Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Benczédiék őrzik a Jókai-díványt

Hódmezővásárhely - A magyar irodalom, történelem és politika számos egykori hírességének sorait őrzi a vásárhelyi Benczédi család a néhai nagybácsi, Ó-Tordai Weress Ákos által nyitott Kívánságok Könyvében. Benczédiék maguk is nyitottak újabb köteteket, amelyekbe minden vendégüknek kötelező beírniuk, majd ki kell próbálniuk a család birtokában lévő Jókai-díványt.
„Erdély ismét magyar legyen!" ezt az egyetlen tömör mondatot írta be Teleki Pál földrajztudós, miniszterelnök Ó-Tordai Weress Ákos könyvébe. A Kívánságok Könyvét 1920-ban nyitotta, s 1959-es haláláig vezette tulajdonosa, és most unokahúga, Benczédi Ferencné vásárhelyi agrármérnök, a Gregus-szakközépiskola nyugalmazott tanára őrzi. A könyv különlegessége, hogy a nagybácsi korának közismert, a kulturális, szellemi és politikai életben szerepet játszó személyiségek aláírását, illetve sorait gyűjtötte benne össze.

Kosztolányi Dezső 1931. január 1-jén zöld tintával jegyzett be verset a könyvecskébe. A szerző felvétele
Kosztolányi Dezső 1931. január 1-jén zöld tintával jegyzett be verset a könyvecskébe. A szerző felvétele

– Ákos nagybátyám 1920- ban Tordáról Pestre költözött, és mert otthon dalárdát vezetett, a fővárosban is folyton hangversenyekre járt, de teniszezett, az unitárius cserkészcsapatot vezette, és rengeteg embert ismert. Így gyűjtötte össze többek között a földrajztudós sorai mellett például Reményik Sándor, Áprily Lajos, Bartók Béla és felesége, Kodály Zoltán, Bethlen Mária grófnő, Benedek Marcell, Vaszi Viktor, Tamási Áron, Sík Sándor, Szerb Antal, Szabó Dezső, Antal Imre kívánságait, bejegyzéseit vagy éppen Kratochwill Károly, a Székely Hadosztály egykori legendás parancsnoka kézjegyét. Kosztolányi Dezső 1931. január 1-jén egyenesen zöld tintával jegyzett be verset a könyvecskébe – mondta és mutatta Gabi néni a bejegyzéseket.

A 470 oldalas könyvecske legutolsó beírásait – Sántha Ferenc író, Czine Mihály irodalomtörténész és Nagy László költő kézjegyét – már Gabi néni férje, a legendás hírű Benczédi Ferenc orvos gyűjtötte össze egy porcelángyári kultúresten.

Benczédi Ferencné a Jókai díványon. A szerző felvétele
Benczédi Ferencné a Jókai díványon.
A szerző felvétele

– Egy rokonunk szerint Ákos nagybátyám könyvét nem szabad folytatni. Ezért nyitottunk egy másikat édesanyám javaslatára. A Szózat soraival nyitott füzetet az eltelt évtizedek óta újabbak és újabbak követték. Ezekbe a Benczédi család minden vendégének kötelező beírnia, hogy milyen apropóból érkezett. Azt, hogy élő naplónkban hányan szerepelnek, nem tudom, hiszen sosem számoltam össze, ráadásul van, aki többször is írt bele: annyiszor, ahányszor hozzánk jött.

A Benczédi család nemcsak a naplókat őrzi, de azt a díványt is, amelyen egykoron Jókai is ült a Weress család tordai főtéri házának szalonjában.

– Jókai Mór annak idején az Egy az isten című regény írása előtt jött el Tordára terepszemlére, s Weresséknél vendégeskedett. Az Ellenzék című újságban megírták a látogatást, s szerepelnek benne egy rajzon a szalon bútorai. A dívány, amelyen Jókai ült, végül hozzánk került – tette hozzá Gabi néni, aki nemcsak a könyvbe írat be minden vendégével, hanem leülteti őket a Jókai-díványra is, és ilyenkor fénykép készül

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képeskönyv Vásárhelyről

Hódmezővásárhely - Pár hónapja a második kiadása is megjelent a 72 éves Mágori Sándor… Tovább olvasom