Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Belülről teljesen megújult a vásárhelyi városháza

Hódmezővásárhely - Az utóbbi években fokozatosan újították fel a vásárhelyi városházát. A 2005 óta műemléki védettségű épületet belülről úgy modernizálták, hogy visszaadták annak eredeti stílusát. A jelenleg karácsonyi díszben pompázó épület további felújítását is tervezik.
Az elmúlt évtizedben fokozatosan újult meg a 2005 óta műemléki védettségű vásárhelyi városháza épülete. Homlokzatát többször is újrafestették, kipótolták az évtizedes hiányosságokat. Az Ybl Lajos tervezte eklektikus stílusú, de túlnyomóan reneszánsz elemek felhasználásával készült épület eredeti állapotát a rendszerváltozás után próbálták helyreállítani. Így tűnt el a helyéről az aulában évtizedekig a bejárattól jobbra álló, az utolsó időkben a forgalmi engedélyek átírására szolgáló pult. Helyette a szemközti oldalon új porta nyílt. Akadálymentesítették az épületet, ennek leglátványosabb része a két szárny találkozásánál található üveglift, illetve az itt vezető lépcsők felett ívelő, a városháza belső stílusához illeszkedő híd. A legtöbb folyosón a neonok helyébe korabeli stílusú armatúrák kerültek, a szocreál kivitelű büfét pedig elbontották. Helyén ma a közüzemi szolgáltató cégek ügyfélszolgálatai működnek.

Az előcsarnokban ismét jól láthatók azok a márványtáblák is, amelyeken az építés 1893-as dátuma, valamint a király, a miniszterelnök, a főispán és az építtető polgármester neve olvasható. Külön emléktáblát kapott itt a városháza tervezője. A főlépcsőház a 2007-es restaurálás óta látható régi szépségében.

Tavaly nyáron restaurálták a főlépcsőházat. Fotó: Tésik Attila
Tavaly nyáron restaurálták a főlépcsőházat.
Fotó: Tésik Attila

A közgyűlési terem előterének egyszerű ablaküvegét díszes, ólombetétes, mitológiai jeleneteket ábrázoló ablakokra cserélték. Az épület irodái is fokozatosan újultak meg, s immár valamennyi mosdót is modernizálták.
Az épület azonban további felújításra szorul. A közgyűlés által három esztendeje jóváhagyott fejlesztési terv magában foglalja a tető, a homlokzat és a belső terek megújításán túl az energetikai korszerűsítéseket. Felmerült az ó alakú épület keleti foghíjának beépítése, illetve egy udvari mélygarázs építése is. De tervezik a díszterem és a terasz teljes felújítását, valamint a karzat és a hozzá kapcsolódó helyiségek eredeti állapotba való helyreállítását is, ha ezekre megfelelő pályázati vagy egyéb forrást találnak.

Ötvenmillió a közszolgáltatások fejlesztésére

Ötvenmillió forintot nyert „A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése" uniós pályázaton a polgármesteri hivatal. A pályázatot az ügyfélszolgálat működtetésére, az ügyintézés gyorsítására, a hivatal munkatársainak problémamegoldó készségfejlesztésére fordítják – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Korsós Ágnes jegyző. Kifejtette: a pályázatnak köszönhetően kompetenciafejlesztő tréningeken vehetnek részt a hivatal dolgozói. Ezenkívül úgy formálják át a város hivatalos honlapját, hogy az a vakok- és gyengén látók is használhassák.

