Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Belvárosi vs. külvárosi játszóterek: ordító különbség

Hódmezővásárhely - Sok gyerek és szülő tölti délutánjait Vásárhely valamely játszóterén. Kíváncsiak voltunk, milyen a város közterületi játszótereinek állapota, felszereltsége.
A Népkertben, Hódmezővásárhely egyik legnagyobb közterületi játszóterén mindig nagy a gyerekzsivaj. Nem véletlenül. A belvárosi parkban a klasszikus játékok mellett a legújabb készségfejlesztő eszközök is megtalálhatóak, ami igen vonzóvá teszi a játszóteret nemcsak a gyerekek, de a szülők számára is.

Belvárosi vs. külvárosi játszóterek: ordító különbség - GALÉRIA

A Népkert játékai és padjai tömör fából és más időtálló anyagokból készültek, így a játszótér állapota több évvel az átadás után is szinte kifogástalan. - A gyerekem, ha homokot lát, jól érzi magát. Ennek ellenére nem mindegy hova megyünk. Ez a legszebb, legtisztább, legjobban felszerelt játszótér - meséli az egyik mászóka mellett Nózsi Beáta. A kisgyermekes anyuka azt is elmondta, szinte ez a játszótér esik a legmesszebb az otthonuktól, mégis kijönnek, két hetente legalább egyszer.

Hasonló a helyzet a kisebb belvárosi játszótereken. Apró, de ötletes játszóvárak, mászófalak és egyensúlyozó eszközök várják a gyerekeket a Kaszap utcai lakótelep előtti füves részen, illetve a most átadott Tornyai János múzeum háta mögött is. - Most vagyok itt először az unokámmal, de nem panaszkodom. Mutatós, tiszta és szemmel láthatóan a gyerek is élvezi - mondja egy nagymama a Kaszap utcai bérháztömb apró parkjánál. Majd hozzátette: - Egyetlen negatívum, hogy a kivitelezéskor nem igazán gondoltak a nagyobbakra. Egy 8-10 éves gyerek számára ezek a csúszdák és mászókák már igencsak kicsik.

Belvárosi vs. külvárosi játszóterek: ordító különbség - GALÉRIA

Bár a legtöbb rakéta mászóka, mókuskerék, beton pingpong asztal és acél palincs eltűnt, maradt néhány játék a város közterein a vas játszóterek korszakából. A Csengettyű közben még mindig a régi mászókákon és hintákon játszanak a lakótelepi fiatalok, de a szocreál hangulata lengi át például a Rárósi utca végén épült játszóteret is.

- Tökéletesen megfelelnek. Tudom, én is ilyeneken játszottam gyerekkoromban - válaszolja az eszközök korszerűségét firtató kérdésünkre Ádám, aki az unokaöccsét kísérte ki a panelok közti térre. A környéken lakó fiatalember azt is hozzátette: - Persze jó lenne néhány új játék, igény biztosan lenne rá.

Belvárosi vs. külvárosi játszóterek: ordító különbség - GALÉRIA

A periférián fekvő elavultabb játszóterek persze kevésbé vonzzák a kisgyermekes szülőket. A Rárósi utcán csak néhány cigaretta csikk jelezte, hogy bár nem rendeltetés szerűen, de időnként használják a közteret. A Szabadság téri lakótelepen ennél is rosszabb a helyzet. Csak szétkorhadt hinták és elrozsdált vaskerekek jelzik az egykori játszótér helyét.

Azért nemcsak a központban, a város külső kerületeiben is találtunk jó néhány, jól felszerelt játszóteret. Mind a Damjanich utcai „játszópark" különleges faragású játékai, mind a Kutasi úti játszótér csúszdája és fészekhintája megfelel az Európai Unió és persze a 21. századi gyerekek követelményeinek.

