Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Benépesül a mártélyi üdülőterület

Mártély - Mártélyon a jó időnek köszönhetően a biológiaórák többségét már a holtágban tartják az iskolásoknak. Az üdülőterületet nemcsak a diákok veszik lassan birtokba, a nyaralótulajdonosok is kijárnak már csinosítani a portájukat.
A Keszeg utcában pedig egy olyan szegedi asszonnyal találkoztunk, aki a telet is már kint töltötte.

Ahogy egyre több a zöld a növényeken, illetve ahogy emelkedik a hőmérséklet, egyre több emberrel lehet találkozni a mártélyi üdülőterületen. A horgászok mellett már a kirándulók, illetve a nyaralótulajdonosok is megjelentek.

Szerencsére most a Tisza nem öntötte el a területet, így nem kell az árvíz utáni károk helyreállításával foglalkozni. A portákon, illetve a közterületen is látszik, hogy igen rendezett az egész. Néhány ingatlant még a tavalyi avar borítja, de ezt többségében már összegereblyézték.

Csönd és pihenés

Az egykori Drúzsbatelep leginkább fából épített házikóit már elbontották, és a törmeléket is elszállították. A körzet egyre inkább kezd egységes arculatot kapni. A nyaralók nagy többsége már masszív építmény, és egyre több az olyan, amelyet már állandó bentlakásra is berendeztek.

Óra a szabadban. A mártélyi iskolások jó időben a holtág partján tanulnak. Fotó: Tésik Attila
Óra a szabadban. A mártélyi iskolások jó időben a holtág partján tanulnak.
Fotó: Tésik Attila

Ilyen például a Keszeg utca végén álló ház is. Sávay Sándorné tavaly nyáron jött ki, aztán jócskán bent járt már az idő az őszbe, mire úgy gondolta, inkább télen is kint marad. A szegedi asszony fűtését mártélyi ismerősei oldották meg. A korábbi drága fenntartású és alig fűtő villanyradiátor helyett fatüzelésű kandallót szerzett be, melyhez kéményt is építettek.

– Szinte naponta kijönnek hozzám a mártélyiak két kisgyermekükkel. Amúgy a csönd és a pihenés miatt maradtam itt. Hallgatom a madárcsicsergést, gondozom a kertet. Télen szinte csak ketten-hárman voltunk az egész holtágban – mesélte.

Búzás Éva órái

Egy másik portán is látszik, hogy rendszerető kezek ápolják. A füvet nemrég nyírhatták le, mert még érezni lehetett a friss zöld illatát. A házikó verandáján lévő széken egy munkászubbony pihent, az asztalon pedig egy félig telt sörösüveg álldogált. De a gazdával nem sikerült találkoznunk.

Ezt a fát nem azért jelölték meg Mártélyon, hogy kivágják, csak feltérképezik az állományt. Fotó: Tésik Attila
Ezt a fát nem azért jelölték meg Mártélyon, hogy kivágják, csak feltérképezik az állományt.
Fotó: Tésik Attila

A közelből vidám gyermekzsivaj hallatszott. Kiderült, a mártélyi általános iskolásoknak rendszeresen tartanak a holtágban biológiaórákat. Búzás Éva tanárnő kérdésünkre elmondta: sokkal jobb helyzetben vannak a diákjai, mint nagyvárosi társaik, mert itt élőben is találkozhatnak azzal, ami a könyvekben van.

Az erdei iskola

Egyben ő szervezi az erdei iskola programjait is. Most a negyedikesekkel, ötödikesekkel jött ki. A Bodnár Oktatóközpontban többek között mikroszkóp alatt is megvizsgálták a Tisza élővilágát. A diákok emellett kisebb-nagyobb túrákat is tesznek a természetvédelmi körzetben.

Olvasóink írták

  • 1. Lorelai 2008. május 13. 13:36
    „A szúnyoginvázió miatt inkább elnéptelenedika mártélyi üdülőterület. Sürgősen cselekednie kellene az önkormányzatnak, mert már most tarthatatlan a helyzet, és minél tovább várnak, annál rosszabb lesz. Az üdülőadót már beszedték, itt az ideje hasznosítani.
    A mártélyi úszóművek (mólók) is használhatatlanok, mivel nem törődnek a vízszint ingadozásaival. Aki 5000Ft-ért bérel helyet a mólón a csónakjának, 3 hónapig használhatja azt, saját felelősségére, mert az elkorhadt deszkákat egész télen nem tudták kicserélni. S ha jön egy kis árvíz, bocs, ússz be a csónakodhoz. De a partra nem kötheted ki, mert akkor megbüntetünk! Felháborító!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villanyoszlopnak ütköztek Mindszenten

Mindszent - Súlyos baleset történt péntekről szombatra virradó éjjel Mindszenten: két fiatalember egy krosszmotorral villanypóznának hajtott. Tovább olvasom