Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Békefenntartók turnusváltása Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - 45 magyar katona érkezett haza féléves afganisztáni szolgálatból, hamarosan 190-en indulnak útnak a tartományi újjáépítési csoportban – ugyanoda. A szarajevói műveleti tanácsadó és összekötő csoportból pedig a mostani váltásban 160-an jöttek vissza.
Ezeket a katonákat köszöntötte kedden a vásárhelyi Zrínyi laktanyában rendezett ünnepségen Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese, Domján László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka és Böröndi Gábor dandártábornok, a Bocskai István Lövészdandár parancsnoka.
– Örülök, hogy egészségben hazatértek – üdvözölte a külszolgálatokból érkezetteket Simicskó István, aki az indulóknak azt mondta: vigyázzanak magukra, öregbítsék Magyarország hírnevét, erősítsék katonai szaktudásukat. – Hazavárjuk önöket! – tette hozzá.

Békefenntartók turnusváltása Vásárhelyen. Fotó: Korom András (galéria)

Az ünnepségen a külszolgálatokról visszatért legkiválóbb katonák kitüntetéseket vehettek át. Az Afganisztánból hazatért, immár hatodik misszióját teljesítő Tarjáni Attila százados elmondta: hosszú és kihívásokkal teli szolgálat van mögötte – a legnehezebb a családjától való távollét volt, illetve az afganisztáni feladatokhoz megkövetelt számos szakmai megmérettetés.

Simicskó István államtitkár köszöntője a vásárhelyi laktanyában

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. hetzer 2012. február 24. 07:44
  „20. orszagzaszlo936 2012.02.17. 08:13

  A török-görög konfliktus, hogy jön ide? Egyébként nem kell annyira félned a környező országoktól, ők is Nato tagállamok (kivéve Ukrajna, ő még csak felvételi státuszban van, meg Szerbia, de ő meg az EU csatlakozás miatt sem pattog). A barcsi bombázás miatt félsz? Azt a két darab bombát valószínűleg véletlenül dobták le a szerbek és több mint 20 éve volt!

  A missziós jelentkezés amúgy is önkéntes, hagy döntse már el a katona, hogy elmegy-e misszióba pénzt keresni, tapasztalatot gyűjteni.

  A tapasztalatot gyűjteni kifejezést külön kiemelném számodra, mert többször is átsiklottál felette. Ezt a dolgot a haza védelmében is lehet ugyebár hasznosítani, ami szerinted (szerintem is) a katonáink legfontosabb dolga.”
 • 21. 980815 2012. február 17. 17:15
  „Kedves orszagzaszlo936!
  Ezek a külszolgálatok arra jók, hogy a katonák tapasztalatot, és egy kis pénzt keressenek! Ha a katonák itthon vannak az is baj, ha külszolgálaton vannak, az is baj! El kellene dönteni, hogy mit is kellene kezdeni velük!”
 • 20. orszagzaszlo936 2012. február 17. 08:13
  „16. hetzer 2012.02.12. 10:19

  Én nem vagyok büszke, mert nincs mire! Egy gusztustalan megszállás része a magyar katona, nincs ok erre büszkének lenni! Most is az a kérdésem, mit keresünk sokezer km-re innen az USA háborújában? A Nato meg senkitől sem véd meg, lásd török-görög konfliktus! Akitől meg kellene védeni, az meg a környező államok! Erre kellene készülni! Emlékszem még, amikor Barcsra a szerbek bombát juttattak valahogy! Teleki Pál már rég megírta, a magyar katona feladata felkészülni az ország védelmére, s nem idegen érdekekért áldozni a vért messze a határon túl! Ha jól tudom, ez a dicsőséges hadjárat már 6 magyar életet követelt a semmiért!

  A magyar katona nem más ma, mint zsoldos, abból is a rosszul fizetett!”
 • 19. 980815 2012. február 16. 10:28
  „Kedves 17. CsengeleMSN !
  Rendfokozattól, és beosztástól is függ a kereset. Sajnos még így sem keresnek annyit, amennyi járna nekik, ha azt veszed alapul, hogy mennyit is keres egy politikus, a nagy SEMMIÉRT!!!”
 • 18. CsengeleMSN 2012. február 12. 16:17
  „"Magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a külföldieket vigyék el tőlünk!" A NATO és EU miatt nekünk is kötelességünk segíteni Afganisztánban, cserébe ők is segíteni fognak ha Magyarországot támadják meg!”
 • 17. CsengeleMSN 2012. február 12. 16:12
  „Mennyi pénzt, hány forintot kapnak ezek a magyar katonák fejenként, hogy Afganisztánban szolgálnak?”
 • 16. hetzer 2012. február 12. 10:19
  „Én meg csak simán büszke vagyok a külszolgálatot teljesítő katonáinkra. Olyan munkát végeznek ott kint, amit az itt kommentelők nagy része egy napig sem tudna csinálni. Persze, ők ezt vállalták, úgyhogy jól is van ez így. A NATO szövetségbe pedig beletartozik az is, hogy nekünk is részt kell venni közös külföldi feladatokban, cserébe drága technikákért, kiképzésekért + nem elhanyagolható a tapasztalat amit egy katona megszerez egy komolyabb misszió során!

