Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Belepusztult Mackó a petárdázásba

Mártély - A szilveszter éjjeli petárdázástól tartva olvasónk láncra kötötte a komondorát. A család kedvence hajnalra megfulladt.
A szilveszter éjjel tűzijátéktól és petárdázástól hangos, aminek sokan nem örülnek.

Az állatok azonban fokozottan ki vannak téve a káros következményeknek, rohangálnak az udvaron, féktelenül ugatnak, egy részük pedig elszökik otthonról. Mackót, a fajtatiszta komondort 2007 nyarán kaptuk kölyökként nászajándékba a kollégáktól. A kutya már az első nyáron félt a dörgéstől és villámlástól, de akkor még a kifejezetten erős és masszív kerítés kordában tartotta. Az első szilvesztere azonban már rettegésben telt, hol rohangált az udvaron, hol remegett a félelemtől összekuporodva.

Gazdái nyugodtan magára hagyhatták 2 éves kisfukkal Mackót.
Gazdái nyugodtan magára hagyhatták 2 éves kisfukkal Mackót.

A következő évben már rájött, hogy ki tud menekülni, ha nagyon akar, hiszen ekkorra már nagyra nőtt. Elszökött, de megtaláltuk, hazavittük. A szökés után telepítettem egy „láthatatlan kutyakerítés" névre hallgató elektromos rendszert, hiszen semmiképpen nem akartam bezárva vagy láncon tartani a kutyát. Ez egyfajta villanypásztor, ami több mint 140 ezer forintba került. De megérte, mert kiválóan működött, távol tartotta a kerítéstől zivatarok és égzengés idején. A tűzijáték és a petárdázás táplálta félelem azonban ezen is áthajtotta a következő évben. Így az egyetlen megoldás a bezárás volt, ám a garázsba is bejutottak a hangok, ezért menekülni próbált, ami közben mindent felborított, összetört, jelentős károkat okozva. Tavaly a melléképületbe zártuk, ahol félig megette és szétkaparta az ajtót, hiszen onnan is menekült volna. Erre az évre nem találtam jobb megoldást, kénytelen voltam láncra kötni. Ennek kockázatával tisztában voltam, de bíztam benne, hogy nem lesz baja, az éjszakám egy részét azzal töltöttem, hogy kimentem hozzá ellenőrizni, rendben van-e. Hajnalban már aludtam, reggel pedig azzal szembesültem, hogy körbetekerte magán a láncot, és megfulladt.

A kutya végtelenül békés, családcentrikus volt, ahogyan az a fajtájára jellemző, nyugodtan vele lehetett hagyni a két kisfiunkat, akik nagyon szerették Mackót.

