Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Bármikor visszatérnének Afganisztánba

Hódmezővásárhely - Antal János főtörzsőrmester 7, Czeglédi Mihály százados 8 hónapot szolgált Afganisztánban. Utóbbi konvoját öngyilkos merénylő támadta meg egy alkalommal – senki sem sérült meg. A katonák visszatértek a vásárhelyi laktanyába, de azt mondják: bármikor újra belevágnának a külföldi misszióba.
– Baghlan tartományban szolgáltam, őrzésvédelmi feladataim voltak. Mi biztosítottuk a tábort – mondja Antal János. A Vásárhelyen szolgáló főtörzsőrmester 7 hónapot töltött Afganisztánban, 2009 szeptemberétől 2010 márciusáig. A Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) 7-es csoportjában szolgáló katonának határozott célja volt, hogy Afganisztánban szolgáljon. Elmesélte: kíséret nélkül senki sem hagyhatta el a táborhelyet, az ő megbízatásuk arról szólt, hogy kiépítsék a biztosítógyűrűt.

Czeglédi Mihály százados élvezte a feladatot, amit Pul-i Kumriban teljesített. 8 hónapot töltött kint. – Kihívásként éltem meg ezt az időszakot, katonához méltó feladat volt. Az őr- és biztosító századot vezettem – mesélte. Kapcsolatot tartottak a járási vezetőkkel, megszervezték a tábor biztosítását. – Tavaly október 25-én egy autós oszlopot öngyilkos merénylő próbált megsemmisíteni. A leghátsó biztosító járműben ültünk, szerencsére sikertelen volt a merénylet, nem sérült meg senki.

Antal főtörzsörmester egyik feladata a biztosítógyűrű kiépítése volt. Fotó: DM/DV
Antal főtörzsörmester egyik feladata a biztosítógyűrű kiépítése volt.
Fotó: DM/DV

Mindketten azt mondják: szívesen visszamennének Afganisztánba, esetleg más beosztást is kipróbálnának. Czeglédi századosnak katona a kedvese – megérti az elszántságát, de félti is. A százados és a főtörzsőrmester elégedett a kinti körülményekkel: interneten tartották a kapcsolatot az itthoniakkal. A 2–3 órás időbeli eltolódást hamar megszokták, a kisebb páratartalommal sem volt gondjuk. Egyelőre Vásárhelyen várják a következő küldetést.

Antal János 7, Czeglédi Mihály (jobbra) 8 hónapot tötött Afganisztánban. Fotó: Frank Yvette
Antal János 7, Czeglédi Mihály (jobbra) 8 hónapot tötött Afganisztánban.
Fotó: Frank Yvette

Víz nélkül sehova

Antal János elmesélte: megfelelő mennyiségű ivóvíz nélkül egy autó sem hagyhatta el a táborhelyet, minimum 30 liter folyadékot kellett bekészíteni. Czeglédi Mihály egy afgán mellényt hozott magával a küldetésről. A rendőrök használják, annyi szalagot tűznek bele, ahány embert megöltek. A táborhelyük melletti piacon vette, ahonnan gyakorlatilag bármi beszerezhető.

Olvasóink írták

 • 20. tol 2011. július 28. 20:42
  „a honvéd, a zsoldos meg az operettkatona az három jól elkülönítendő kategória. A magyar fiúk katonai egyenruhában pillanatnyilag - tisztelet a kivételnek - a harmadik csoportba tartoznak.”
 • 19. Morpheus_RexXx 2011. július 22. 14:57
  „Kell a reklám, hiszen sorozatosan adták vissza a "jelentkezési lapot" a misszióra. Már-már azon gondolkodtak, hogy bizonyos feltételek mellett a szerződéses katonáknak kötelezővé teszik ha bizonyos feltételeknek megfelelnek...
  mert igen, igen... a szerződéses katona bár szerződéses, nem kötelezhető eme missziókra, de jelentkezhet...

  A legutóbbi "felborúlt" és tengelyszakadt járőröző jármű sem csak úgy árokba borult manőver miatt... a "megelőzendő" jármű robbant fel mellettük, amit elhallgattak és elhallgatattak...

