Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Bátorságért érdemjelet kapott az életmentő

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Szabó György több ember életét mentette meg a 2010. december 3-i tragikus buszbalesetnél. Helytállásáért a közelmúltban a belügyminiszter Bátorságért érdemjelet adományozott neki.

Szabó György kitüntetéseivel
Szabó György kitüntetéseivel
– Többszörösen köszönhetem a szerencsének, hogy életmentő lettem, nem áldozat – mondta a belügyminisztertől a közelmúltban Bátorságért érdemjelet kapott 57 éves vásárhelyi Szabó György.

– Az algyői híd előtt magam elé engedtem a buszt, amely később egy Opellel frontálisan ütközött. A híd után mögé soroltam, és a sávváltásnál is követtem. Amennyiben valamelyiket nem teszem, meghalok. Mária kötényében voltam... Bár már 2 éve történt a tragédia, a legapróbb részleteket is fel tudom idézni, úgy pereg le, mint egy film.

Szemvillanás alatt zajlott le minden, és egy percig sem gondolkozott, miként cselekedjen. A zsúfolt buszban pánik tört ki, akik tudtak mozogni, azokat kisegítette a betört ablakon – csak ott lehetett, mert az autóbusz ajtaja rászorult a szalagkorlátra. Mikor ezzel végzett, a szalagkorlátot lépcsőnek használva a törött ablakon bemászott az autóbuszba, amelynek már lángolt az eleje. A magatehetetlen embereket, köztük a súlyosan sérült pilótát, Bese Józsefet, mentette, igyekezett kijuttatni a járműből. Összesen mintegy 18 utasnak segített – egy fiatalember is partner volt ebben –, de volt, akin már nem lehetett: ütközéskor beszorult az első ajtónál, szörnyethalt.

Ez történt

2010. december 3-án a 47-es úton Hódmezővásárhely irányából nagy sebességgel haladó Opel az algyői híd előtt alig 100 méterrel a vizes úton megcsúszott, a szalagkorlátnak ütközött, ahonnan a szemközti sávban akkor érkező, de már állóra fékezett menetrend szerinti Tisza Volán-busszal frontálisan ütközött. Az Opel kigyulladt, az égő roncsról a tűz átterjedt a busz elejére. A személygépkocsi vezetője és az autóbusz két utasa meghalt.

– Nem égtem meg, de éreztem a szinte elviselhetetlen hőséget. Több robbanás is volt... Tettem a dolgomat. Mikor az emberek kijutottak a járműből, poroltóval megpróbáltam oltani a tüzet, kevés sikerrel. Aznap este gondoltam át, mi is történt, és átvillant az agyamon: akár áldozat is lehettem volna. Hogy álmodom-e még a balesettel? Nagyon ritkán. Olykor megjelennek arcok, de nem kísért lidércálomként. Annak viszont örülök, hogy azóta már találkoztam több megmentettel.

Fia, a rendőrként dolgozó ifj. Szabó György – ő volt az egyik, aki elfogta a vásárhelyi kapitányságot kirabolni szándékozó férfit – azt tanácsolta, a mentést követően is maradjon a helyszínen, nehogy segítségnyújtás elmulasztásával vádolják. Megvárta a mentőket, a tűzoltókat és a rendőröket, akiknek sok hasznos információval szolgált. A vásárhelyi kirendeltség vezetője, Kelemen László és a Tisza Volán Zrt. vezérigazgatója, Szeri István is megköszönte tettét, helytállását, és megrongálódott ruházatáért is kárpótolták. A Bátorságért érdemjelre civil kezdeményezésként a vásárhelyi Vitézi Rend egyik tagja, Wágner József javasolta, levélben megkeresve a belügyminisztert, Pintér Sándort.

Olvasóink írták

 • 9. Gyöngyi0201 2012. november 10. 22:50
  „EHHEZ A HŐSTETTHEZ NEMLEHET SZAVAKAT TALÁLNI.DE,ELFELEJTENI SEM LEHET SZABÓ GYÖRGYÖT,SOHASEM.

  ÍGY ISMERETLENŰL IS ,A JÓISTEN ÁLDJA MEG .NAGYON BÜSZKE LEHET ARRA IS,HOGY AZ ALAMA NEM ESETT MESSZE,A FÁJÁTÓL. AZÉRT,MEGRAGADNÁM AZT,HOGY KIEMELJEM A CIKK ÍRÓJÁT.AKI,MÉG ELKÉPESZTŐBBÉ TETTE AZ ESEMÉNYT,AHOGY,SZEMLÉLTETETT,BESZÉLTETETT. A,BELÜGYMINIOSZTÉRIUM IS ELISMERTE A HÓDMEZŐVÁSÁRHELY-I,HŐST.MINDEN TISZTELETEM AZ ILYEN NAGYEMBEREKÉ.”
 • 8. matkovic 2012. november 10. 07:41
  „Derék ember!”
 • 7. SunCityZs 2012. november 10. 02:46
  „Respekt!”
 • 6. havranek 2012. november 09. 19:56
  „Gratulálok Szabó Gyuri . Ilyennek ismerlek .”
 • 5. Perec 2012. november 09. 15:36
  „Elismerésem!”
 • 4. Falcao 2012. november 09. 11:46
  „Gratulálok!”
 • 3. klj-54 2012. november 09. 10:20
  „Egy szó illik rá:
  EMBER!”
 • 2. laca100 2012. november 09. 09:37
  „Óriási Tisztelet!!!”
 • 1. karaly 2012. november 09. 07:55
  „Gratulálok a bátorságához!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendezik a raktárbázist Hódmezővásárhelyen

Szinte 100 százalékban helyére kerültek a megújult Tornyai János Múzeum raktárbázisában a néprajzi és helytörténeti gyűjtemény darabjai Vásárhelyen. Tovább olvasom