Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Benkő László díszpolgárnak szívügye a romák ügye

Hódmezővásárhely - Vásárhely legújabb díszpolgára a Caola-Alfa Kozmetikai Zrt. vezérigazgatója, Benkő László. Ezer szállal kötődik szülővárosához és a sporthoz, a labdarúgáshoz is. A cigányság sorsát szívügyének tekinti, jelenlegi helyzetüket kritikusnak ítéli.
– Gyerekként azt hallottam a felnőttektől, senki sem lehet próféta a saját hazájában. Nekem sikerült, nagyon örülök, és meghatott, hogy gondoltak rám. Eddig is sokat tettem városomért, a jövőben még többet szeretnék – mondta a 75 esztendős Benkő László, a Caola-Alfa Kozmetikai Zrt. vezérigazgatója, Vásárhely legújabb díszpolgára.

Amíg szülei és bátyjai éltek, hetente ellátogatott Vásárhelyre, de így is havonta megfordul a városban, 2006 óta ugyanis tagja az önkormányzat gazdasági szenátusának. Amikor emlékek felidézésére kértem, azt mondta: – Bár 19 évesen Budapestre kerültem, egy könyv is megtelne a sztorikkal. Vásárhely nekem szent, sohasem tagadtam meg, hogy innen származom.

Gyerekkorát az Agyag utcában töltötte, a Cigányéren tanult meg korcsolyázni. Fő sportága a labdarúgás volt, profiként játszott, de kipróbálta az úszást, az ökölvívást, a sakkot és az asztaliteniszt is. Látta dolgozni a vályogvető cigányokat, megszerette őket, csodálója muzsikájuknak, és félti a romákat, mert úgy tűnik: ebben a világban nincs rájuk, munkájukra, tehetségükre szükség. És egymás után érik őket az atrocitások.

Benkő László: Vásárhely nekem szent. Fotó: Tésik Attila
Benkő László: Vásárhely nekem szent. Fotó: Tésik Attila

– Mindig meglep, amikor illetékesektől azt hallom: Magyarországon nincs rasszizmus. Sajnos van, sőt áldozatokat is követel, legutóbb november 3-án lőttek agyon két romát. Ha a kormány és az Európai Unió nem lép sürgősen és határozottan, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Az is elgondolkodtató, hogy évtizedekkel ezelőtt nyolc-tíz cigányzenekar muzsikált a szülővárosomban, ma pedig egy sem. Itt kell megemlíteni: Vásárhely megoldotta az integrációt, a deszegregációt, sajnos kevés település követi példáját. Lázár János polgármester és a város vezetése – nem csak ebben – jó munkát végez.

700 cigány gyerek sportolását támogatja

Benkő László nem csupán szavakban áll ki a cigányság mellett. Segítette a romaválogatott megalakulását, és saját forrásból rendez rendőr–cigány focimeccseket, idén pedig börtönbajnokság indul a büntetés-végrehajtási intézményekben. Jelenleg is 700 cigány gyerek sportolását, focizását támogatja, valamint 50 tehetséges ifjú romának ajándékozott hegedűt.

Amikor Vásárhelyre jön, a víztornyot pillantja meg először: ezt édesapja főpallérként építtette, akárcsak a Szent István-templomot és a Kokron-palotát. Legkedvesebb épülete mégis az egykori népkerti faszínház, a Nyári Színkör.

– Fantasztikus hangulata volt, és olyan színészekkel láthattunk előadásokat, mint Gobbi Hilda, Rajz János, Sinkovics Imre, Bessenyei Ferenc, vagy a szintén vásárhelyi Gombos Katalin. Nem túlzás, szerelmes voltam abba az épületbe. A bejárat fölött a város fából faragott címere díszelgett, amit megkaptam a 70. születésnapomra. Nagyon boldog lennék, ha újra felépülne – korábban kezdeményeztem –, de erre a jelenlegi gazdasági helyzetben semmi esélyt nem látok. Legalább 1,5 milliárd forintba kerülne. Búcsúzásként megemlítette: – A sport és a család tett azzá, ami vagyok, és nem érzem magam 75 évesnek.