  Kell a reklám, mert tele a gatyusz... de érthető. Semmi közünk ahhoz a háborús helyzethez, de képtelen az állam fenntartani lassan már a sereget. Ezért is kellenének nekik mégtöbben, hogy még több katonkát tudjanak munkaerőkölcsönbe adni...”
 • 18. mivan? 2011. július 22. 08:36
  „A magyar katona kimegy misszióba, mert Ő is boldugulni akar ebben az életben. Megfizetik érte. De! Ha kimegy fél év folyamatos munka éjjel-nappal. Életveszélyben! Család nélkül! Ha itt akármelyik Beíró ezt sajnálja tőlük , nosza előre, ki lehet próbálni. Ha Valaki kimegy Írországba, Angliába akárhova leteszi a lantot utána bevág pár sört, elmegy városnézésre. Ha nem tetszik a munka másnap hazajön. A katonák ezt nem tehetik meg! Parancsot kapnak! Ezt kell megfizetni.”
 • 17. 980815 2011. július 21. 22:45
  „booo!
  Szerintem meg egyáltalán nem baj, ha a katonáink külföldi missziókban, éles helyzetekben tapasztalatot szereznek.
  Ha támadás érné az országunkat, rögtön mindenki segítséget várna el, külföldi országoktól, de kérdem én miért, mi jogon? Ha nekünk kell külföldön segíteni, akkor mi ne menjünk, de ha minket támad valaki, akkor pedig jöjjön mindenki segíteni, hát hogy van ez?
  Már több tanulmány is kimutatta, hogy amióta Afganisztánban háború van, azóta sokkal kevesebb afgán kábítószer jut el a világ más részeire, ebből adódik, hogy sokkal kevesebb pénz is vándorol a tálibok zsebébe. Sokan nincsenek tisztába azzal sem, hogy Magyarországra is jutott az afgán kábítószerekből”
 • 16. booo 2011. július 21. 21:25
  „14. 980815
  Én úgy tudtam, a jelenlegi katonák hivatásosok, fizetést (zsoldot) kapnak. De lehet hogy neked van igazad, de ez a témán nem változtat. Nekem az a véleményem, hogy akkor sem kellene külföldre menni háborúzni. Mert Afganisztánban az van, nem pedig béke fenntartás.”
 • 15. Falcao 2011. július 21. 11:43
  „Afganisztánból nehéz védeni a hazát. De megértem, hogy mennek mert jóval több pénz jár érte.”
 • 14. 980815 2011. július 20. 23:09
  „Norman_Bates !
  Az nem üdülőtábor amit látsz, hanem laktanya. Biztos vagyok benne, hogy egy délelőtt alatt kipurcannál. Azt sem tudjátok, hogy mit csinálnak bent a katonák, csak ostobaságot írogattok itt.
  booo!
  Nézzél már utána, hogy mit jelent a zsoldos szó, a mi katonáink nem zsoldosok.
  uborka!
  Neked lehet, hogy jó ha egy magyar katonát koporsóban hoznak haza, de azoknak a katonáknak családtagjaik is vannak. Ritka egy értékes ember vagy te, ezt a hozzászólásoddal is bizonyítottad.
  Mit ártottak nektek a katonák, hogy ennyire utáljátok őket? Nem ők kérték, hogy legyen afganisztáni misszió, ők csak a munkájukat végzik.”
 • 13. cruiser 2011. július 20. 21:37
  „Szar emberek vagyunk! A főnökeink szerint biztosan. Ha meghalunk munkahelyi balesetben, nemhogy hősök nem leszünk, hanem csak hülye állatok, akik nem vigyáznak és gondot okozunk nekik. A semmittevők bezzeg hősök lesznek még közúti baleset okán is. Mi is mehetnénk de maradunk.
  Menjenek ők oda! Én a Balatonra szavazok!”
 • 12. booo 2011. július 20. 21:28
  „11. hajnalka
  Nálad a pont! Egyetértek!”
 • 11. hajnalka 2011. július 20. 20:37
  „Manócska9!
  Nem arról van szó, hogy lebecsülendő lenne a fiúk helytállása. Csak valóban nagyobb a csinnadratta körülöttük, mint szükséges lenne.
  Hivatásosak, ez a munkájuk, önként vállalták, jól fizetik őket, mert veszélyes. Tisztelet érte. Indokolja ez a népünnepély szintű cirkuszt, felhajtást?
  Személy szerint szívesebben venném például a tűzoltók, a határőrök, a mentősök ünneplését.”
 • 10. KilgoreTrout 2011. július 20. 20:32
  „Az miért van, hogy egyesek ha meglátják a katona szót, veszett módon elkezdenek sárt dobálni? Vajon a nagyfokú demagógiával párosuló, igazságérzetnek hitt gőg a hajtóerő, vagy valami sokkal prózaibb, mondjuk irigység?”
 • 9. booo 2011. július 20. 20:32
  „Mehetnek, de na a MI pénzünkön!
  Zsoldosok, ez a munkájuk és nem a hazájukat védik.
  Magyarországnak már rég ki kellett volna lépni az Afgán misszióból úgy, ahogy tette már ezt több értelmesebb NATO tagállam!
  Ha ők megtehették mi miért nem?

