Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Bekamerázzák a vásárhelyi városközpontot

Elszakadt a cérna: térfigyelő rendszert telepít az önkormányzat Vásárhely belvárosában. A város minden évben milliókat költ a megrongált köztéri tárgyak, műemlékek helyreállítására, pótlására, ezért döntöttek a kameravásárlás mellett. A technikai eszközök beszerzéséhez, felszereléséhez pályázik az önkormányzat.
A vásárhelyi Hősök terén álló József Attila-szobor, a népkerti játszótér díszkútja, a libás lány, valamint az Andrássy utcai óriási virágtartók – csak néhány azok közüli a köztéri szobrok és tárgyak közül, melyeket egyszer – vagy többször – már megrongáltak a vandálok.

Már lakossági fórumon is elhangzott, hogy a rongálások visszaszorításának érdekében be kellene kamerázni a belvárost. A berendezéseket a városi kapitánysághoz kötik be, így a zárt rendszeren készült felvételeket nem hozzák nyilvánosságra. Ha viszont egy újabb rongálás miatt az önkormányzat feljelentést tesz a rendőrségen, csak meg kell nézni az adott kamera által készített felvételt, s szerencsés esetben nem csupán a cselekményt lehet végignézni, hanem az elkövetők is felismerhetők.

Vegyes tapasztalatok Szegeden

A megyeszékhelyen hatodik éve működnek a térfigyelő kamerák, több helyen, így a Kárász utcán is dokumentálják a város életét. Két éve arról írt a Délmagyarország, hogy nagy hasznát vették a rendőrök a sétálóutcai kameráknak, mert egy hónap után is vissza lehetett keresni a megfelelő felvételt, és ki lehetett deríteni, hogy két társaság verekedése hogyan kezdődött: ki ütött először. Amikor viszont tavaly átadták a több mint 1,2 milliárdból felújított Szent István teret, a vandálok azonnal akcióba léptek: padokat tördeltek, graffitiket rajzoltak. Bár az először megrongált padok a térfigyelő kamerák alatt voltak, a tetteseket nem sikerült elfogni, mert mire a feljelentés miatt elkezdték volna elemezni a felvételt, azt a részt már törölték.

A bekamerázás tervéről szóló közlemény a város hivatalos honlapján is megjelent. Az önkormányzat felvette egy szakértővel a kapcsolatot, aki elkészíti a térfigyelő rendszer tanulmánytervét.
Egyelőre még nem határozták meg a megfigyelendő helyszíneket, az azonban biztos, hogy a szűken vett belváros, s a jelentősebb műemlékek „optikaközelben" lesznek.

– A térfigyelő rendszer kiépítésével már mi is foglalkozunk: nemrég referenciaanyagot kaptam gyulai kollégáimtól, ahol már évek óta működnek ilyen kamerák. A tapasztalatok szerint megérte a felszerelésük, mert elrettentik a potenciális tetteseket, abban a városban csökkent a rongálások száma – mondta Dezső József alezredes.

A vásárhelyi rendőrkapitány kiemelte, az önkormányzattól még nem keresték meg őket ilyen ügyben. A rendszer kiépítését viszont támogatják. Az alezredes hozzátette, a bekamerázás igen költséges, de több pályázati lehetőség is van, mellyel pénzt lehet rá szerezni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üres üzlethelyiségek sorsa Vásárhelyen

Négy vásárhelyi belvárosi üzlet is kiürült az utóbbi hetekben. Három az Andrássy utcai kirakatsoron,… Tovább olvasom