval mindent biztosítanék térítés mentesen, de pénzt nem adnék. A ruházkodást és az élelmiszert teremtse meg a szülő. Ezzel el lehetne érni, hogy a gyerek bejárjon az iskolába legalább.
  Ha nem kellene ennyi segélyt meg egyebeket kifizetni, akkor maradna pénz arra, hogy az így megnövekedett igények ellátására alklamazzanak több pedagógust (pl. nyelvtanulás, művészeti ágak) edzőt, tánctanárt, stb., Maradna pénz nyugdíjra, és a több munkaerő több adóbevételt is jelent, amiből munkahelyet lehet teremteni.
  Jó, ez most itt elég utópisztikusnak tünhet, de a szocializmusnak 20 éve vége. Ennyi idő alatt azért már be lehetett volna látni, hogy vége a langyos-vizes üldögélésnek!
  Aki meg a saját maga által elbacott életét nem tudja józanul elviselni, az vessen magára.
  Kegyetlen vagyok? Lehet.”
 • 17. azénéletem 2010. március 18. 10:53
  „Kedves AN! Az igazságnak sok arca van, az is az amit Te írtál. A szocializmusban nem kellett gondolkodni, gondoskodni - aki nem volt olyan "megélnivaló" kapott lakást kicsi bérleti díjért. Később megvehette töredék-árért - ajándékba kapta! Mindenki kapott annyi fizetést - teljes foglalkoztatás- hogy nem kellett nélkülözni. Ott voltak a munkásszállások, ahol sok elvált - családját vesztett ember tengette életét. Most elvárják, hogy gondoskodj magadról, csinálj magadnak munkahelyet - vállalkozzál. De saját hazádban kevesebb kedvezményt kapsz vállalkozó létedre, mit egy külföldi befektető. Gondolom azért , mert Ő befektet. Nekünk nincs mit itt még nem alakulhattak ki a többgenerációs gazdagok. Ha bebuksz, nem nehéz - körbetartozások - visznek mindent. Én öszintén örülök, hogy öt gyereket úgy tudsz nevelni, hogy nem kellene a családi pótlék! Gratulálok! Én azt is megnézném, hogy honnan lettek hirtelen ezek a hihetetlen vagyonok. Az is egy szép statisztika lenne lehet, hogy ott is megállna a 95 % - szerintem! Van pár Nokiás doboz a családban megnéztem - mind üres!! Mit már előbb is írtam az államnak kellene valamit tenni, hogy ne kelljen naponta szembesülni az ehhez hasonló sorsú emberekkel. Vasárnap délután becsöngetett hozzánk egy asszony, hogy adjunk neki pár száz forintot, mert nem tudja kiváltani a rákos gyereke gyógyszerét. Adtunk valamennyit a stori lehet, hogy csak mese - ez az ő dolga. De elgondolkodtam, hogy hova jutottunk - házalós koldulás.”
 • 16. AN 2010. március 18. 08:44
  „#8 hasika,
  Te mindent beveszel, amit leírva látsz??
  Legalább gondold végig: 9 éve él így, előtte 40 (?????) évet dolgozott. Most 60 éves (ismerem). Tehát akkor biztosan 11 éves kora óta dolgozik ugye???
  És igen, negatív vagyok, mert a zoknim van tele a hajléktalanokkal. Nézd meg mit csinál a környezetével! Nézd meg mit üzel el. Ha Te a kertedben elégeted a gazt meg a papírt, megbüntetnek, mert szennyezed a levegőt. Ő eltüzeli a műanyag kupákat, aminek a füstje rákkeltő, és a TE gyereked is belélegzi.
  De Ő legalább nem agresszív, vagy legalábbis nem hallottam még róla.
  De: nézd meg pl. Szegeden a Kálvária sugárúton a Kálvária tértől a II. kórházig minden bokorban, padon "laknak" amint egy kicsit kitisztul az idő. Ha egy helyet már kellőképpen összemocskoltak, akkor odébb mennek.
  Aztán jó lenne már egyszer valami statiszikát látni arról is, hogy KIK LESZNEK hajléktalanok. Mert nagyon meglepődnél, ha tudnád. Az esetek 95 %-ában saját maga tehet arról, ha idejut.
  Ami meg a segélyezést elleti, ha rajtam múlna, úgy eltörölném, mint a huzat. Még cs.pótlékot sem adnék senkinek (5 gyerekem van, csak hogy tudd), mert ez a támogatási rendszer csak azoknak jó, akik a gyerekeket azért csinálják, hogy dolgozni ne kelljen.”
 • 15. szőkecica 2010. március 17. 20:48
  „Tisztellt Zero!
  Kicsit figyelmesebben is olvashatnál a szemét az nem szemét,hanem tüzelő anyag.Igen ez jár aki 40 évet becsületesen dolgozik,amit éveken át leszedtek róla azt megkapta az etnikum. A továbbiakban még többet fognak kapni,ugyanis szaporodnak,mint a p...k,ezért nem fizetek én több adót soha ide ,várom,hogy változzon a helyzet inkább zsebre rakok mindent amiért megdolgozom.Nem szertnék hasonló sorsra jutni.”
 • 14. MATI 2010. március 17. 20:45
  „Senki sem tudja mit hoz a holnap! Isten útjai kifürkészhetetlenek, ezért ma Neked,holnap nekem! Hiszem, hogy igaz azokra is, akik a nagy dumájukkal, kővastag pénztárcájukkal, ma megvetik, lenézik, legszívesebben elásnák
  azokat,akik így járnak. Sajnos ez jellemző a mi uniós kis országunkra. És valóban szégyen. Legyen ennyi nyugdíja, megélhetésük is legyen ilyen, azoknak, akik ma elfordítják a fejüket, zsebre dugják a kezüket, ha adni kellene.Fentről is hatalmasat lehet esni, s látni fogjuk mi még a bekötözött fejeket!”
 • 13. banderas 2010. március 17. 20:06
  „Azért ez mégis gusztustalan, hogy egyes népek, akik soha egy napot nem dolgoztak, lakást kapnak Újszegeden (és ez nem kamu!) aki meg dolgozik egy életen át, az meg ezt. Az én apám is 38 000 nyugdíjból fizeti a rezsit, törlesztést, meg a gyógyszereket... Ez mind igaz, és nagyon felháborító!!!”
 • 12. azénéletem 2010. március 17. 19:15
  „Csendben kérdezem: mikor lesz embervédelmi törvény? Minden magyarnak járni kellene alanyi jogon meleg hely és szerény ebéd. Sajnos aki dolgozik annak is lassan csak annyira futja!”
 • 11. zero 2010. március 17. 19:15
  „A szemét nem a kis nyugdij vele rájora .”
 • 10. dodó 2010. március 17. 17:48
  „"...negyven évig dolgozott különböző helyeken; ...30 ezer forintos nyugdíjából éldegél.; ...miért kellett mennie, azt nem árulta el..."

