Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Bélyeggyűjtők: a legcsendesebb hobbi szakértői

Hódmezővásárhely - A március közepén indult hódmezővásárhelyi filatéliai előadássorozat kapcsán Csányi Viktor régész-muzeológust, bélyeggyűjtőt kérdeztük a "legcsendesebb hobbi" vásárhelyi múltjáról, jelenéről és jövőjéről.
Március közepén az Internetes Bélyeggyűjtő Közhasznú Egyesület, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ és a Tornyai János Múzeum egy kilenc előadásból álló sorozatot indított a bélyeggyűjtés népszerűsítésére. Az esemény kapcsán egy hódmezővásárhelyi filatelistát kérdeztünk, a helyi bélyeggyűjtő közösségről, e másfél évszázados hobbi 21. századi kihívásairól és persze saját gyűjteményéről, a filatélia iránti szenvedélyéről.

Csányi Viktor a Magyar Posta által kiadott bélyegeket gyűjti.
Csányi Viktor a Magyar Posta által kiadott bélyegeket gyűjti.

Bélyeggyűjtő előadások

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban rendezett konferencia első előadója a vásárhelyi Csatlós Árpádné, az Internetes Bélyeggyűjtő Klub elnöke volt. A vásárhelyi példákkal is gazdagon illusztrált előadáson az ún. parafilatéliával ismerkedhettek meg az érdeklődők. A következő alkalommal, április 13-án Visnyovszki Gábor beszél majd a bélyeggyűjtés múltjáról és jövőjéről, a BFMK épületében. 

 
- Gyermekkoromban az apai nagyapámtól kapott bélyegekkel kezdtem a bélyeggyűjtést. Később ez a hobbi némileg háttérbe szorult. Csak néhány éve poroltam le újból a régi albumokat. Alapvetően a Magyar Posta által kiadott bélyegeket gyűjtöm a kezdetektől napjainkig. Egy-két igazán ritka és értékes darabtól eltekintve 1956-tól kezdve van teljes, postatiszta gyűjteményem - mondta el Csányi Viktor régész-muzeológus, a Tornyai János Múzeum munkatársa, a mostani filatéliai programsorozat egyik szervezője, aki ma már egy mintegy 15 000 darabból álló kollekció tulajdonosa. - Az említettek mellett lebélyegzés gyűjteményem - melyben a magyarországi városok postahivatalaiban lebélyegzett bélyegek találhatók, valamint kisebb motívumgyűjteményeim vannak, melyekben nem csak bélyegek és blokkok, hanem futott levelek, levelezőlapok, elsőnapi borítékok és Carte Maximumok is megtalálhatóak. A gyűjteményem egy része júniusban, egy kisebb bélyegkiállításon bemutatásra is kerül majd a hódmezővásárhelyi szerb ortodox templomban - tette hozzá a vásárhelyi gyűjtő, hozzátéve, a városban igen komoly hagyományai vannak a bélyeggyűjtésnek.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
- 1952-óta működik Hódmezővásárhelyen a 360.MABÉOSZ kör, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének helyi tagozata, de nem ez volt az első és egyetlen bélyeggyűjtő kör a városban. Az egyesület minden páros napra eső vasárnap délelőttjén tartja összejöveteleit a Hódi Pál utcai Tiszti Klub épületében. Ilyenkor szakmai kérdéseket vitatunk meg, és persze cserélgetünk is. Ennek a körnek az 1960-as években 240 tagja volt, úgy, hogy akkoriban 10 másik bélyeggyűjtő kör is működött a városban. Ma alig 20 tagot számlálunk. Azt viszont, hogy pontosan mennyien hódolnak a "legcsendesebb hobbinak" ma Hódmezővásárhelyen, még megbecsülni sem tudjuk - mondta el Csányi Viktor, hozzátéve, van olyan gyűjtő Vásárhelyen, akinek több, mint egymillió darabból álló gyűjteménye van, és olyan is, aki már 75 éve hódol ennek a szenvedélynek.

Csatlós Árpádné a filatéliai sorozat első előadásán.
Csatlós Árpádné a filatéliai sorozat első előadásán.

Az elmúlt években, főként az internet megjelenésének köszönhetően a filatélia is megváltozott. Sokak számára a személyes kapcsolatokra épülő gyűjtés, csereberélés egy, a virtuális térben, olykor személytelenül zajló tranzakcióvá vált. - Régebben a bélyeggyűjtő körök jelentették a kapcsolatot a külvilággal, más bélyeggyűjtőkkel, többek közt itt lehetett nemzetközi katalógusokat lapozgatni, mások gyűjteményeit megtekinteni. A világháló ma ezeket a lehetőségeket rendkívüli módon kiszélesítette. Bárki böngészheti az online bélyegkatalógusokat, vezetheti a sajátját, de a régi bélyegek és a bélyeggyűjtési kellékek beszerzése is sokkal egyszerűbb az interneten keresztül. Az egyik legnépszerűbb online aukciós oldalon ebben a percben is több, mint 20 000 bélyeggyűjtéssel kapcsolatos termék tekinthető és vásárolható meg, de a nagy aukciósházak is kéthetente és havonta tartanak több ezer terméket felsorakoztató filatéliai árveréseket. Az igazság az, hogy az internet amellett, hogy átalakította a bélyeggyűjtést, annak fennmaradásához is nagyban hozzájárult. A vásárhelyi előadássorozat lebonyolításában is résztvevő Internetes Bélyeggyűjtő Klub is egyfajta válasz a 21. század kihívásaira. Egy interneten szerveződő közösség, amely a világháló nyújtotta lehetőségeket kihasználva, az általa szervezett találkozók révén komoly szerepet vállal a bélyeggyűjtő társadalom összefogásában.

Olvasóink írták

 • 3. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. április 05. 15:25
  „2. booo 2013.04.04. 12:35

  Remélem olyat is elégettél amilyen nekem is van, így lehet, hogy nőtt az értéke vagy 20 fillért XD”
 • 2. booo 2013. április 04. 12:35
  „A hetvenes, nyolcvanas években én is vásároltam a kis zacskókat, tele bélyegekkel. Akkoriban érdekesség volt egy egy Amerikai vagy nyugati bélyeget látni. Később rájöttem hogy felesleges időpocsékolás és abbahagytam. Sokáig őriztem az albumokat és egy költözködés előtt eltüzeltem!
  Kicsi meleget azért adott...”
 • 1. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. április 03. 07:20
  „Jó kis hobbi, éppen nézegettem a múltkor, hogy a 80-as évekbe összegyűjtött bélyegeimet, jó ha azon az áron el tudnám passzolni....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klub fiataloknak Hódmezővásárhelyen

Csocsó, asztalitenisz, internet, film és zene szolgálja a kikapcsolódást a vásárhelyi ifjúsági… Tovább olvasom