Sok családtagnak fog hiányozni, de talán legjobban társának, Kócosnak, a pulinak. Már most is keresi és siratja, akárcsak a gyerekek. Én senki felett nem török pálcát azért, mert szilveszterkor petárdázik. Ünnepel, joga van hozzá. Az fáj, hogy mindezt eszetlenül, határok nélkül csinálják, amitől rengeteg ember és állat szenved. A történetből vonja le mindenki magának azt, amit akar. Azt szeretném, hogy aki jövőre petárdát vagy tűzijátékot vásárol, gondolkozzon el ezen az eseten. A felelős gazdik a félős kutyák védelme érdekében számos óvintézkedést bevetnek az óévbúcsúztató durrogtatás miatt, a Facebook hírfolyamának január elsejei tanúsága szerint ez nem minden esetben elegendő: számos gazdinak indul azzal az új év, hogy keresi a tűzijátéktól, petárdázástól megriadva elszökött kutyáját.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. woow 2013. január 13. 21:33
  „Nem értem miért ez az írás. Felelősség egyértelműen a gazdié, a lelkiismerete itt nem fog megnyugodni.
  Miért nem kérdezett meg valakit, hogy ki mit tesz ilyen helyzetben? Bizonyára egyetlen ép lelkű és eszű gazdi sem javasolta volna azt, hogy tegye ki kínhalál lehetőségének az ebet. Nyilván ön is tudja, hogy a kötél mennyire nem való ilyen célra; viszont mégis csak kényelmesebb, mint személyesen jelen lenni a félelmetes durrogtatások közepette!
  Nekem is van óriástestű kutyám, ő is fél. Több alkalommal mindent félretéve órákat töltöttem vele a hidegben, a fülébe duruzsoltam és képes volt megnyugodni. Sajnálom, hogy a gazdi önmagát megfosztotta ezektől a pillanatoktól, amiért olyan nagyon hálás tud lenni a kutyus. És sajnálom a kutyust is, hogy őt is megfosztotta ettől!
  A láthatatlan kerítést pedig arra tenném fel, aki megvette, vagy egyáltalán eszébe jut ilyenfajta nevelési módszer! A kutyusok nem csak úgy jönnek a gazdikhoz..és talán inkább az ember egy kicsit önmaga megelégedettségére tart kutyát.Nem veszi az ember a fáradtságot, hogy úgy tartsa azt a kutyát, hogy az a kutyának is a legjobb lehessen?
  Abban teljesen igaza van, hogy nem tör pálcát a petárdázók felett, ön az, aki nem készült tudatosan ezekre az alkalmakra. Valljuk be, nem olyan nagyon gyakori azért!
  Levontam magamnak azt, amit akartam. Ön pedig higgye el, aki jövőre petárdázni fog, nem gondolkozik el, úgyhogy legyen több esze és ön gondolkozzon el, hogy mi is a feladata.
  ´Az ember nem csak azért felelős, amit tesz, hanem azért is, amit nem tesz meg. "”
 • 61. brigiguru 2013. január 12. 16:28
  „Kedves gyászoló gazdi, engedje meg, hogy megjegyezzem az esetéhez hány fajta megoldás van a
  kutya megnyugtatására, mert van sok.
  Az első, hogy nem kötünk láncra olyan kutyát amelyik előtte évekig szabadon volt. Az állatvédelmi törvényeket el
  lehet olvasni. Állatkinzásnak minősül ugyanis ha ezt megtesszük, mert pontosan az történik ami Macival történt.
  Az állatorvosok tudnak ilyen esetre adni olyan nyugtató spray-t ami mesterséges hormont tartalmaz amit a vemhes anyakutya bocsájt ki az emlőiből ezáltal megnyugtatja a kicsinyeit. Ez a szer nem kerül a kutya testébe csak az orrán keresztül érzékeli és hat a központi idegrendszerre. Ön mikor járt állatorvosnál??? Mert ha ezt jelezte volna az állatorvos biztosan ajánlotta volna. A másik megoldás a nyugtató paszta amit december 31-én délután bead az állatnak és január 1-ig hat rá és nem tesz kárt magában. Az utolsó megoldás ezt tudni kellene ha kutyánk van: Ha az állat megijed bármitől is akkor a gazdinak nyugtatnia kell akár megölelni és halk monoton beszéddel megnyugtatni a kutyát. Mint ahogyan a gyerekével teszi a megfelelő szocializáción átesett szülő.
  Nem a petárdázással van baj hanem a hozzáállással. A petárdázást nem ellenőrzi senki, hogy meddig tart az őrület itt a rendőrség is kicsit ludas persze, de a kutyám fontosabb nem mint a birka nép?!”
 • 60. szentmiki 2013. január 12. 12:04
  „Szegény kutya, ennyire ostoba gazdával áldotta meg a sors...”
 • 59. bessy 2013. január 11. 06:56
  „Én talán azzal kezdem, sem a gazdi, sem a petárdázók fölött nem török pálcát. A gazdi mint már írta 4 év alatt mindent kipróbált. Sajnos a mi kutyáink is félnek. A gyerekek ezért beengedték őket. Nagytestűek, de talán annaál inkább félnek. Egész éjjel a házban voltak, és beszéltek hozzájuk. Miután ők is elmentek bulizni, bezárták a kutyákat. Én áldom az eszemet, hogy addig erőlködtem, míg olyan kennelt csináltattak nekik, ahonnan se kijönni, se kárt nem tudnak csinálni. Sajnos nem vagyok okos sem én sem más ebben az ügyben, de borzasztó még nézni is hogy mennyire félnek. És ilyenkor nem számít semmi szó szerint villággá mennek. Nagy és tágas kennel van az ilyen esetekre egyébként teljesen szabadon élnek. És most azt látták a gyerekek, hogy bent lehettek, és talán nem mentek be a hangok ez némileg megnyugtatta őket. A helyükön meg nem tudtak magukban kárt tenni, mert nincs ott semmi csak a meleg pokrócok és nem tudnak kimászni sem. Nekünk 3o éve van kutyánk, szinte még mind félt, szerencsénkre még mindig sikrült megakadályozni a bajt.”
 • 58. mazsolaszolo 2013. január 10. 18:12
  „Mackót sajnálom, a felnőtt, elvileg épeszű, értelmes gazdáit nem. Ostoba az az ember, akinek van állata, és annyira sem figyel rá, hogy ha már kicsukja, akkor ne verje láncra szilveszter éjjelén! Félelmében magára tekeri a láncot és tessék. :((

