Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Benedek bébikötvénye

A háromhetes Benedek a vásárhelyi Barna család első közös babája. A kisfiú azon apróságok egyike, akiknek bébikötvényére havonta 3500 forintot fizet a város. Az ezt felügyelő alapítvány január 31-éig huszonhárom babát vett nyilvántartásba.
Új jövevény. A háromhetes Barna Benedek szüleivel, Ilonával és Lászlóval Fotó: Tésik Attila
Barna Benedek 2006. január 28-án született 3350 grammal és 50 centiméterrel. Az apróság a vásárhelyi Barna Lászlónak és feleségének, Ilonának az első közös gyermeke. A fiúcskának van egy bátyja – a 13 éves Balázs –, aki a feleség első házasságából született.

– Tavaly december 21-én keltünk egybe. Érdekesség, hogy a miénk volt a 2005-ös esztendő utolsó házasságkötése a városban – mesélte a férj.
Még tavaly döntött arról a közgyűlés, hogy idén január elsejétől minden Vásárhelyen született, nagykorúságáig a városban maradó, s itt ingatlant vásárló gyermek havonta 3500 forintot kap az önkormányzattól.

A város nemrég létrehozta a Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítványt, amely koordinálja a bébikötvényeket. Azért döntöttek az alapítvány mellett, mert így nem csupán a város, hanem bárki hozzájárulhat a kezdeményezéshez, így több pénz gyűlhet össze a fiatalok számláján. Az összeget csak a 18. életévét betöltött fiatal veheti fel, ha teljesíti az említett feltételeket.

Az állam is segít

Január elsejétől az állam is segíti az újszülötteket. A kis jövevények az éves költségvetési törvényben meghatározott összegű támogatást kapnak, amit a gyermek 18. életévének betöltését követően vehet fel. A babakötvény összege 2006-ban gyermekenként 40 ezer forint. A minden csecsemőnek járó összegen felül az alacsonyabb jövedelmű, rendszeres gyermekvédelmi támogatásra jogosult családok gyermekei 7. és 14. életévük betöltésekor további 42-42 ezer forintra, tehát összesen 124 ezer forintra jogosultak. A babakötvénnyel nyitott számlára a szülők jelentős kedvezmények mellett évente 120 ezer forintot helyezhetnek el. 
Január 31-éig huszonhárom újszülött került a közalapítvány nyilvántartásába, s az első hónapra összesen 80 ezer 500 forintot különítettek el. A fiatalok 18 és 24 éves koruk között az alapítvány kuratóriumához címzett kérelem után vehetik igénybe ingatlanvásárlásra a havi 3500 forintot, valamint hozadékait.

– Én a városban születtem, a férjem pedig orosházi. De azt tervezzük, hogy hosszú távon Vásárhelyen maradunk. Azt szeretnénk, ha fiunk is itt találná meg a boldogulását. Ezért is jön jól ez a segítség. Persze a város által adott összeget mi is kiegészítjük majd – vette át a szót Ilona.

A kis Benedek egyelőre nem foglalkozik sem a kötvényével, sem a most készülő adókártyájával. Édesapja nagyon boldog lenne, ha követné őt fia, s vőfély lenne belőle. Persze ez teljesen tőle függ. Ha így döntene, akkor ő lenne a Barna família ötödik generációs vőfélye.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fantomplakátok a levegőben

Nincs gazdája a Gyurcsány Ferenc és Kóka János fotójával és állítólagos idézeteivel ellátott… Tovább olvasom