Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Belvíz miatt készültek a szarkofágok

Hódmezővásárhely - Kényszerhelyzetben, a belvíz miatt helyezték szarkofágokban végső nyugalomra az elhunytakat néhány évvel ezelőtt a vásárhelyi katolikus temetőben. Lázár János országgyűlési képviselő viszont a legutóbbi közgyűlésen azt mondta: a betonmonstrum otromba, nem illik a hazai temetkezési szokásainkhoz.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Otrombának nevezte a szarkofágokat Lázár János országgyűlési képviselő a legutóbbi közgyűlésen, a vásárhelyi kegyeleti helyek állapotával kapcsolatos előterjesztést követően. – Nem illik igazán a magyar temetkezési hagyományokhoz a betonmonstrumok felállítása a temetőben – jelentette ki. A katolikus temetőben korábban 10 szarkofág épült.

– Nincs átgondolva ez a megoldás – folytatta Lázár. – Milyen építéshatósági vagy városépítészeti megfontolások tehették ezt lehetővé? – kérdezte. Hozzátette: ezért lenne szükség Vásárhelyen főépítészre.

Információink szerint már mintegy 4 éve készült a 10 szarkofág (két ötös csoportban), és minden szükséges szakhatósági engedéllyel rendelkezik, előírásnak megfelel. A megoldást a kényszer szülte. Előfordult, hogy a belvíz miatt két-három hónapig nem lehetett koporsós temetést tartani. Úgy tudjuk: rövid időn belül megváltották a kettes sírhelyeket, amelyek költsége alacsonyabb volt, mint a hagyományos temetkezés sírhelyeinek.
4 évvel ezelőtt épült a két szarkofág a katolikus temetőben. A szerző felvétele
4 évvel ezelőtt épült a két szarkofág a katolikus temetőben. A szerző felvétele


Az érseki főépítész tervezte a szarkofágparkot. Az elképzelés korábban az volt, hogy a 10 sírt idővel bővítik, hasonló szarkofágokat építenek, és impozáns kegyeleti parkká alakítják. Az ilyen temetkezési forma például Olaszországban népszerű, a hegyvidéken a talaj- és a terepviszonyok miatt. Az országban egyébként máshol is található ilyen kegyeleti hely.

– Valóban nem jellemző a vidékünkre ez a temetkezés, de akkor megoldást jelentett a belvizes problémára – jegyezte meg Németh László plébános.

Egyházi legyen a köztemetés

Jó lenne tudni azt is, mennyi az egyházi, és mennyi a világi temetés Vásárhelyen – közölte továbbá Lázár János. Úgy vélte: a köztemetések egyháziak legyenek. Ha az önkormányzat pénzén helyezik örök nyugalomra az elhunytat, akkor a közgyűlésnek joga van választani az egyházi és a világi temetés között. Vásárhelyen az elmúlt években nőtt a köztemetések száma, míg 2010-ben 37 volt, addig tavaly 62. Költsége hamvasztásnál 92 ezer 497 forint, testtemetés esetén 102 ezer 818 forint – ezt az önkormányzat állja, de az összeg jelentős hányada a hozzátartozó részletfizetésével vagy hagyatéki hitelezői érvényesítéssel megtérül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden évben kátyúzzák, mégis gödrös

A vásárhelyi Fáncsy utca kátyúktól hemzseg, vannak olyan házak, amelyek előtt három-négy is van. Tovább olvasom