Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Befoltozták a vásárhelyi református újtemplom tetejét

Hódmezővásárhely - Átmeneti megoldásként befoltozták a vásárhelyi református újtemplom tetején tátongó rést. A félmilliós javítás azonban csak ideiglenes megoldás.
Átmeneti megoldásként befoltozták a vásárhelyi református újtemplom tetején tátongó rést. A félmilliós javítás azonban csak ideiglenes megoldás. A templom és a szomszédos Karancsi-parókia teljes felújításának tervei már elkészültek, a püspökség már csak a megfelelő pályázati lehetőségre vár.

Igencsak leromlott napjainkra a vásárhelyi református újtemplom. A 208 éves épület felújítását már évek óta tervezi az egyház. Csakhogy Isten háza, illetve a szomszédban álló Karancsi-parókia felújítása 200 millió forintba kerülne. Ekkora összeg nem áll a püspökség rendelkezésére. Kása Ferenc református lelkész elkészíttette a két épület felújítási tervét. A hárommillió forintba került dokumentációt már jóváhagyta a kulturális minisztérium. A munkálatok megkezdésének már csak egyetlen, ám rendkívül nyomós akadálya van: nincs pénz a kivitelezésre. Kása Ferenctől megtudtuk, arra számítanak, hogy olyan uniós pályázat jelenik meg, amely lehetővé teszi a munka megindítását.

A templom és a parókia is felújításra vár. Fotó: Tésik Attila

A templom déli, a Bocskai utcai autóbusz-pályaudvar felőli része 2006-ban beszakadt. Az elöregedett tetőszerkezet meggyengüléséhez az autóbusz-állomás felújításánál, átépítésénél közreműködő nagy gépek által keltett rezgések is hozzájárulhattak. A Tisza Volán Zrt. ezért többször is kifejezte, támogatná a templomfelújítást, igaz Szeri István vezérigazgató hozzátette: még csak néhány levélváltáson vannak túl, de a cég érdeke is, hogy új köntöst kapjon a templom. Hiszen szeretnék, ha a buszpályaudvar környezete is rendezett képet mutatna.

– Saját erőnkből, félmillió forintért befoltoztattuk a lyukat a tetőn, de ez csak átmeneti megoldás. A tetőszerkezet gerendáinak vizsgálata kimutatta: sok menthetetlen állapotban van, a beázások és a szú pusztítása miatt végképp megértek a cserére – mondta a lelkész.

Templomfelújítások

Két vásárhelyi templom is felújítás előtt áll. A református ótemplom – amelyet az utóbbi évtizedekben többször is tataroztak –, illetve a görögkeleti templom – amely tetőfelújításon esett át a közelmúltban – szerepel a belváros megújítását célzó, már megnyert Tornyai János kulturális és városrehabilitációs programban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tragikus baleset után fénysorompót kérnek Mindszenten

Mindszent - Fénysorompót szereltetne fel a mindszenti önkormányzat a helyi Déli utcai vasúti átjáróban: ott, ahol tavaly októberben a vonat elé hajtott és meghalt két fiatalember. Tovább olvasom