Olvasóink írták

 • 11. vadlab 2009. január 06. 17:26
  „Vitéz - Az urak csak a városházára bejáratosak, naná hogy azt kell csinosítani. Persze nem árt, a polgár ha betéved ne egy lepukkant épületet lásson. A városháza legalább tükrözze a gazdagságot!”
 • 10. Vitéz 2009. január 06. 10:58
  „JAVASLOM MÉG FELÚJÍTANI AZT A 3 KÖZÉPISKOLAI TAGINTÉZMÉNYT LEGALÁBB OLYAN SZINTRE ÉS MINŐSÉGRE, MINT A VÁROSHÁZA ELSŐ EMELETE. A GREGUS-CORVIN-KALMÁR ISKOLÁK KATASZTRÓFÁLIS ÁLLAPOTBAN VANNAK. ÉS ILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT MINŐSÉGI MUNKÁT VÁRNAK EL A DIÁKOKTÓL ÉS A TANÁROKTÓL EGYARÁNT. EL KELLENE EZEN IS GONDOLKODNI TISZTELT KÉPVISELŐ URAK.”
 • 9. harcitomi 2009. január 06. 08:33
  „A városháza felújítását, munkájukat végző emberek csinálták. Vagy szerintetek szellemek vakoltak?”
 • 8. vadlab 2009. január 05. 20:58
  „Nem tudom miért :)) de Én2-vel ebben ismét nagyon egyetértek.”
 • 7. Én2 2009. január 05. 15:27
  „Nem fröcsögnének az emberek ha lenne elég munkahely, senki nem törődne vele, hogy milyen beruházások történnek és kiknek. De így! Igazuk is van, legyen munka, megélhetés és utána lehet építkezni.”
 • 6. harcitomi 2009. január 04. 14:34
  „Pár szerencsétlen olyan szinten van telítve gyűlölettel, hogy ha már a városunk nevét látja valahol leírva, fröcsögni kezd, mint egy selejtes szökőkút. Ezeknek tök mindegy mit ír az újság, ha a kórházra ráköltene a város 1 milliárdot - akár pályázati pénzből - akkor is habzana valamiért a szájuk.
  Egyébként ez a pár agytröszt az általuk utált Lázár malmára hajtja a vizet, mert ha mindenért - például egy gyönyörű épület felújításáért - is csak pufogni tudnak, azzal pont saját kritikájuk súlyát veszik el.”
 • 5. aranka2 2009. január 03. 23:56
  „Nem igazán értem a puffogást. A város egyiklegszebb épülete megszépül. Különösen fontos, hogy az egykori karzat is helyreálljon, jó lenne, ha a gimnázium felőli foghíj beépülne - ki a fenét zavar ez?”
 • 4. harcitomi 2009. január 03. 13:06
  „Efje, elég rendesen tele vannak már most is a város parkolói. A következő 10-15 évben valószínűleg növekedni fog a városban használt autók száma, azoknak is parkolni kell majd valahol. Építsenek csak, akár a városháza alá is, főleg ha pályázati pénzekből teszik, mit zavar ez téged?”
 • 3. Írástudatlan-Tdi. 2009. január 03. 11:54
  „JBOO7! Bizony így van ez!!!!”
 • 2. JB007 2009. január 02. 20:10
  „Nem tudom, most örülnöm kell? Tudom ötven milla pályázati pénz leesett, de az nem az átalakításra.
  Azért nagyszerű, hogy lassan már csak ezt az önkormányzati fenntartású épületet kell pofozgatni és nem haszontalan bölcsődék, óvodák esnek kőművesek martalékául.

  A francba, most megkapom hogy semminek nem tudok örülni...”
 • 1. efje 2009. január 02. 17:18
  „"Felmerült az ó alakú épület keleti foghíjának beépítése, illetve egy udvari mélygarázs építése is."

  Mélygarázs. Úgy latom valakinek tuti bejön, csak azt nem értem miért.
  1. Talán ennyire nincs parkolóhely a meglevő parkolókban?
  2. Esetleg nincs mar szabad hely a varosban parkolót építeni?
  3. Ennyire lusták az ott dolgozok, hogy nem tudnak 2-3 percet sétálni a legközelebbiig?
  4. Kell a hely a Gingko szálloda vendégeinek?
  5. Svéd szokás szerint., minden lakóépület alá kell egy óvóhely. Háborúra számítunk?
  6. Esetleg meteorzápor idején lesz majd hasznos?
  7. Vagy dinnye nagyságú jégeső jön?
  8. A kivitelezőnek is kell a meló?
  Szerinted miért jó mélygarázst építeni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermeket várnak Lázárék

Hódmezővásárhely - Gyermeket vár a Lázár házaspár: a vásárhelyi polgármester felesége márciusban ad életet második babájuknak, akiről nem tudják, kisfiú vagy kislány. Tovább olvasom