Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Bécsi szelet lesz a mártélyi üszőből

Igazi biotartással tenyészti húsukért szarvasmarháit Szél János. A mártélyi gazda jelenleg hét tehenet és hét borjút gondoz. Állatait leadja, s azt is tudja róluk, hogy Ausztriába kerülnek.
A mártélyi Szél Jánosnak szinte teljes napját leköti az állatok gondozása. Fotó: Tésik Attila
Édesapja is szarvasmarhákkal foglalkozott, így már gyermekként megszerette ezeket az állatokat Szél János. A férfi mártélyi tanyáján jelenleg hét tehén bőg, s mindegyiknek borja is van. A legkisebb pár napja született.

– Húsmarhákat tartok, tejet nem adok le. Ez egy kicsit könnyebb, mert nem kell fejni. Ennek ellenére sok munkám van az állatokkal, élettársammal ketten gondozzuk őket – tudtuk meg Szél Jánostól.

A bika leadási ára most kilónként 380 forint. Ez az összeg a tehénnél hatvan forinttal kevesebb. Általában másfél év alatt éri el a jószág a minimális leadási súlyhatárt, vagyis a 450 kilót.

A gazda nemrég felvásárlót váltott, mert a régi már nem szállított. A leadott állatok Ausztriába kerülnek. A sógorok asztalán mint wiener schnitzel köszön vissza a mártélyi üszők húsa.

– Nemrégen járt nálam egy külföldi férfi. Pontosan nem tudom, melyik nyugat-európai országból érkezett, de arra volt kíváncsi, hogyan tartom, mivel etetem a teheneimet – árulta el Szél János.

Az érdeklődő elégedetten távozott, tetszett neki, amit a mártélyi tanyán tapasztalt. Ugyanis ebben a családi vállalkozásban mesterséges anyagot nem használnak. Az állatok takarmányát maguk termelik, s a földre csak istállótrágyát szórnak. Tápot sem kapnak, csak gyepszénát és vegyes darát. Mondhatni, igazi biotartás folyik Széléknél.

A gazdával folytatott beszélgetésünk során egy nagyon aktuális téma, a madárinfluenza is felmerült. A marhatartó megjegyezte, hogy ez egy kicsit jól jön neki. Ugyanis már érezhető, hogy a fogyasztók kevesebb szárnyast vásárolnak, inkább a sertés- és a marhahúst részesítik előnyben.

Szél János kedvence mi más is lehetne, mint a jóféle marhasült. Érdekesség, hogy ehhez az alapanyagot a gazda boltban veszi. Mivel négyen élnek a tanyán, természetesen egy vasárnapi ebédért nem lehet levágni egy tehenet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Magda itteni emlékeiről vallott Vásárhelyen

Szabó Magda úgy őrzi régi vásárhelyi élményeit, mint más az ékszert – ez derült ki a csütörtök… Tovább olvasom