Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Bejgli futás, bejgli evés

Húsz éve rendeznek Hódmezővásárhelyen Bejgli futás névvel évzáró társasági eseményt. Két évtizede maroknyian kezdték, mára majdnem kétszáz főre duzzadt a létszám.
- Nehéz meghatározni, hogy pontosan hányadik alkalommal gyűlünk össze - árulja el Vörös Endre, a Hód-mentor SE elnöke, a Bejgli futás főszervezője. Mint megtudjuk, két évtizede is megvan már, hogy ez a hagyomány útnak indult, és azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Szombat délután, Hódmezővásárhelyen a Gyarmati Dezső sportuszoda aulájában gyülekezik a tömeg, akik a regisztrációra várnak. Mindenki sportoláshoz alkalmas ruházatban jött el. Hamarosan megérkeznek a szervezők, segítők, akik rajtszámokat nyújtanak át az embereknek. Szaporodnak a sütemények is: a nevezés feltétele ugyanis egy tál házi készítésű finomság volt. - Elmegyünk, futunk, azután megeszegetjük az összegyűjtött nyalánkságokat, közben pedig sokat beszélgetünk - magyarázza Endre, hiszen már az első futás óta így tesznek.

Két évtizede maroknyian kezdték, mára majdnem kétszáz főre duzzadt a létszám.
Két évtizede maroknyian kezdték, mára majdnem kétszáz főre duzzadt a létszám.
Fotó: Sipka Bertalan.


A versenyzők kétféle távot tehetnek meg: két kilométeres a még nem szakavatott futóknak, illetve a kilenc kilométeres, ami már komolyabb teljesítményt igényel. Az aulában több korosztály is képviselteti magát: az egészen kicsiktől az idősebbekig mindenféle korcsoport jelen van. Nem csak helyiek szállnak versenybe; bizonyos pólókon bajai sportegyesület lógóját látni, de jöttek Szegedről és Makóról is.

A regisztrációt követően, sokan egyből a szabad levegőre mennek bemelegíteni, nyújtani. A futóknak szerencséjük van, az idő remek, decemberhez képest nagyon meleg és napos idő van, így semmi sem zavarhatja meg az eseményt. A futók hirtelen egy csoportba kezdenek tömörülni, nemsokára elrajtol az első mezőny.

Az elején még mindenki ugyanolyan tempóban fut, azután ki-ki gyorsabban, lassabban. A verseny érinti a Kása erdőt és a város utcáit is. Nem csak a sportoláson van azonban a hangsúly. A szervezők süti versenyt is hirdettek, ahol megválasztották a legízletesebb finomságot.  Sipka János István, a verseny egyik résztvevője így foglalta össze a történéseket: „A kezdeményezést nagyon jónak tartom, a süti versenyt is, és azt, hogy több táv van. A mostaniak barátságosak voltak: a kezdőknek már a 2 kilométer is kihívást jelenthet, a gyakorlott kocogóknak a 9 kilométer pont jó, a profiknak, vagy akiknek fontos a rendszeres kihívás, azoknak is félórás, háromnegyedórás kikapcsolódást jelent."

János még azt is hozzáteszi, hogy a hódmezővásárhelyi futó kultúrának nagyon jót tett a futópálya megépítése, mert sokkal jobban lehet hódolni ennek a hobbinak egy rendes pályán, és az embereket is összehozza, hiszen a rendszeresen kocogók többnyire összetalálkoznak és élvezhetik egymás társaságát sportolás közben. Egyedül azt sérelmezi, hogy sokan megzavarják őket a pályán, ezt kellene kiküszöbölni valahogy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így óvjuk meg állatainkat szilveszterkor

Tűzijáték, petárda zaj, kiabáló emberek; az állatokat gyakran halálra rémítik az óévet búcsúztató… Tovább olvasom