Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Bemutatkoznak a vásárhelyi polgármesterjelöltek

Polgármestert választanak szeptember 2-án a vásárhelyiek. Jövő pénteken ér véget a jelöltállítási időszak. Várhatóan négyen indulnak a posztért. Mai számunkban bemutatkozásra, legfontosabb elképzeléseik ismertetésére kértük őket. Az időközi választásig mindnyájukkal interjút készítünk, ezeket az írásokat augusztus 10-étől közöljük, pénteki kistérségi oldalunkon. Ábécérendben haladunk; elsőként Almási Istvánt faggatjuk. Augusztus 17-én Kis Andrea, 24-én Kovács Sándor, 31-én Nagy László következik.
A helyi gazdaság erősítése, munkahelyteremtés
Almási István, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje: Tizennyolc éve önkormányzati képviselőként, tizenkét éve alpolgármesterként szolgálja a várost. Almási István megbízható, kitartó és eredményes munkájáért számos elismerésben részesült, a Pro Urbe Hódmezővásárhelyért díj mellett a közelmúltban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét is átvehette. Nem a pártoskodás, nem a politika, hanem az összefogás, az építkezés és a becsületes munka embere. Polgármesterként a város fejlődésének már megkezdett programját viheti sikerre, amely a vásárhelyiek életét számos területen megkönnyíti. Vezetése alatt két éven belül megindulhat a 47-es főút várost elkerülő szakaszának építése, a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer kiépítése, a belterületi úthálózat rekonstrukciója. Folytatódhat az Erzsébet-kórház fejlesztése, az oktatási intézmények felújítása, megvalósulhat a Szabadság tér teljes rehabilitációja. A kulturális élet szervezőjeként mindig is vallotta: a város nem csupán utak, parkok és épületek együttese, hanem elsősorban a hódmezővásárhelyiek otthona. Nekik, értük kell dolgozzon a város vezetése, az ő életüket kell mindenekelőtt segítenie, számukra kell lehetőségeket teremtenie a polgármesternek. Legfontosabb feladatának az oktatási rendszer folyamatos fejlesztését, a helyi gazdaság, a vállalkozások megerősítését, a munkahelyteremtést és az idős polgárok támogatását tekinti. Almási István megbecsült és elismert tagja a hódmezővásárhelyiek közösségének, aki egy tanár türelmével, egy zenész emberközpontúságával és egy tapasztalt városvezető lényeglátásával közel két évtizede eredményesen dolgozik a városért. Személye garanciát jelent a kormány szövetségére és támogatására, amelynek eredményeként a fejlődés, a gyarapodás évei következhetnek Hódmezővásárhelyen.

Közös munkával, együtt orvosolják a problémákat
Kis Andrea, az MSZP polgármesterjelöltje: pedagógusként dolgozik, egy hatéves kisfiú anyukája, és két esztendeje a város önkormányzati képviselője is. Hosszú idő óta tapasztalja, de az utóbbi két évben közelről is látja, hogy a városnak és a vásárhelyieknek alapvető változásra van szükségük. Az előző városvezetés felelőtlenül óriási adóssággal terhelte meg a városkasszát, s ennek kezelése csak nagyon körültekintő és higgadtan átgondolt, új gazdasági stratégiával lehetséges. A vásárhelyiek már-már elviselhetetlenül magas adóterhein csökkenteni kell – hiszi, hogy a kiadások ésszerű átcsoportosításával erre van mód. A városnak munkahelyekre van szüksége, a fiataloknak jövőképre, hiszen – mint pedagógusként maga is nap mint nap tapasztalja, a gyermekek elvágyódnak innen, a fiatalok pedig el is mennek. Ezt a folyamatot meg kell állítani, és nem csak a gazdasági változtatásokkal: szemléletbeli változásra is szükség van. Vásárhelyen szinte tapintható a megosztottság, a hétköznapokat is mérgezi a politikai torzsalkodás és a diszkrimináció. Meggyőződése, hogy olyan Vásárhelyre van szükség, amely múltjának legszebb tradícióiból táplálkozva – így a mezővárosi múltból is merítve épít jövőt. A milliárdos nagyberuházások ideje lejárt, most a figyelmet a kisebb léptékű feladatokra, azaz a mindennapok élhetőbbé, a várost szerethetőbbé, igazi, egymás iránt felelősséget érző kisvárosi közösséggé formáló ügyekre kell fordítani. Mégpedig ezúttal nemcsak szavakban létező, hanem valódi összefogással. Arra kéri a vásárhelyieket, hogy a közös munkában legyenek segítségére, együtt próbálják orvosolni a problémákat. Szerinte ugyanis a város fejlődése és jövője nem lehet pártpolitikai kérdés.

