Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Barattyos vizet, világosságot és utat kapott

Hódmezővásárhely - A helybeliek szavazata alapján 2006 októbere óta Barattyos Vásárhelyhez tartozik. Az eltelt egy esztendő alatt mind a három legfontosabb kérésük megoldódott. Vagyis orvosolták az ivóvíz-szolgáltatás hibáit, kiépítették a közvilágítást, illetve szilárd burkolatot kapott a településrészt a 45-ös főúttal összekötő út.
– Már nem kell sötétben és sárban besétálnunk Barattyosra, ha leszállunk a buszról a főúti megállóban – foglalta össze röviden a legfontosabb változást Lengyel István.

A férfi és családja vásárhelyi ugyan, de mivel Barattyoson van egy tanyájuk, ahol állattartással foglalkoznak, igen sűrűn kint is alszanak. Emiatt nagyon fontos nekik, hogy a Vásárhelyhez egy esztendővel ezelőtt csatlakozó településrészen minden komfort meglegyen.

Már kijelölték a leendő barattyosi kerékpárút nyomvonalát. A tervek szerint tavasszal indul az építés. Fotó: Tésik Attila

– Tudja, korábban úgy éreztük, hogy a mártélyi önkormányzatnak mostohagyermekei vagyunk, mert semmi fejlődés nem történt nálunk – árulta el a férfi.

Jövőre kerékpárút is lesz

A vásárhelyi önkormányzat 186 millió forintot nyert egy pályázaton, s a pénzből jövő tavasszal kiépítik a 45-ös főút mentén Barattyosig a kerékpárutat. A közel hat kilométer hosszú és 2,6 méter széles új út Vásárhelyen az Észak utcánál csatlakozik majd a már meglévő kerékpárút-hálózathoz. A megvalósítás már körvonalazódik, hiszen a Szentesre vezető út mentén kijelölték a helyét.

A nyolcszáz hektár területű Barattyos lakossága úgy döntött, hogy Mártély helyett Vásárhelyhez kíván tartozni. A csatlakozásról népszavazást is tartottak, amelyen a résztvevők száz százaléka igennel voksolt.

A 45-ös főúttól mintegy 300-350 méter hosszú út vezet Barattyosra, mely eddig földes volt, s esőben, hóolvadás után szinte járhatatlanná vált. Ezenkívül egyetlen egy utcai lámpájuk sem volt, így a göröngyös úton alig lehetett valamit látni, ilyenkor előkerültek a táskákból a zseblámpák.

A harmadik nagy gondot az ivóvízhálózat jelentette. Ugyanis nemcsak a víz minőségével, hanem alkalmanként a mennyiségével is akadtak problémák. Néha előfordult, hogy fél óra is kellett, mire megtelt egy pohár vízzel, pedig teljesen ki volt nyitva a konyhában a csap. Most azonban mind a tizenhárom portán fúrtak artézi kutat.

Török Pál elmondta, hogy a bejárójukat a belvárosi útfelújításokból származó törmelékkel töltötték fel, de így legalább szilárd burkolatú lett. A közvilágítással kapcsolatban meg hozzátette, még három villanypózna kellene, így az utolsó 30-40 méteren is megfelelő fény lenne esténként a bekötő útjukon.

A Barattyosra vezető országút mellett már kijelölték a leendő kerékpárút nyomvonalát.
Fotó: Tésik Attila

Barattyoson egykoron mintegy százan laktak, s a közelben négy munkahely is volt, főleg szövetkezetek. Mára a lakosság negyven főre apadt, s a legközelebbi munkalehetőség Vásárhelyen van. Akinek nincs állása a városban, a földből próbálja meg magát és családját eltartani.

Olvasóink írták

  • 1. Almáspite 2007. november 29. 21:40
    „Tényleg örvendetes hogy ilyen gyorsan kiépült az infrastruktúra Barattyoson. Oda már csak egy bolt, mozi vagy egy komplex bevásárlóközpont hiányzik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reggelit és ebédet kapnak a hajléktalanok Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - A hétköznapokon kiadós reggelivel, a hétvégeken pedig ebéddel látják vendégül a vásárhelyi hajléktalanokat az átmeneti szállón és a nappali melegedőben – több nyertes pályázatnak köszönhetően. Tovább olvasom