Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Beneąről szóló könyvet mutatnak be a vásárhelyi Emlékpontban

Hódmezővásárhely - A huszadik század egyik legellentmondásosabb politikusáról, az egykori csehszlovák elnökről, Edvard Beneąről írt könyvet Gulyás László főiskolai docens. A hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumban kedden este bemutatandó kötetet megelőzően magyar nyelven utoljára 1943-ban jelent meg életrajz Beneąről.
Május 27-én, kedden este 6 órakor mutatják be az Emlékpontban Gulyás László „Edvard Beneą. Közép-Európa koncepciók és valóság" című 504 oldalas monográfiáját. Ahogy a szerző fogalmaz Beneą az egyik legfontosabb „nem magyar" közép-európai politikus a magyar nemzet 20. századi történelme szempontjából. A cseh politikus ott bábáskodott a történelmi Magyarország felszámolásánál, a trianoni békekötés feltételeinek kialakításánál és egyik létrehozója a magyarellenes kisantantnak. 1945 után a beneąi politika következtében hárommillió németet és több mint kétszázezer magyart üldöztek el Csehszlovákiából. Edvard Beneą élete utolsó évét a formálódó kommunista hatalom foglyaként egy vidéki házban töltötte.

Gulyás László 1988 óta kutatja Beneą életét, politikáját, történelemalakító szerepét. Eddig több mint tíz tanulmánya jelent meg az egykori csehszlovák elnökről. Gulyás László most megjelenő kötetét megelőzően 1943-ban, vagyis még Edvard Beneą életében adtak ki magyar nyelven monografikus feldolgozást a cseh politikusról. Az egyszerre történelmi és közgazdasági doktori fokozattal is rendelkező Gulyás László könyve valóban hiánypótló munka, amelyből megismerhető a huszadik század egyik legeszesebb közép-európai államférfijának közéleti pályafutása. „Ha létezne a sikeres magyarellenes politikusok listája, Beneąt ezen a listán igen előkelő hely illetné meg" – vallja a szerző.

Edvard Beneąt a mai prágai közgondolkodás minden idők egyik legjelentősebb cseh politikusaként tarja számon Három évvel ezelőtt, halála 60. évfordulóján szobrot avattak a tiszteletére és szintén ebben az esztendőben egy Beneą életét bemutató múzeumot is nyitottak.

Gulyás László Beneą-könyve higgadt történészi aprómunkával ismerteti az egykori külügyminiszter-államfő számunkra, magyarok számára negatív intézkedéseit, de elemzi a „csehszlovák eszme" szempontjából üdvös lépéseit is.

A könyvbemutatón köszöntőt mond dr. Lázár János országgyűlési képviselő, Hódmezővásárhely polgármestere. Az eseményen a szerzővel, Gulyás Lászlóval Farkas Ferenc tanár beszélget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Slamasztikában a vásárhelyi biztosítási alkusz

Hódmezővásárhely - Felszólította, de várhatóan fel is jelenti a Magyar Posta Biztosító Zrt.-t Sebesi… Tovább olvasom