Fejlesztés: időszerűbb, mint bármikor
Kovács Sándor, a Jobbik polgármester-jelöltje: 1961-ben született Hódmezővásárhelyen. Magánvállalkozóként tevékenykedik 1996 óta. Számára a polgármesteri feladat mindenekelőtt szolgálatot jelent azok felé, akik bizalmat előlegezve leadják szavazatukat. Véleménye szerint Hódmezővásárhely jelenleg nem a fénykorát éli, így a város fejlesztése időszerűbb, mint bármikor. Mezővárosi jellegéből adódóan a mezőgazdaság megerősítése jelenti a legnagyobb lehetőséget. Az állattenyésztés és az állatok helyben feldolgozása a település gazdasági fellendülését biztosítaná. Mindez a helyi gazdák és kisvállalkozók bevonásával valósítható meg, akik sokkal színvonalasabb munkahelyet tudnak biztosítani az itt élőknek, mint a kormány által támogatott közmunka. A kisipar fejlesztése ugyanolyan fontossággal bír, hiszen elengedhetetlen azon üzemek újraindítása, amelyek az állami tőke megvonása folytán bezárták kapuikat a munkavállalók előtt. A porcelán, de ugyanakkor a kerámia gyártásáról egykor híres városunk újra hírnévre tenne szert ezek újraindításával. Egy helyi téglagyár, de akár egy malom megnyitása is széles lehetőséget kínálna a helyi és kistérségi lakosság számára. Felpezsdülne az élet, a város új tervek, kilátások felé nyitna és megtelne életerővel. A hétköznapok megkönnyítéséhez törölni kell a helyi építményadónak nevezett sarcot, és csökkenteni a vízdíjat. A város lakosainak egyéni véleménye fontos a számára, valamint a beszélgetés, a személyes találkozás, és nem utolsósorban a gondolatok, a nézetek egyéni felvállalása, az egymásra figyelés – ezek viszik előrébb a közös dolgokat.

Változás kell a vállalkozói szférában is
Nagy László független polgármesterjelölt: Hódmezővásárhelyen született és él. Vállalkozóként, családapaként látja, tapasztalja a települést érintő problémákat. Számára fontos, hogy Hódmezővásárhely jól működő, a lakosok számára élhető város legyen. Az itt élő emberek eltérő területen tevékenykednek, de közösen abban reménykednek, hogy nem ilyen világot szeretnének gyermekeiknek hátrahagyni. Polgármesterként az a célja, hogy minden itt született lakos itt élhessen. Szükségesnek érzi egy helyi egészségügyi és nyugdíjrendszer kidolgozását, a segélyezési gyakorlat reformját. Ahhoz, hogy a jólét mindenki számára elérhetővé váljon, elengedhetetlen az állás nélküliek számának csökkentése a helyi erőforrásokra alapozott munkahelyek megteremtésével. Lényeges változás kell a vállalkozói szférában is, törekedni kell az összefogásra, és a helyi érdekvédelmi szervezetek, klaszterek létrehozására. Fontosnak tartja a szolgáltatók (áram, gáz, víz) köztulajdonba vételét és megtartását, a megújuló energiára épülő szolgáltatások kialakítását. Felülvizsgálatra szorul a sokakat érintő telek- és építményadó, a fizetőparkoló-övezet szükségessége. Úgy gondolja, az sem engedhető meg, hogy a helyben megtermelt, előállított élelmiszereket Budapesten és más, a várostól távoli településeken értékesítsék, míg a helybeliek sokszor az egészségügyi feltételeknek nem megfelelő nagyipari élelmiszereket fogyasztanak. Köszöni, hogy az ajánlószelvény leadásával megtisztelték bizalmukkal. A szelvények átvétele továbbra is a Lázár utca 7. szám alatt történik, illetve kérésre személyesen megy érte, értesítési telefonszám: 62/534- 566.

Olvasóink írták

 • 5. airwaves 2012. július 30. 18:24
  „Nagy Laci honlapját érdemes elolvasni.
  nagylaszloattila.hu
  Sokatmondó, tragikus adatokat tartalmaz.

