Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Béla cigány hegedűjét is őrzik a vásárhelyi Tornyaiban

Hódmezővásárhely - Béla cigány hegedűje és zsebórája, Tornyai János festődoboza – csupán néhány személyes tárgy azok közül, amelyek adományozás útján a vásárhelyi Tornyai János Múzeum helytörténeti gyűjteményébe kerültek. Az intézmény tervei között szerepel egy olyan kiállítás, amelyen a város neves szülöttjeinek relikviáit is bemutatnák.
Titokzatos szekrény áll a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum egyik csöndes raktárhelyiségében. Az óriási bútor nem antik darab, mégis különleges, az intézmény ebben őrzi ugyanis a város több neves szülöttjének legkedvesebb személyes tárgyait.

– Jelentős helytörténeti gyűjteménnyel büszkélkedhetünk – árulta el Bernátsky Ferenc, a múzeum helytörténésze. – Ennek pedig fontos részei azok a relikviák, amelyek ismert vásárhelyi személyiségek után maradtak az utókorra.

Bernátsky Ferenc Béla cigány 321 éves hegedűjét mutatja. Fotó: Tésik Attila
Bernátsky Ferenc Béla cigány 321 éves hegedűjét mutatja.
Fotó: Tésik Attila

A szekrényből először egy ütött-kopott hegedűtok került elő, amely a város híres cigányprímásának, Czutor Bélának hangszerét rejti. A jó állapotban lévő hegedűt Matthias Albanus dél-tiroli mester készítette 1687-ben. Az idén 145 éve született, muzsikuscsaládból származó Béla cigányt a Dankó-nóták legavatottabb előadójaként emlegették. Ezt bizonyítja az a vésett ezüst plakett is, amelyet 1903 októberében a szegedi színházban rendezett Dankó Pista-emlékverseny első helyezettjeként kapott. A díj mellé később vásárhelyi rajongóitól egy alpakka babérkoszorút is átvehetett, ezzel a felirattal: „Szeretett Béla cigányunknak, a hódmezővásárhelyiek". Az utóbbi két tárgyat szintén féltve őrzi a múzeum, ahogyan a prímás míves zsebóráját is. Az értékes relikviákat az özvegy adományozta a városnak. A képzőművészek közül például Tornyai János utazóbőröndjét és festékesdobozát is fellelhetjük itt.

Relikviák más intézményekben

A vásárhelyi Németh László városi könyvtárban különszoba őrzi a névadó emlékét. Az 1981. május 11-én megnyílt állandó kiállításon az érdeklődők többek között láthatják az író sajkodi házából való íróasztalát, ágyát, szekrényét, illetve szemüvegét és írógépét is. A Bajcsy-Zsilinszky utcán működő levéltár egyik helyiségében pedig Nagy György ügyvéd, az 1912-ben megalakított egykori Országos Köztársasági Párt elnökének dolgozószoba-bútorai kaptak helyet.

A település egykori vezetőinek hagyatékából is találunk itt emlékeket. Az egyik legérdekesebb tárgy az a díszes, fedőlapján koronás monogrammal ékesített fényképalbum, amelyet 1902. november 22-én Juhász Mihály polgármesternek ajándékozott 50. születésnapjára, illetve negyed évszázados közügyi működésének alkalmából a város tisztviselőkara. A bársonnyal bélelt dobozban megbúvó vaskos album lapjairól a városháza akkori hivatalnokai tekintenek ránk.

A helytörténeti gyűjtemény része az 1918. október 26-án polgármesterré választott Soós István több irata, köztük érettségi bizonyítványa, a Budapesten 1889-ben megszerzett jogi diplomája és az az 1936-ban érkezett belügyminiszteri távirat, amely arról értesítette a városvezetőt, hogy munkássága elismeréséül megkapja a Magyar Érdemrend Középkeresztjét. A kitüntetés – más elismerések mellett – ugyancsak a múzeum tulajdonában van. Érdekesség, Soós István édesapjáról Plohn Illés, magáról Soós Istvánról pedig évtizedek múlva az ismert fényképész fia, Plohn József készített pillanatfelvételt.

Bernátsky Ferenc elmondta, a múzeum a közeljövőben tervez olyan kiállítást, amelyen többek között bemutatnák Vásárhely jeleseinek használati tárgyait is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három hétre leáll a Villeroy

Hódmezővásárhely - A szokásos karácsonyi szünet helyett három hétre leáll a vásárhelyi Villeroy. Az ezer főt foglalkoztató cég termelését a gazdasági válság építőiparra gyakorolt hatása miatt kell visszafogni. Tovább olvasom