Olvasóink írták

 • 7. abszurd 2012. szeptember 18. 09:54
  „A cím rossz. Hiszen aki kicsit ismeri Vhelyet, az jól láthatja a képek alapján, h van belvárosi idejétmúlt játszótér, és igen a külvárosban is fellelhető modern játszótér. erre nagyon jó példa a 15. kép, melyet a Csengettyű közben fotóztak.”
 • 6. idir 2012. szeptember 17. 22:59
  „Szegyen,hogy kulonbsegeket tesznek a jatszoterek es jatszoterek felszereltsege kozott,mert ezzel is diszkriminaljak a gyerekeket es a peremkeruletben lako embereket.Jellemzo vasarhelyre ez a mentalitas. Ugyanez vonatkozik az ovodak es iskolak szinvonalara es a tanitas szinvonalara is,pedig minden egyes gyereknek egyenlo joga van,csak eppen mar kiskorban sem adjak meg ezt az emberi jogot vasarhelyen .”
 • 5. tams073 2012. szeptember 17. 14:42
  „geza persze dönsd már el mit csináljanak ha nem tanul akkor regeltöl estig sportoljon ne fáraszmár! Ilyen felfogásbol nincs pl pinpong asztaol nekik való játék.Amugy kedves ujságironak üzenném a Damjanich u játszotér amikor elkészült egy gicses kiálitotárgy gyüjteménye volt mára egy lehacolt vackok.Akikkel csináltatták nem játékkészitök igy valoszinű nem is ilyen használati anyagokbol készült.Vegyük pl azt a nem nevezem semminek a köcsuzdát amiböl a népkertben is sikerült késziteni eggyet.Nos többszöri csiszolgatás után sem csuzott soha viszont kemény igy balesetveszélyes gratula.Mivel kivágták a fákat és elfelejtettek helyete gyorsan növő negy árnyékot adó/PL: az uj városnegyedben sierült ilyet tenni/ már az átadás évében napsütésben felfort a gyerekek feje ezért csak késő de használták.Mára alig van kihasználva.Persze akkor sem tudtam de most sem tudom mi kerül 19millióba egy játszotérbe?Viszon igen a tarjáni egy jóhelyre tervezett szuper anyagokbol készült játszótér.”
 • 4. ipiapacs 2012. szeptember 17. 13:28
  „Szerintem meg a modern és jó játszóterek szép számmal megtalálhatóak Vásárhelyen. Nem csak a belváros van ilyen szempontból jó helyzetben, Tarján pl. peremkerület és ott is 2 szép új játszótér van, de hozhatnánk más példákat is. A Szabadság téren is lesz új játszó (ezt a Délmagyarban olvastam). Az viszont kétségtelen, hogy valami oknál fogva a csúcsi rész sokféle szempontból le van maradva a város többi kerületétől és teljesen el van öregedve.”
 • 3. geza 2012. szeptember 17. 12:05
  „8-10 éves gyerek szerintem járon sportolni (foci, kosár, úszás....), barátaival”
 • 2. Bendegúz007 2012. szeptember 17. 09:56
  „Vásárhelyen csak a belvárost tuningolják,de azt nagyon mintha mindenki ott élne.”
 • 1. aquarius 2012. szeptember 17. 09:31
  „Éppen most terveztem írni az Önkormányzatnak, de ez is egy fórum, hátha olvassa egy "illetékes elvtárs": a belvárosban a közmunkások a virágoskertek állandóan kapirgálják, a Kossuth teret állandóan söprögetik. Szerintem legtöbbször teljesen feleslegesen. A Népkertben viszont utoljára valamikor tavasszal láttam közmunkást, akkor is felásták a homokozót, és ennyi. Tegnap voltunk ott ismét, és olyan állapotban van, hogy az valami szégyen! Az hogy szemetes, nagyon sokban a tisztelt látogatók sara, de ugyanúgy, ahogy 500 méterrel feljebb a belvárosban, itt is lehetne takarítani. Pl. döglött sün napok óta díszeleg a játszótéren. A padok, kerítések össze vannak törve, ki kellene javítani. Ugyanezt tudom elmondani a bányatavaknál lévő információs táblákról, játszóeszközökről, madárlesről. Némelyik konkrétan baleset, akár életveszélyes! Próbáltam megtalálni, ki lehet az illetékes, de nem jártam sikerrel, pedig fotókat is készítettem (az újságírónak szívesen elküldöm). A Rárósi úti játszótéren pl. már csak akkor lett levágva a "fű", amior kb. 40 centis volt (nem is fű, hanem a nyárfasuttyók). Miért van az, hogy dicsekszünk az ÚJ építményekkel, intézményekkel, létesítményekkel, de a régiekkel nem foglalkozunk?! Ha már annyira propagálja a kormányzat a közmunkát, akkor miért nem lehet ezzel törődni?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verekedés és halál Mindszenten

Szóváltást követően vesztette életét egy 34 éves férfi vasárnapra virradó éjszaka Mindszenten. Tovább olvasom