Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Bankszámlán pihennek a mindszenti adományok

Mindszent - Még tavaly nyáron derült ki, hogy a túlzóan magas százalékú magántulajdoni rész miatt nem támogatják a mindszenti bankpalota felújítását.

Közel 3,5 millió forint adomány gyűlt össze, melyből 1,25 millió készpénz, a többi úgynevezett ígérvény. A befolyt pénzt csak a felújításra lehet fordítani, jelenleg is egy egyesületi számlán kamatozik. A helyiek nem adták fel, más forrást keresnek, hogy a 100. jubileumra, mely 2011-ben lesz, megszépüljön a palota.

A Mindszenti Városvédő és Szépítő Egyesület, valamint több civil szervezet is néhány éve úgy döntött, hogy felújítja a központban lévő bankpalotát. Erről korábban több alkalommal is beszámoltunk. Legutóbb tavaly júliusban arról írtunk, hogy a mindszentiek pályázatát visszadobták. Ezt azzal indokolták, hogy az Új Magyarország fejlesztési terv csak az olyan beruházásokat segíti, melyek társadalmilag hasznosak, és nem helyettesítik a magántőkét.

A bankpalota területe összesen 1603 négyzetméter. Ebből a nem lakáscélú ingatlan nagysága csak 462 négyzetméter, ami a fejlesztendő résznek 28,8 százaléka. Emiatt utasították el a pályázatot: túl nagy az épületben a magántulajdon aránya. Az emeleti részen lakások vannak, a földszinten pedig két pénzintézet működik. A két bank azóta saját költségén fel is újította a homlokzat rájuk eső részét.

Több mint 30 millió kellene a bankpalota rendbehozásához. Készpénzben eddig 1 millió 250 ezer forint van. Fotó: Tésik Attila
Több mint 30 millió kellene a bankpalota rendbehozásához. Készpénzben
eddig 1 millió 250 ezer forint van. Fotó: Tésik Attila

– Készpénzben és úgynevezett ígérvényekben 3,5 millió forint gyűlt össze. Az előbbi, ami több mint 1 millió 250 ezer forint, az egyesület számláján kamatozik, s kikötöttük, hogy semmi másra nem lehet felhasználni, csak a palota felújítására – tudtuk meg dr. Ávéd János háziorvostól, aki kezdeményezte az épület rendbetételét.

A szentesi Dobovszki József építészmester tervei alapján 1911-ben átadott bankpalota, vagyis a helyiek elnevezésében az „emeletösház" – abban az időben csak földszintes épületek voltak a településen – felújításáról nem mondott le az egyes ület. Jelenleg más pályázati forrásokat keresnek.

A korábbi számítások szerint kicsivel több mint 30 millió forint lenne a beruházás költsége. Arról sem tettek le a mindszentiek, hogy a palota 100. jubileumára, vagyis 2011-re megszépüljön.

Megszűnik a honlap is

Már nem sokáig találhatják meg az érdeklődők a bankpalota saját honlapját, mert hamarosan megszűnik a www.bankpalota.rockfesztival.hu. Azért az alföldi kisváros patinás épülete teljesen nem kerül le az internetről, mert már most is elérhető az önkormányzat weboldalán, a www.mindszent.hu-n.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb 18 milliós feljelentés a vásárhelyi férfi ellen

Hódmezővásárhely - Beszedett 18 millió forintját keresi egy sértett B. Péter volt önálló bírósági végrehajtón, ezért feljelentést tett a napokban a vásárhelyi rendőrkapitányságon. Tovább olvasom