Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Baranyai sok hírességet csábított Vásárhelyre

Hódmezővásárhely - A 63 éves Baranyai Antal ismert figurája a vásárhelyi, sőt fogathajtásban az országos sportéletnek is. Jelentős eseményeket rendezett, legismertebbek a futófesztiválok voltak. Meghívására érkezett a városba 1988-ban Szöul olimpiai bajnoka, az akkor 14 éves Egerszegi Krisztina is.
Baranyai Antal (63) Vásárhelyen olyan városrészben, Tabánban született, ahol sok volt a gyermek, reggeltől estig fociztak, kapufaként két-két trikó szolgált. Baranyai néha beszállt focizni a sulicsapatba, de az atlétikánál és a tájékozódási futásnál kötött ki, utóbbiban több mint 300 versenyen indult, a válogatottságig vitte. A Közgében könyvelő, valamint vállalati tervező és statisztikus képesítést szerzett. Dolgozott a Hódikötnél – három műszakban a kötödében is –, majd 1969-ben a Porcelánba került. 1972-ben megnősült, és a nyolcvanas évek közepéig aktívan sportolt. Neve sportszervezőként először a hetvenes–nyolcvanas években, a fénykorában 8000 indulót felvonultató futó-kocogó napokkal forrt egybe, amelyekről a rádió élőben tudósított. Rendeztek szilveszter éjszakai futóversenyt, amikor a résztvevők áttrappoltak az újévbe. 1982-től 1984-ig a Porcelán SE elnökeként is tevékenykedett.

Baranyai sok hírességet csábított Vásárhelyre. Fotó: DM/DV
Baranyai (balról) sok hírességet csábított Vásárhelyre. Fotó: DM/DV

Galambok, lovak, emlékek

Baranyai Antal – aki postagalambokkal is foglalkozik, mai napig tenyésztő – Benkő Sándor, a legendás fogathajtó révén került kapcsolatba a lovakkal a nyolcvanas években. Eleinte csak Benkő sajtósa volt, majd észrevétlenül a fogathajtó-szövetség sajtófőnöke lett. Nemzetközi versenyeken, hét világbajnokságon vett részt a legjobbjainkkal. Fényképeit, cikkeit, emlékeit, a baráti bejegyzéseket – például Bessenyei Ferenctől – többkötetnyi naplóban őrzi.

Baranyai sok hírességet – Balczó Andrást, Molnár Endrét, Zsolt Róbertet, Szepesi Györgyöt, Farkas Bertalant, Hegedűs Csabát és Monspart Saroltát – csábított Vásárhelyre. 1988-ban ellátogatott például Vásárhelyre Szöul olimpiai bajnoka, Egerszegi Krisztina, akit László György közvetítésével sikerült meghívni.

– A város határában kenyérrel és borral fogadtuk őket, majd iskolások futóváltója kísérte a nyitott kocsit a Kossuth térig, ahol több ezren várakoztak, alig jutottunk el a színpadig. Rengeteg ajándékot kaptak. Dobogóval készültünk, a legfelső fokára Krisztinát, a másodikra edzőjét, Kiss Lászlót, a harmadikra pedig a szüleit állítottuk. A Himnusz alatt a tér egyik fele könnyezett, a másik énekelt. Az uszodában a szöuli rádióközvetítést játszottuk be, majd jött az autogramosztás, legalább 500 gyermek sorakozott Krisztina aláírásáért.

A napot vacsora zárta az akkori ifjúsági házban. Egyszer csak a Baranyai és Egerszegi szülők arra lettek figyelmesek, hogy eltűntek a gyermekek. Az udvaron találtak rájuk: a 4 éves Baranyai Dalma bújócskázott a 14 éves Egerszegi Krisztinával.

Olvasóink írták

  • 1. eldorádó 2011. augusztus 03. 07:58
    „Isten éltesse, Antal!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még az idén felülvizsgálhatják a rokkantak parkolási rendeletét

Figyelembe veszi a kormány a Vásárhely által megfogalmazott javaslatokat a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványaival kapcsolatos szabályok felülvizsgálatánál. Tovább olvasom