Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Belvizes karácsony Székkutason

Székkutas - A végsőkig kitartunk! – ezt mondták tegnap a székkutasi tanyavilág lakói. A földeken víz, a bejárókon sártenger, ennek ellenére nem akarják elhagyni az otthonaikat.
– Magasra kell tenni a karácsonyi gyertyát, hogy ne legyen vizes! – jegyezte meg kényszeredett mosollyal tegnap a székkutasi Pusztaszéli úton Nagy György vízgazdálkodási dolgozó. A tanyákat körülvevő tenger látványa önmagáért beszél. Borsi Lajosék több mint egy hónapja már csak gyalog tudják megközelíteni az otthonukat. A gumicsizma kötelező viselet, de mint ahogy a fiatalember megjegyezte: jobban járna egy csónakkal.

– Az istállót feltöltöttem földdel, hogy a jószágok ne álljanak vízben. A tanyába eddig nem tört be, de újabb csapadék esetén nem tudom, mi lesz. Annyi biztos, kiköltözni nem akarunk. A végsőkig küzdünk, hogy megvédjük a tanyát – mondta a 35 éves férfi, aki barátnőjével él a házban. – Karácsony? Persze hogy lesz. Állítunk fát, lesz sütemény és pulyka – tette hozzá Lajos. Majd, hogy szavait bizonyítsa, beküzdötte magát a térdig érő sárba a tanyáig, és egy kiskocsin – a szomszédja, Rostás László segítségével – pulykákat húzott ki az úton álló Trabantjához. – Viszem édesanyámékhoz főzni – mondta a fiatalember.

A sártengeren keresztül jutottunk be egy másik tanyába. A ház asszonya, Ibolya nem emlékszik, hogy valaha is ilyen rossz lett volna a helyzet. A házukba még szerencsére nem jutott be a víz, a falakon viszont jól látszanak a nyomai.

Belvizes karácsony Székkutason. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Megy a szivattyú, próbáljuk az udvarból eltávolítani a vizet, nem sok sikerrel – jegyezte meg az asszony. Elárulta: vészhelyzet esetére bespájzolt élelmiszerekkel. A fagyasztóládája 10 kiló kenyeret rejt. A karácsonyról ők sem mondanak le. – Két fiunk van, ünnepnek lennie kell. Sütök-főzök, nem tehetek mást. Nem hagyjuk el az otthonunkat, ez az életünk. Nem tudok úszni, de ha kell, megtanulok, nem akarunk innen elmenni – mondta Ibolya. Közben fiai, a 13 éves László és a 7 éves Bálint is előkerültek. Kiderült: a nagyobbik gyerek is kiveszi a részét a belvíz elleni küzdelemből, ha kell, felügyeli a szivattyút. A jutalom persze sem neki, sem az öccsének nem marad el szenteste.

Védik a szanatóriumot is

Jelenleg hat szivattyú működik éjjel-nappal Székkutas térségében – mondta Szél István polgármester. Reméli, hogy egyetlen tanyából sem kell kitelepíteni senkit, de ha igen, akkor a régi iskolában el tudják helyezni a családokat. Az önkormányzat homokzsákokkal, gázolajjal segíti a védekezést. Egyébként a kakasszéki gyógyintézet mögötti gátat is meg kellett emelni, hogy védjék a szanatóriumot.

73 ezer hektár

Továbbra is közel 73 ezer hektár áll belvízben az Atikövizig működési területén. 29 szivattyútelep működik, éjjel-nappali üzemben mintegy 3,7 millió köbméter belvizet emelnek át. A védekezésben 243-an vesznek részt. I fokú vízkárelhárítási készültséget tart Bordány, Csongrád, Deszk, Derekegyház, Felgyő, Fábiánsebestyén, Hódmezővásárhely, Kiszombor, Magyarcsanád, Makó, Mórahalom, Nagyszénás, Pitvaros, Pusztaszer, Röszke és Üllés önkormányzata. II. fokon védekezik Balástya, Csanádpalota, Domaszék, Dóc, Kistelek, Ópusztaszer, Szeged, Szegvár, Szentes, Székkutas, Tömörkény és Újszentiván. III. fokú a készültség Csanyteleken.