  Nekem macskám van (most éppen), mint anyi éve már, most is fél éjjel pátyolgattam, mert majd megbolondult szegény a peterdázások hangjától, úgy félt. Ha kutyám lehetne - bér lehetne újra! -, eszembe se jutna olyan baromság, hogy láncra verjem, vagy kikergessem, hogy megvaduljon a félelemtől.
  Alapszabály: aki nem szereti az állatot, annak nem való állat. Vegyen inkább helyette plüssmackót.”
 • 57. 48as 2013. január 10. 14:07
  „A mi törvényeink még mindég nem alkalmasak a háziállat védelmére.

  Itt a tulajdonost legalább három napra a egy közhelyen láncra kéne kötni, ez biztos jó példa lenne a többi erkölcstelen élôlény számára.”
 • 56. queenmargareth1 2013. január 10. 13:25
  „én úgy tudom, bár nem néztem utána!!!és lehet, hogy rosszul emlékszem, nyugodtan ki lehet javítani, de a szilvesteri, újévi hangoskodás az év lezárása, ártó szellemek távol tartása a tiszta új évért.Nem, semmi misztikum, egyszerűen ez ősrégi hagyomány, ami petárdázássá alakult pl kerepelők helyett, utóbbi is csak példa...”
 • 55. haresz 2013. január 10. 13:10
  „Tanulság: inkább kutyát tarts mint macit. :D Szerintem ez a láncos halál kimeríti az állat kínzás tényét. Amerikában ilyenért börtön jár. Hol vannak ilyenkor az állatvédők? Meg jó pár éve nem lehet petárdázni. -.-"”
 • 54. sultane 2013. január 10. 12:22
  „Teljesen egyetértek az előttem szólókkal, akik más megoldást javasoltak volna.
  Csak ismételni tudnám...
  Nekem is volt egy kuvasz-komondor kutyám. Ő ha félt, akkor bebújt a tyúkólba a tyúkajtón. Sose tudtuk meg, hogy csinálta, de befért :-D
  Ő a pipik társaságától is megnyugodott...
  Most is nagytestű kutyám van, megszokta, hogy a lakásban mit lehet és mit nem. Teljesen nyugi volt szilveszterkor, velünk volt, aludt a kandalló előtt, hajnalban már ő kéredzkedett ki magától. Bár, ha nem engedtem volna be, akkor a bejárati ajtó bánta volna úgyis :-)
  Elítélem a kutyatartót, mert a gondatlanságával, nemtörődömségével egy élőlény halálát okozta, és örüljön, hogy megússza annyival, hogy itt megkapja a beszólásokat :-(”
 • 53. jj65 2013. január 10. 10:15
  „Az elmúlt kb. 40 évben több kutyánk is volt (árokparti korcs, labrador, kuvasz, belga juhász) és mindegyik félt a dörgéstől, durrogástól. Olyankor beengedtük őket a házba és a család puszta jelenléte elég volt, hogy végigaludják
  az egészet. A szilveszteri durrogással szerintem semmi gond, ez az este erről szól (engem jobban zavar, hogy nyáron napokig nem lehet nyitott ablaknál aludni a fesztiválok miatt, de ez az én bajom). A riói karnevált sem tiltják be, pedig ott emberek is halnak meg minden évben.”
 • 52. Bond 2013. január 10. 09:58
  „50. Jaja, kávéra, cigire, mobiltelefonra, tűzijátékra mindig jut. Nem is értem miért sírnak folyton az emberek, meg lehetne felezni a fizetéseket nyugodtan.”
 • 51. deszkás 2013. január 10. 09:50
  „Erre mondják: ha a hülyeség fájna akkor ordítana.(a gazdija meddig viselné a számára ismeretlen bilincset?)”
 • 50. íród 2013. január 10. 09:30
  „Szerintem ez a durrogás és tüzijáték hajcihő feleslegesen kidobott pénz(méghogy nincs pénzük az embereknek). Kutyánk nekünk is volt és arra az egy éjszakára bengedtük a lakásba és ha kellett mellette feküdtünk, hogy ne féljen annyira. Az állatoknak egyébként adnak nyugtatót, de mi van a kisbabákkal,nekik nem adhatunk se nyugtatót, se altatót. Nekem egy 10 hónapos babám van és szegénykém állandóan felriadt a durrogásokra. Ráadásul mikor az utcán sétáltunk akkor is durrogtak pedig nem voltsem 31-e sem 6 óra, és mindig azt kellett figyelni hogy most éppen honnan hova dobják. Szóval ilyen téren sincs kultúrájuk az embereknek.”
 • 49. jokepusrac 2013. január 10. 09:02
  „2. Mjuriele 2013.01.09. 08:35
  + a többi tűzijátékpárti, gazdit kritizáló
  Nekünk van egy Labradorunk (20 kg, délután 5 kor adtam be neki 20 kiló tömegnek megfelelő nyugtatót este 8 kor még egy 10 kg nak megfelelőt) és egy Foxy kutyánk (8 kg, ua. 17 óra 10 kg nak megfelelő nyugtató este 8 plusz egy 10 kg nak megfelelő adagot) mivel tudom hogy csak 4 óra elteltével hat! Éppen azért nyugtatóztam őket túl illetve így elosztva, hogy minél tovább tartson. Ha bezárom őket szétszednek mindent!!! Este 18 kor már háború volt az egész városban, de a kutyák bírták éjfél körül azonban feladták: ajtó szétkapar, házfal kiskapu szétszed ennyi. Mivel kint a kazánházban sem tudtam őket megnyugtatni zene mellett nem láttam értelmét beengedni őket a házba. Tűzijáték petárda egyre megy hangos mint az állat. Nagyon haragszom mindkettőre! Mi értelme van már a tűzijátéknak minden hétvégi rendezvényen durrogtatnak, már elvesztette a varázsát. Valaki jól meggazdagszik belőle ennyi, a sok h@lye meg asszisztál hozzá Bravó cukrot nekik!!!”
 • 48. Mjuriele 2013. január 10. 08:45
  „44. keresztény 2013.01.10. 05:05

