Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Bárki nyithat családi napközit

Hódmezővásárhely - Nagy profitra senki se számítson, de ha jól csinálják, meg lehet élni belőle. Az igényekhez kell igazítani a szolgáltatást – vélte Nyári Szilvia, aki annak idején Vásárhelyen először nyitott családi napközit. 60 órás tanfolyam után bárki indíthat, jövő szeptembertől viszont óvodapedagógus is kell.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Kevesebb gyerek jár a családi napközibe, kettő-három kicsivel foglalkozik egy-egy gondozó. Több idő jut rájuk – indokolta döntését a vásárhelyi Szabóné, annak idején miért váltottak a bölcsődéről családi napközire. Az édesanya szerint nem mellékes, hogy egy kisebb közösségben ritkábban betegszik meg a gyerek. Kislánya a bölcsiben szinte minden nyavalyát elkapott. Havonta 17-18 ezer forintot fizetett a bölcsődéért, nem sokkal kerül többe a napközi sem. Neki megéri, mert kislánya alig akar hazajönni a családi napköziből, nem beteg annyit, és a körjátékban sem csodálkozik, mit kell csinálnia. A kislány egyébként egyházi óvodában folytatná.

Jövő szeptembertől az új köznevelési törvény szerint 3 éves kortól kötelező az óvoda, de 3–5 éves korig nem muszáj oda íratni a gyereket, kiváltható családi napközi szolgáltatással is.

Tökfestés Szilvi néni (középen) napközijében. 14 gyerekre vigyáz. Fotó: DM/DV
Tökfestés Szilvi néni (középen) napközijében. 14 gyerekre vigyáz.
Fotó: DM/DV

– Ez azt is jelenti, hogy 2014 őszétől az óvodáskorú gyerekek neveléséhez, gondozásához óvodapedagógusi végzettség kell a családi napközi működtetőjének vagy alkalmazottjának, egyébként bárki nyithat – magyarázta Ráczné Olasz Edit, aki évek óta képzi Vásárhelyen és a megyében azokat, akik napközit szeretnének indítani. – Nemcsak egy 60 órás tanfolyamról van szó, ez annál sokkal több, komoly szakmai munkát igényel a szolgáltatás. Saját személyiségét adja el az, aki családi napközit nyit. Lehet pályázni is a szolgáltatás indítására. A napközi lényege: az otthon mintájára, a szülők és a gyerek igényeihez igazodva, családias környezetben neveljék, gondozzák a gyerekeket – tette hozzá Ráczné Olasz Edit.

Számok

Az Óvodák Igazgatósága 1 intézményként, 50 tagóvodával működik, 4865 férőhellyel. Minden 3. életévét betöltött gyermeket el tudnak látni. Probléma néhány frekventált helyen lévő ovinál, általában a belvárosban van. Ezeknél a közgyűlés engedélyezte a maximális létszám túllépését 20 százalékkal. Csongrádon 6 ovi, 1 családi napközi van. Előbbiekben most is tudnak fogadni ovisokat. Makón 1 önkormányzati óvoda, 3 épülettel működik, összesen 500 gyerek jár. Itt sincs helyhiány. Magánkézben 1 családi napközi van. Szentesen szintén 1 családi napközit találtunk, és tagintézményekkel együtt 9 önkormányzati ovit. Vásárhelyen a 9 napközibe, és telephelyekkel együtt 12 önkormányzati óvodaépületbe járhatnak a gyerekek – mindenkit fel tudnak venni.

Vásárhelyen 9 családi napközi működik. Az elsőt 2007-ben Nyári Szilvia nyitotta.

– Gyerekeim adták az ötletet. Megtapasztaltam, hogy az óvoda és az iskola között milyen mély szakadék van. Ezért azt gondoltam, iskolásoknak nyitok családi napközit, ahol a suli után megcsinálhatják a házi feladatot. A helyi igényeket felmérve rájöttem: a diákok mellett fiatalabbakkal is lehetne foglalkozni – magyarázta Szilvia. Családi napközijébe összesen 14-en járnak, 7-en az 1–4 éves korosztályból, 7-en 9–13 éves korig. A napokban 5 férőhellyel bővítették az iskolás ellátást.

Nálunk is van szakmai program, de rugalmasabb a napirend. A kicsik akkor isznak, esznek, amikor kedvük tartja, olyan játékot játszanak, amit szeretnének. Nincs kőbe vésve semmi. A konyhánkban főzünk nekik – mutatta Szilvia a családi ház apró konyháját, ahol édesanyja szorgoskodott. A földszinten a kicsik énekeltek, az emeleten az iskolások terme délelőtt lévén még üres volt.