  Katonaszerencsét az új váltásnak!”
 • 15. abai 2012. február 09. 17:30
  „országzászló. Elnézést, ha azt feltételeztem hogy nem olvasol, úgy látom, hogy igen. Csak nem érted, miről beszélsz. Csak kérdezd meg a szentesi paprikatermelőket miért értékesítenek kevesebbet, mint az átkos szocializmusban. Hát érdekeseket mondanának költségekről, adókról és egyebekről. A többit meg nem kommentálom, mert olyan mint hinni az istenben. Van akinek megy, van akinek nem, s az utóbbiak sem mind kommunisták. Mégis, ki ellen fegyverkeznél? Afganisztánba, mert szarajevóba pedig nem kényszerrel besorozott katonák mennek, főleg nem úgy, hogy kivezénylik őket... Ők szépe keresnek, Monak pedig presztízs a részvétel. Mármint a mindenkori kormányoknak. Hát ők tudják, hogy jó ez ez nekünk...”
 • 14. orszagzaszlo936 2012. február 09. 08:33
  „abai

  Olvasni kellene, de neked is! Mivel te ezek szerint olvasott ember vagy, tudnod kellene, hogy jön ide Trianon? Olvasni kellene, kedves abai! A trianoni diktátum 35000 főben korlátozta hazánk hadseregének létszámát, harckocsik, tüzérség és repülők nélkül, mert ezek támadó eszközöknek minősültek! Ezt sikerült alulmúlnunk saját magunktól! Olvasni, olvasni , olvasni, kedves abai!
  A tesco meg arab, kínai, egyiptomi hulladékkal tele, néha van magyar is, de érdeklődj a szentesi paprikatermelőknél, mennyi a termelés ma, s mennyi volt, mert magyar áruval tele a bolt!

  Dongó leírta a tutit!

  A magyar történelem maszlag? Olvasni, sokat segít!

  980815

  Szerintem tehetnek, mert ők határozzák meg, a politikusainkkal karöltve, tehát a felelősség ott is meg van, melyik ország, mit termel, milyen haderő álljon készenlétben. Nekünk a víztisztító feladat jutott :(! A közös fellépéshez nem kell venni, azt az akciót vezető állam, jellemzően a világ igazságosztó USA adja, ha jól tudom. Mindegy is, ettől még mindig azt gondolom, semmi keresnivalónk a demokráciaépítő katonai megmozdulásokban sokezer km-re innen!”
 • 13. Dongó 2012. február 09. 05:55
  „abai-nak!
  Tudod Te mit mondasz? A jelenlegi jogszabályok azt mondják, ha a terméket Magyarországon csomagolták, az magyar terméknek számít. Na akkor mi a kérdés?”
 • 12. abai 2012. február 08. 23:00
  „Országzászló936 hogy kerül ide Trianon? Szerinted ismét 300 ezres honvédség kell, miközben minden európai állam alaposan visszavette hadseregeinek létszámát? Ébresztő, vége a hidegháborúnak! A többivel sem értek egyet, a Tescoban meg a Sparban és a többiben is ott a szentesi paprika, meg a makói hagyma, csak olvasgatni kellene a cimkéket is. Igaz makói hagyma kevesebb, tavaly ugyanis rossz volt a termés.
  A többit meg nem is kommentálom, olvasni is kellene nem csak a maszlagot bevenni!”
 • 11. 980815 2012. február 08. 22:45
  „10. orszagzaszlo936!
  Részben igazat kell adnom neked, csak azokról a gondokról amiket írsz, sem a NATO, sem az EU nem tehet, csakis a politikai elitünk tehet róla! Ha nem ilyen korrupt emberek vezették volna az országot, a (módszerváltás) óta, akkor nem tartanánk itt. Ha már a katonaságnál tartunk, nézd csak meg milyen harcjárműveket kaptak a katonák az afganisztáni szolgálathoz! Ezeket a járműveket a magyar kormány nem bírta volna megvásárolni, ha ki kellett volna csengetni értük a pénzt!!!”
 • 10. orszagzaszlo936 2012. február 08. 20:46
  „És hány munkanélküli van ma a városban a nagy beruházások mellett? Mennyi vásárhelyi vállalkozás dolgozik ezeken? jó lenne látni a fától az erdőt! Milyen előnyei voltak eddig az EU-nak? Nézzük meg a cukorgyárakat, almatermelést, szőlőművelést, a legjobb földeken kvóta szerint repcét termelünk, nem a sertésnek, marhának, szárnyasnak takarmányt, mert az ugye alig alig! Azt hozzuk Brazíliából, Hollandiából, meg tudja a fene honnan! A boltok tele egyiptomi meg akármilyen zöldséggel, a szentesi paprika meg sehol, makói hagyma mutatóban. Van agyonvegyszerezett olasz meg spanyol gyümölcs! Ezt adta a nagy eu! Munkahelyeket tettek tönkre mondvacsinált okokkal, hogy behozhassák a hulladékot ide! gyakorlatilag nincs hadseregünk se, mert ez gittegylet! Nincs tüzérség, harckocsi, repülő, trianoni előírás 35000 fő, ezt sikerült alulmúlni, nézzük meg a katonákat, fele vicc, másik fele vezérkar! Meg se tudnánk védeni a hazánkat, de kijárunk kalandozó hadjáratokra agyonlövetni a fiainkat, mert a Nato ezt mondta, mert a Nato majd megvéd! Mi csak magunkra számíthattunk, ez így volt, s így is lesz! Aki meg akart védeni, itt maradt 50-300 évre! Kis történelem áttekintés során látható! Termelő beruházás a város közelébe nem jött az elmúlt időkben! Van beruházás, terror háza, sétány, strand, mind veszteséget termel, győzzük a helyi adóból kompenzálni!