  A programok és tervek menüpont viszont tök üres.
  Ezt hogy gondolja?”
 • 4. Őszödi 2012. július 28. 12:11
  „Hataloméhes, politikai pártok által támogatott jelöltekkel csöbörből vödörbe.”
 • 3. booo 2012. július 28. 06:16
  „Azt nem értem, mind a 4 jelölt a munkahely teremtésen lovagol, a jelöltek közül a jelenleg is pozícióban lévő eddig miért nem tette meg?”
 • 2. OPP 2012. július 27. 15:20
  „Respect airwaves!”
 • 1. airwaves 2012. július 27. 12:24
  „Ha megkésve is , de bemutatkozik a Kétfarkú Kutya Párt vásárhelyi polgármesterjelöltje.
  Okos Oszkár vagyok. Már kiskoromban megszülettem. Kórházban, bár nem voltam beteg.
  Vállalkozóként dolgozom, mint közmunkás. Családapaként (kettő kutya és három macska, papagáj és aranyhal) fontosnak tartom, hogy ott éljünk, ahol van oxigén.
  Ezért programunk:
  Teljes adómentesség!
  Örök élet! Örök életet garantálunk a teljes lakosságnak, és Vásárhely tiszteletbeli polgárainak, felvállalva akár a környező országok ellenkezését és az ebből fakadó esetleges konfliktusokat is. A halált értelemszerűen betiltjuk, aki meg merészel halni, azt örök életre ítéljük.
  Ingyen sört! A pártban jelenleg még komoly vita zajlik ennek gyakorlati megvalósításáról. Még nem dőlt el, hogy a vezetékes sört vezessük-e be vagy pedig sörkutakat állítsunk föl.
  A Zrínyi utcán betereljük a Tiszát! Saját kikötő!
  Velencei mintára a csatornán gondolákkal kiváltjuk a taxikat!
  Csettintésre le-, és felkapcsolható hangulatvilágítást építünk ki a belvárosban. Nem csak Karácsonykor.
  A kéregetők helyett hivatásos adakozókat állítunk forgalomba a forgalmasabb helyeken.
  A városháza tetejére felépítjük az I. Lázár Energianyelőt, amely a világűrből begyűjtött energiákat alakítja a Föld számára felhasználhatóvá. A rendszer segítségével megvalósulhat régi álmunk, és végre bevezethetjük az ingyenes áramszolgáltatást, 10 évre visszamenőleg.
  Abból a célból, hogy végre kitilthassuk a buszokat a belvárosból, a várost átszövő hullámvasutat helyezünk üzembe.
  Pártunk nagy hangsúlyt fektet a közbiztonságra. Ennek megoldására felkértük azt az embert, aki két hét alatt rendet tesz. Ö nem más, mint Chuck Norris.
  Mobil kátyúkat helyezünk üzembe, hogy a kátyú(ez nem rövid u?)k terén elmaradott területek is részesülhessenek a szolgáltatásból.
  Nyáron is bevezetjük a hóesést, hogy a kánikula elvégezhesse a hóeltakarítást.
  Kiutalunk a város valamennyi polgárának évi plusz 99 napnyi időt.
  Ingyenes nyilvánosházakat! Fel sem tünne úgyis egy nagy kupi az ország.
  A zsinagógát átvisszük a Népkertbe, mert ott jobban nézne ki.
  Az Emlékpontban Leonardo da Vinci kiállítást szervezünk, amire elhozzuk az alkotó művészt is.
  Augusztus 20.-án minden ünneplő polgárt meglepünk egy-egy nyárson sült ökörrel.
  Este 21-órától fellép a Rollling Stones.
  Télen a jégpályán a Sárkány Sportbolt ingyen osztja az úszósapkát.
  A városi stadionban játssza hazai meccseit a Barcelona.
  Megszüntetjük az egészségügy legnagyobb problémáját, a betegségeket. Kórházigazgatónak kinevezzük Brinkmann profeszort, helyettese Dr. Szova.
  Szakértőink szerint a többi párt rossz oldalról közelíti meg a foglalkoztatás és a munkanélküliség kérdését, és ezért természetszerűleg félrekezelik a problémát. Mindannyian a munkanélküliséget kívánják csökkenteni, pedig sokkal jobb lenne, ha senkinek sem kellene dolgoznia, ám mégis kapnának fizetést. Ezért a Kétfarkú Kutya Párt meghirdeti a Ne kelljen dolgozni, de legyen pénz!? elvet, amit hatalomra kerülése esetén végsőkig követni fog, mert úgy véljük, hogy nem méltó az emberi fajhoz, hogy az embereknek dolgozniuk kell a fizetésükért.
  Csökkentjük a gravitációt, hogy könnyebb legyen járni és ne lógassa senki a fejét.
  Hegyépítés Újvároson és bevezetjük a kötelező iskolai síoktatást.
  2014-re beindítjuk a tökéletes nyaralás programot és szoláriumcsövek, valamint ballonokról belógatott merülőforralók segítségével optimális fényviszonyokat és hőmérsékletet teremtünk.2016-ra négysávos úttal összekötjük Vásárhelyt az Adriával.
  Nagy az átmenő forgalom. Egy éven belül olyan elkerülő utat építünk, hogy meg se találják a várost.
  Bevezetjük a hazugságvizsgálót a városi közgyűlésen, a városi tv-ben, rádióban és azok WC-iben is.
  A Kétfarkú Kutya Párt alapvetően különbözik a többi párttól abban, hogy míg a többiek csak ígérgetnek, mi valóban megígérjük ígéreteinket. Más pártok felelőtlen ígérgetésével szemben a mi programunk teljesen racionális, végrehajtható és a város felemelkedésének alapjául szolgálhat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részben helyt adott a választási bizottság az MSZP vásárhelyi polgármesterjelöltje kifogásának

A polgármesterjelölt beadványa szerint az MSZP-re emlékeztető színeket használó szórólap számos manipulatív információt tartalmaz. Tovább olvasom