Szilvia szerint a családi napközi nem úri huncutság. A költség nem sokkal több, mint például egy bölcsődében. Havonta 22 ezer forint a kicsiknek étkezéssel, pelenkát kell hozni, mást nem. Az iskolások után havi 16 ezer 500 forintot fizet a szülő, plusz az étkezés, ha kérik. A családi napközi is kap normatív támogatást a gyerekek után. Nagy profitra ne számítson senki, de ha jól csinálják, meg lehet élni belőle. Azt sem tartja kizártnak, ha igény lesz rá, akkor óvodapedagógussal egy új családi napközit indít – jegyezte meg Nyári Szilvia.

Olvasóink írták

 • 9. AN 2013. október 31. 20:57
  „Van olyan ország, ahol tényleg BÁRKI nyithat magán bölcsit. Kimegy a hatóság, megnézi a lakást és megmondja, hogy milyen bölcsit lehet nyitni. Lehet síma megőrző, ahova mindent a szülő hoz, lehet olyan, ahova hozatják a kaját, és ahol főznek is. Azt is megmondják, hogy hány gyereket vállalhat. Aztán elvégez a vállalkozó szellemű állampolgár egy fél éves tanfolyamot, és az önkormányzattal köt szerződést, így kap fizetést (a gyerekek számától és szolgáltatás minőségétől függ), és SZABOTT árat számít fel a szülőknek, amit meg ők fizetnek. A kettőből meg lehet élni.
  Szóval így is lehet(ne) csinálni.”
 • 8. grafika88 2013. október 31. 12:19
  „Vajon HÁNY gyerekes szülő tudja kifizetni a huszonezer ft / hó költséget ??”
 • 7. zsuzsa1 2013. október 29. 15:23
  „A végzettségem nekem is meg van hozzá, terveztem is a nyitást, de kész ráfizetés lett volna. Igaza van Gézának. Előbb mindenki számoljon, de azt alaposan és nézzen utána mindennek, mert munkán kívül nem semmit nem hoz!”
 • 6. geza 2013. október 28. 13:04
  „#2 www.szmm.gov.hu/download.php?ctag=download&docID=20603?”
 • 5. geza 2013. október 28. 12:50
  „#2
  www.szmm.gov.hu/download.php?ctag=download&docID=20603?”
 • 4. geza 2013. október 28. 12:33
  „#2 Nem, nem csináljuk sehogy.
  Én a tiszta játékot szeretem, szeretek nyugodtan aludni..
  Az otthon főzésről meg: ANTSZ, mert meleg-konyhát üzemeltetsz HACCP..meg anyám kínja...

  Azért próbálják meg, de mi falakba ütköztünk.”
 • 3. tszebeni 2013. október 28. 11:17
  „Barmilyen vallalkozas inditasa elott erdemes konyvelovel es jogasszal is egyeztetni.

  Egy ilyen szolgaltatast nem lehet feketen uzemeltetni, ha valaki megis megprobalja, es barmi gond adodik - ami ellen nem ved semmi -, nem csak fizethet de mehet is a birosagra.

  Masreszrol ez bizalmi pozicio, milyen szulo az olyan aki csak ugy lepasszolna a gyerekeit akarmilyen jottment papirok nelkuli fekete vallalkozasnak?! - barmi gond adodna letagadnanak mindent, pedig a gyermek az fontosabb a szulonek a sajat eletenel.”
 • 2. Kulesevics 2013. október 28. 10:24
  „Géza és akkor feketén csináltátok? Így se éri meg? Mi most tervezzük megnyitni, de most elbizonytalanodtam.”
 • 1. geza 2013. október 28. 08:15
  „Mi megpróbáltuk elindítani.
  Ha bejelentve -adót fizetve- próbáltuk volna akkor a "rezsi" költségekkel annyi maradt volna, hogy dolgoztunk és elfáradtunk.
  6 gyerekig elég 1 felnőtt. Ha minimálbérre jelenti be saját magát az ember, akkor az havonta kb 140-150.000 Ft.
  Ha a gyerekek után ezt a 22000/gyerek az mát 132.000 Ft.
  Aztán, nevelési tervet kell készíteni, jön ellenőrizni a hivatalok, ANTSZ stb...
  Ha kaját akartunk volna adni az plusz pénz, nem is beszélve arról mi van ha a kaja miatt pl szalmonella fertőzést kapnak.
  Ne adj Isten, valamely gyerek leesik a játszótéren a mászókáról és rokkant lesz, fizethetünk életünk végéig.

  Szóval leírhatná valaki hogy hogyan éri ez meg! Ha a gyerekek után járó kedvezményt/juttatást az államtól igénybe kívánja venni akkor havonta ellenőrzés meg az NAV részéről.
  Szumma szummárum, ha törvényesen a szabályok szerint akartunk volna eljárni, nem érte volna meg..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szép albérlet, rendes lakástulajdonos: van ilyen?

Az albérlethelyzetet vizsgáltuk Hódmezővásárhelyen. Tovább olvasom