Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Baranta a jó kiállásért: megtanulják az íj, a lándzsa, az ostor, a szablya és a bot használatát is

Hódmezővásárhely - A tradicionális magyar harcművészet alapjait sajátítják el azok a fiatalok, akik lejárnak a Hód Baranta edzéseire. Bereczky Bence két éve kezdte Vásárhelyen az oktatást.
– Nem pusztító gépeket nevelünk, hanem jó kiállású fiúkat és lányokat – jelentette ki Bereczky Bence, a Hód Baranta csapatvezetője, aki két éve tart foglalkozásokat Hódmezővásárhelyen. A Bethlen tornatermében kedden és csütörtökön harsan fel a magyar népzene, csattan az ostor, feszülnek egymásnak a testek.

Mindezt magam is megtapasztalhattam. Bemelegítéssel kezdtek, a futás mellett gimnasztikáztak, a törpejárás után fogócskáztak, illetve népi játékokat játszottak, mint például a kendőzés. Hogy a harchoz felkészüljenek, hüvelykujjal támadták egymást, amivel főként a lábmozgást gyakorolták. Rövid pihenő és vakharc következett, majd előkerültek az eszközök. Szivaccsal betekert szablyát forgattak, egymást is elpáholták. Bence két részre osztotta a csoportot, hogy úgy csatázzanak. A taktikai megbeszélés és a csatakiáltások után nekiestek a harcnak.

Magyarországon 70 csapatban mintegy 2500-an barantáznak. A szerző felvétele
Magyarországon 70 csapatban mintegy 2500-an barantáznak.
A szerző felvétele

– Kedvencem a bottal vívás, az ostorozás és az íjászat – mondta a 19 éves Kiss Jázmin. Az egyetemista lány két éve barantázik, szerinte jó mozgásforma, ami közel áll a magyarsághoz, rendre, fegyelemre tanít. – Érdekelnek a régi fegyverek, s azok használata. Itt megtanulunk velük bánni – mesélte Kiss Krisztián.

– A baranta a tradicionális magyar harcművészet. Kondit és kitartást igényel, segít a koncentrációban – magyarázta a csapatvezető, aki most végzi az edzői képzést. – Télen a rossz idő beálltával terembe kényszerülünk, de tavasszal és nyáron a természetben vagyunk. A harc mellett népdalokat tanulunk, próbáljuk feleleveníteni a magyar népi kultúrát, és odafigyelünk a környezetünkre is: ahol edzünk, ott karbantartjuk az ösvényeket, összeszedjük a szemetet, rendet rakunk – tette hozzá Bereczky Bence. Vásárhelyen közel 20 fővel dolgozik, akik között 7 és 19 éves kor közötti fiatalok vannak. Járnak rendezvényekre, minden iskolában ott vannak, és bemutatót tartanak. Puszta kézzel is küzdenek, de megtanulják az íj, a lándzsa, az ostor, a szablya, a kelevéz, a tőr, a bot használatát. A versenyek még el-elmaradoznak, mivel sok olyan tag van, aki csak néhány hónapja kezdte a barantát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázaton nyert díjat a vásárhelyi kórház

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasai is megismerkedhetnek a vásárhelyi kórház mammográfiai szűrőközpontjának munkájával. Tovább olvasom