  Tényleg walagpolírozás az egész!”
 • 8. Manocska9 2011. július 20. 17:00
  „Nem arról van szó, hogy helyes, hogy ott vagyunk, de kötelezettséget vállaltunk. És attól az egyes emberek helytállása még nem lesz lebecsülendő. Mindenesetre én nem cserélnék velük és tisztelem őket azért amit végigcsináltak.”
 • 7. sanya647 2011. július 20. 16:52
  „Manócska9.
  Hallottunk a Nato-ról, de Te hallottál a Varsói Szerződésről? A mennyiben igen miért volt büdös amikor Cseszlvovákiába bementünk mint tagállam. Vagy miért volt baj amikor a Szovjetúnió ment Afganisztánba. Szegény Hofi is mondta: szovjet kerozin fúj az amerikai az igen.
  Petőfi harcolt azért, hogy magyar földről menjenek el az idegen csapatok, saját katonáinkat meg hozzuk haza. Szegény forgolódhat a sírjában e nagy seggnyalás miatt, mivel katonáink idegen földön harcolnak idegen érdekekért.
  Ezen is el lehetne gondolkozni.”
 • 6. oreg47 2011. július 20. 16:51
  „A NATO kötelezettség egy dolog, és más dolog, hogy egyénileg "visszamennék"!
  Hiába, jó pénzért az életveszélyt is ...
  De csak azok mennének vissza, akik ezt el is tudják mondani; akik már nem, azok először sem mentek volna, ha tudják mi lesz velük.”
 • 5. Norman_Bates 2011. július 20. 16:37
  „A melósnak azért nem jár, mert nincs benne a munkaköri leírásába a "Katona" szó.
  Mindjárt jönnek az okosok és indul a "El lehet menni misszióba akinek nem tetszik" című lemez.
  Az, hogy évek óta létszámstop van, nem lényeg.
  Apropó, nem tudja valaki milyen fitnessz wellnesz üdülőparadicsom van a 47-es túloldalán?
  A turistabuszoktól nem látni :D”
 • 4. Manocska9 2011. július 20. 16:18
  „Gondolom NATO kötelezettségvállalásról még nem sikerült hallani a kedves hozzászólónak...”
 • 3. Queenmargareth 2011. július 20. 15:35
  „Csak azt tudnám nekünk ők, ha meghalnak, miért hősi halottak, mármint a MI hősi halottaink?Senki nem kényszerítette háborúba, Mo nem áll háborúban Afganisztánnal, Elment zsoldosnak, munka közben esetleg meghal, mint mondjuk egy gyári munkás üzemi balesetben:a gyári munkás, mert esetleg még magyar terméket magyarnak gyártott miért nem hősi halott?”
 • 2. uborka 2011. július 20. 14:32
  „Na most tisztázzunk valamit.Ki küldte oda őket????? én?????? Vállalják amit vállaltak, Nem kell ebből akkora nagy cirkuszt csinálni.Ha koporsóban jönnek haza ugy is jó. Ők választottak. ennyi.”
 • 1. 6664 2011. július 20. 13:09
  „Maximálisan megértem őket, és én is visszamennék...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázolt a vonat Vásárhely és Mártély között

Feltehetően öngyilkossági szándékkal ugrott a vonatsínek közé Vásárhely és Mártély között kedd délután öt óra körül egy 50 év körüli férfi. Tovább olvasom