  Egy újabb igazmondó, szorgalmas ember, aki negyven év áldozatos munka után még a minimálnyugdíjat sem kapja meg. Kérdésem már csak ennyi: mit szólnak a szomszédok, mit szól lázárjani, és a legfontosabb: mit szól mindehhez a városi tisztiorvos és a KÖJÁL?”
 • 9. Nostradamus 2010. március 17. 14:48
  „Havi 30 000-ből én is alkoholista lennék, mert az másra nem elég... Minden társadalmat minősít, hogyan bánik az időseivel és az elesettjeivel.”
 • 8. hasika 2010. március 17. 13:52
  „AN!!!
  Miből gondolod,hogy te nem alkoholista lennél ha ilyen sorsod lenne?
  Nem kell Őket szeretni de inkább ne szólalj meg ha ennyire negatív vagy!!!”
 • 7. Én2 2010. március 17. 13:45
  „nerácska- én is azt mondom amit Te, szégyen, hogy ennyi mviszony után ennyi nyugd. kap valaki és sokan vannak. Éljen meg belőle valaki rendesen. IGEN segíteni kellene ezeken az embereken lehet, hogy nem véletlenül lett alkoholista, lehet, hogy önhibáján kívül jutott ide.Szégyen, hogy így kell élni embereket ebben a gazdag és csodás világban.

  140- igen ilyeneket és másmilyeneket is kell támogatni nem csak a kisebbséget, azonból sokat ki lehetne szűrni mármint a támogatásból.NEM? De!”
26 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra a PMK nevéről tárgyaltak

Petőfi Sándor vagy Bessenyei Ferenc? A megújuló vásárhelyi művelődési központ névváltoztatásáról vitatkoztak tegnap lakossági fórumon a városházán. Tovább olvasom