  Igazad van de szerintem évvégi durrogtatás mindig lesz.
  ezért nekünk kell okosabbnak és előrelátóbbnak lennünk.
  Mi vagyunk a felelősök az állatunkért.”
 • 47. aquila0126 2013. január 10. 08:39
  „Kár ezért a szép kutyáért. Nekem is volt egy német juhászom, az is rettenetesen félt a mennydörgéstől. Azért egy kisgyereket nem hagynék egyedül egy kutyával, még egy labradorral sem.”
 • 46. Dr.Tonyk 2013. január 10. 08:33
  „Tényleg teljesen laikusként kérdezem, hogy amennyiben tudjuk, hogy az állat ennyire parás a durrogástól, úgy nem lehet ilyen alkalommal egy kutyának szánt nyugtatóval kicsit csicsikálni küldeni?
  (Csak azért mert 350km-re költözéskor mi egy ilyen pirulát kaptunk a dokitól. Végigülte/aludta az utat meg se moccant.)”
 • 45. makovaros 2013. január 10. 07:32
  „Sajnálom a Kutyust, részvétem.”
 • 44. keresztény 2013. január 10. 05:05
  „Ez tipikus esete annak, amikor az áldozat kerül kínpadra. A hozzászólásokból úgy látszik csak a gazda felelőssége jutott eszébe mindenkinek (nem vitatva hogy az is fennáll), de a kiváltó okot senki sem sérelmezte. Miért is kell eszetlenül durrogtatni az év utolsó éjszakáján?? Sem ember, sem állat nem élvezi, kivétel azt aki csinálja! (Az pedig aki teszi, tesz arra hogy a többi élőlényt zavarja a dolog!)”
 • 43. Ebgondolat 2013. január 09. 22:31
  „A cikk legnagyobb tanulsága: aki ostoba, legalább ne kürtölje világgá! Egy kutyát életében elöször akkor kikötni, amikor az év leghangosabb estéje van és köztudomásúan retteg tőle, eget verő ostobaság! Ha annyira fontos volt neki, miért nem engedte be a szobába? Ott lett volna a legjobb helyen. Szegény kutya az emberi hülyeség áldozata lett!”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elza még nem tudta feldolgozni a szatír támadását

Megmenekült, élményeit megosztotta a Facebookon, majd feljelentést is tett. Tovább olvasom