Olvasóink írták

 • 6. Okoskatörp 2010. december 28. 16:45
  „Igazad van 6. hozzászóló!
  Még annyit fűznék hozzá, hogy a sok kapzsi maszek pa...szt beszántja a belvízelvezető árkokat (is), hogy minél nagyobb területet művelhessen meg. Aztán sírnak-rínak, hogy nem folyik el a víz... Mert nincs, ami elvezesse a vizet.”
 • 5. queenmargareth 2010. december 26. 11:22
  „Nem is volt ekkora belvíz!!!!!!!!!!A TSZ-ek idején. Pl, ahol mi lakunk, már privatizált földek. Semmit nem tesznek. Max traktorral a kicsiny kis járdánkat, amit még Apám csinált!!!-összezúzzák. Nincs kotorva a bejáró nálunk sem, pedig kértünk segítséget, de elutasítottak, hogy ez az Atikövizig, vagy mittumén, mi dolga...Itt megint azok a tanyák vannak képben, akik eddig is csak sírtak. Akik csöndben teszik a dolgukat sírás helyett, meg sem említik.

  Hozzáteszem a TSZ-ek idején le voltak az utak gyalulva, feltöltve, most semmi és egyre csak mélyebb---”
 • 4. ferdzso 2010. december 26. 08:03
  „A Tsz.-ek, Állami Gazdaságok idején tudták az agrár mérnökök, hogy nyolc évente mélyszántással kell fellazítani az altalajt, mert kb. annyi év alatt tömörödik. A vízelvezető árkokat sem szántották be, hogy pár mázsa terménnyel több haszon legyen, mert azok tudták, hogy később, az meg bosszulja magát. Azért kíváncsi lennék, (ugyanis a képen nem látszik), hogy a tanya bejárók mellett, földek között vannak-e víz elvezető árkok?! Ha valaki ott él, nem "kitartani", hanem tenni kéne valamit, a helyzet jobbítása miatt!”
 • 3. Drakón 2010. december 25. 20:53
  „Kedves h65535 8 év hibáit nem lehet fél év alatt kompenzálni. Ez idő alatt volt néhány árvíz meg egy iszap katasztrófa. A kormány helytált.Te viszont nem ezért kritizálod a fideszt. Feltételezem azért mert ez a feladatod!”
 • 2. queenmargareth 2010. december 25. 18:24
  „Még csak annyit: hol vannak a földtulajok? Miért nincsenek kotorva az elvezető árkok????????Olyan szélesek, mélyek, nagyok voltak gyermekkoromban.....
  Biztos, hogy valaki, valakik, okolhatóak.
  Sétáltak már tovább??????a Tájvédelmi körzet mellett van-volt a kis tanyánk...tudják, milyen naponta oda kimenni, mert az állatok ott maradtak?????????????nem.......én sem. Apám tudja, de ő nem könyörög, nem kér, ő elvezeti a vize, ahogy tudja, kis átereszekkel...csak úgy mondom...73 éves”
 • 1. queenmargareth 2010. december 25. 18:08
  „Iszonyú az a látvány, iszonyú.......életek mennek tönkre, szeretett házunk elenyészik...Ott nőttem fel...
  már a 2000-es is borzalmas volt. Félelem, melyik szerettünk, mikor csúszik el a vízben, sárban, jégtengerben...
  és amikor felhívtam az akkori polgármestert, közölte nincs belvíz..., a faluban nem látszik!Ja, akkor kértem meg valaki sétáljon már kb 500 m-t a falu---bocsánat község határától.Na, utána rájöttek...Hónapokig tűrtem, de a Szüleim ott éltek!!!Balhé kellett, hogy észrevegyék...Most is tudták mi várható, mégsem tettek semmit megelőzésként, most, hogy Székkutas is úszik, kezdenek kétségbeesni és átélni sajnos ezeket a borzalmakat...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vásárhelyi Tóth Sándorra emlékeztek Aradon

Hódmezővásárhely - Aradon emlékeztek meg csütörtökön a 21 éve hősi halált halt Tóth Sándorról. A… Tovább olvasom