Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Bemutatóterem lehet a vásárhelyi kaszinó

Hódmezővásárhely - Nem része a jövőre kezdődő belvárosfelújításnak az egykor kaszinóként, majd ifjúsági házként szolgáló vásárhelyi épület, amely magánkézben van. Az évek óta üresen álló ingatlan talán bemutatóteremként működik majd.
A Tornyai János Kulturális Városfejlesztési Programnak köszönhetően 2009 és 2013 között két ütemben újul majd meg Hódmezővásárhely belvárosa. A milliárdos nagyságrendű rehabilitáció keretében többek között bővül a Tornyai-múzeum, az Alföldi Galéria, rendbe teszik a görögkeleti templom homlokzatát, de megszépül a református ótemplom is. A programban nem szerepel az évek óta üresen álló egykori ifjúsági ház, az ugyanis egy kft. tulajdona. A Zrínyi utca 1. szám alatti szecessziós épületet Sándy Gyula tervei alapján a tizenkilencedik és a huszadik század fordulóján az 1845-ben alakult Kaszinó Egylet építtette. Tavaly januárban arról adtunk hírt, hogy a házat esetleg vásárcsarnokként lehetne hasznosítani. Az ötlet a Vásárhelyen élő Szabó Margit kertészmérnök, gyógynövényszakértő fejéből pattant ki.

Évek óta üresen áll Vásárhely egykori ifjúsági háza. Fotó: Tésik Attila
Évek óta üresen áll Vásárhely egykori ifjúsági háza. Fotó: Tésik Attila

– Az elképzelésből végül nem lett semmi, de az épület hasznosításával kapcsolatban komoly elképzeléseink vannak – halljuk Mucsi Józseftől, a kft. egyik ügyvezetőjétől. – Az egyik magyar bank közvetítésével jelenleg egy alternatív energiaforrásokkal foglalkozó nyugat-európai cég vezetőivel tárgyalunk, akik egy 50-55 embert foglalkoztató üzemet létesítenének a városban. A tervek szerint a Zrínyi utcai ingatlan a cég termékeinek közép-kelet-európai bemutatóterme lenne, amely kívül-belül az eredeti terveknek megfelelően az üzem várható hasznából újulna meg.

Az egyszintes, L alaprajzú, többek között növényi motívumokkal díszített és 1945-ig úri kaszinóként működő épület rossz állapotban van. Mucsi József elmondta, 2004-ben sikerült műemlékké nyilváníttatniuk a házat. Korábban már végeztettek statikai méréseket, s a felújításhoz szükséges költségvetés is a kezükben van.

Karancsi-parókia

A volt ifjúsági házhoz hasonló leromlott állapotban van Vásárhely egy másik meghatározó épülete, a Kálvin téri újtemplom szomszédságában álló Karancsi-parókia. Az 1833-ban épült lelkészlak mellett a templom is tatarozásra szorul, ennek összköltsége 200 millió forint. A két épület felújítási terve elkészült, a munkához a református egyház most pályázati forrásokat keres.

Olvasóink írták

 • 10. polgár 2008. október 21. 02:40
  „mackó #7: "a vásárhelyeiknek munkahely kell, NEM ÉRTED-KÖCSÖG!"

  És szerinted a bemutató teremben robotok dolgoznának?”
 • 9. mackó 2008. október 15. 09:51
  „hm...- nagyon jó ötleted van az volt régen is jó visszaemlékezni az ötórai teákra. Most is jó lenne ha lehetőségük volna a fiataloknak ott szórakozni. Ez meg sem fordul a városvezetés fejében.”
 • 8. hm... 2008. október 13. 15:42
  „Legyen újra ifjúsági ház, ahol a fiatalok kultúrál körülmények között tudnának ismerkedni, beszélgetni és zenét hallgatni. Akik meg nem tudnának viselkedni, azokat símán kitiltanám. Én nagyon szeretnék már egy ilyen helyet (pia és bagó menteset).”
 • 7. mackó 2008. október 13. 13:03
  „Mi a fenének már megint bemutató terem. Lj nem tud már csak ilyet kitalálni. Lj a vásárhelyeiknek munkahely kell, NEM ÉRTED-KÖCSÖG!
  Lj kellene mutogatni benne -tetszene is neki.”
 • 6. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 13. 12:21
  „KUKIMUKI656! Neked apádat és anyádat is oda kellene állítanod mellém tégedet meg elébük.És együtt lenne a tuskó család!Na mit szólsz hozzá????”
 • 5. kukimuki656 2008. október 12. 12:51
  „Írástudatlan! Téged kellene ott kiállítani! Úgysem volt még tuskó kiállítás vásárhelyen.”
 • 4. eredetileg 2008. október 11. 13:54
  „Szerintem vissza kellene állítani az eredeti funkciót, legyen kaszinó. Városunk vezetőinek ott lenne mindennap a fogadóórája, két parti között.”
 • 3. ifi 2008. október 11. 13:51
  „Hej, amikor ifjúsági ház volt.... akkor még látható volt az ifjúság. Most? Hol vannak a fiatalok? Mármint délután, esténként? Nekik készül a bemutató terem?”
 • 2. Írástudatlan-Tdi. 2008. október 11. 10:04
  „Bemutató terem? Ugyan már kérem. Igaz szükségmególdásnak jó de nem igen fogja fellendíteni városunk túrisztikai fórgalmát.Inkább a Vásárhellyel kapcsolatos képzőművészeti alkotásoknak kellene benne helyet biztosítani.Talán ez lenne a legésszerűbb mególdás.Szerintem!”
 • 1. efje 2008. október 10. 23:18
  „kepgaleria. Ennek sok helyi amator fotos mellett azok ismerosei is megneznek magukat az ott kiallitott, kivetitett oriaskepeken. Ez egyedi otletkent szamithatna nagy erdeklodesre. Kepzeljenek el embermeretu kepeket az asztaluk korul. Slideshow! Tanacsadas, angol nyelvi segitseg a wifizoknek. Nem etterem, nem museum.
  Konferencia terem. Audiovisualis termekkel. Putyi! Csinaljuk meg!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bursa Hungarica ösztöndíj Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Idén is lehet jelentkezni a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati… Tovább olvasom