  Tisztelettel várom a sok jót, amit adott nekünk az EU vagy Nato! Biztos sok ilyen van, csak én nem tudok róla, s nem érzem az életem folyásán!”
 • 9. abai 2012. február 08. 18:03
  „Egyetértek az előttem szólóval. Csak meg kell nézni, csak Vásárhelyen hány beruházáson van ott, hogy az uniós támogatással készült, általában 90 százalékos támogatással.”
 • 8. 980815 2012. február 08. 14:11
  „Elég nagy sötétség uralkodik a fejekben, ahogy itt elnézem a hozzászólásokat! Tisztában vagytok azzal, hogy több ezer milliárd forintot pumpál az EU, a magyarországi beruházásokba, építkezésekbe? Sajnos a baj ott kezdődik, hogy a fejesek elég sok pénzt nyúlnak le ezekből a támogatásokból. Kis országunk még rosszabb helyzetben lenne, ha nem lennénk tagjai az EU-nak, vagy a NATO-nak! Az említett szervezetekhez való tartozásunknak, nem csak előnyei, de mint minden másnak, ennek is vannak hátrányai.”
 • 7. orszagzaszlo936 2012. február 08. 11:35
  „Én a 13% vagyok, aki se az EU-t sem a Nato-t nem akarta! Ezzel együtt nem akartam a bankszektor féktelen garázdálkodását, a magyar mezőgazdaság, ipar és kereskedelem tönkretételét, nem akartam a nem magyar nemzetinek mondott bankját, nem akartam az adósrabszolgaságot, a globalizációs ocsmányságot! Ellenben szerettem volna jobb életet, nyugodt világot, magyar értékek tanítását az iskolákban, normális megélhetést! Ehhez képest kaptunk az asztalunkra Eu hulladékot, Nato mocskot, anti-zást, meg nem becsült munkát, nehéz sorsot, banki uzsora rendszert, magyarellenes ámokfutást! Továbbra is állítom, itt az ideje a 12 pontnak!”
 • 6. mivan? 2012. február 08. 08:44
  „Már megint az örök vita. Magyar katona ne menjen külföldre,idegen ne jöjjön ide, meg különben is ezt vállalták stb...Nekünk nem kell az EU, NATO stb...Akkor minek igyekeztünk annyira oda? Legyünk csak simán büszkék rájuk a mi országunkat képviselik kint. Ott se mindenki terrorista, sok szegény ember van, csakúgy mint nálunk.”
 • 5. Dongó 2012. február 08. 06:19
  „orszagzaszló936-nak!
  Ember! Te el vagy tévedve! Azt a 12 pontot Magyarországon fogalmazták meg. Gondolod, hogy a 12 pont valamelyike is helytálló ebben fenekestől felfordított diktatúrában. Emlékezzél mit is mondott Orbán Viktor a Nagy Imre újra temetésén: "amíg orosz katonák vannak hazánk földjén..." Na ennyit kis hazánkról és a 12 pontról.
  Ha ezt kimoderálják,...
  További szép napot
  Tisztelettel: Dongó”
 • 4. 6664 2012. február 07. 20:30
  „3. tigriss 2012.02.07. 20:23 Hidd el, előfordul. Nem ritkán. Gyakran...”
 • 3. tigriss 2012. február 07. 20:23
  „De ha külföldre viszik több pénzt kapnak nem hiszem hogy sokan ellenkeznének.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: Lázár a valutatőzsdén forgatta meg Vásárhely pénzét

Az LMP-s Szilágyi Péter szerint Lázár Jánosnak nincs igaza, amikor azt mondja, hogy nem is a tőzsdére vitte Hódmezővásárhely pénzét. Tovább olvasom