Olvasóink írták

 • 9. dodó 2008. november 21. 17:00
  „Cigány(bérenc) a cigánynak nem vájja ki a szemét.”
 • 8. Én2 2008. november 21. 12:10
  „Sajnos Vásárhely polgármesterének az a szokása , hogy ilyen címeket a jóbarátoknak, komáknak adományozza. Mint pl. most is. Gyerekként elkerült vásárhelyről nem tett itt semmit és ime milyen nagy embert csinálunk valakiből aki Bp-en él évtizedek óta. Pedig van itt sok ember a városban aki igenis megérdemelné ezt a címet, de a barátság előbbrevaló
  Vásárhelyen ez a módi azért ennél az embernél Nyámádi sokkal többet tett és itt élt itt fizeti az adókat még ma is.Csak az a baj, hogy őt nem a polm. jelölte hanem a nép.”
 • 7. cikicakk55 2008. november 18. 21:45
  „Amikor Benkő úr gyermekként itt tanult meg korcsolyázni,meg szeretett labdarugásra járni,biztos nem kellett félnie, hogy a cigány gyerekek elveszik a korcsolyáját, kerékpárját, focilabdáját.Én sem vagyok mai csirke, emlékszem gyermekkoromban én is sokat játszottam cigány kislányokkal, sőt osztálytársam is volt cigány,és bár hihetetlen, de szerettem őket.
  Ma már nem merne gyerekként focizni járni kerékpárral,mert nem biztos, hogy odaér a kerékpár is.A korcsolyáról nem is beszélve.
  Ma már nem nagyon vetnek vályogot a cigányo, inkább valami jobban fizető munkután néznek./ Lopás, betörés,rablás,stricizkedés,stb.
  Bizony Benkőü úr,ez már nem az a világ amit ön szeretett.itt már vérre megy a harc.
  Talán tessékmegprbálni álruhában elvegyülni köztük.Utána is ez lesz a véleménye a cigányságról?
  Amiket itt leírtam saját bőrömön tapasztaltam,illetve a kisfiammal estt meg.nem légből kapott rágalomj.”
 • 6. Vöröske 2008. november 18. 12:19
  „Rasszizmus?!Én meg nem felejtem el a tanárurat! Remélem sok magyar sem felejti el!”
 • 5. Írástudatlan-Tdi. 2008. november 18. 08:23
  „Persze hogy nem érzi magát 75.-évesnek hiszen semmi gondja baja nincs neki. Arról nem is beszélve hogy életében sem dólgozott mint ahogy azt nyilatkozta is hogy olyan jól elnézte a vályogvető cigányok munkályát. Na meg gondolom hogy töbszörös milliomos is. Ha már annyira drasztikusnak találja a cigányok sórsát akkor miért nem ajánlja fel nekik a vagyona 70%-át? Rasszizmus? Az világszerte létezik nem csak itt nálunk. De én állítom hogy itt Vásárhelyen van a legjobb dólguk a cigányoknak. Mindent megkapnak amit bizony egy Magyar nem. És ezek bizony tények. Ingyenlakás,ingyen étel,segélyek aminek az összege minimum 70.000.-ft, ingyentüzelő és még lehetne folytatni. Ezért is nem értem hogy miért elégedetlen a Benkő úr? Az meg hogy spórtólt? Hát ki nem? Vóltak itt Vásárhelyen is nagyon jó spórtolók és vannak is. De úgy látom hogy itt nálunk csak is az lehet díszpólgár aki főleg nem Vásárhelyen él,többszörös milliomos és az is nagyon fontos hogy kissebbségi legyen na meg hogy a városon kívűlről meglássa a víztórnyot! Mert ez is egy elengedhetetlen dolog! Csak nem nórmális városunk szemefénye!”
 • 4. skorpio21 2008. november 18. 07:59
  „Még egy apró kérdés!

  "- Mindig meglep, amikor illetékesektől azt hallom: Magyarországon nincs rasszizmus. Sajnos van, sőt áldozatokat is követel, legutóbb november 3-án lőttek agyon két romát"

  És azelőtt?????????????????????”
 • 3. SándorLászló 2008. november 18. 07:43
  „Természetesen én is örülök ennek a kitüntetésnek. Az elszármazottak találkozóján jó lenne beszélgetni Benkő Lászlóval. De oda engem nem hínak meg, mert én itthon élek Vásárhelyen, itt fizetem az adót és ennek ellenére nem szólhatok bele a "közéletbe" mert LJ keze mindenhova elér. Sokszor beszélgetünk a barátaimmal az elszármazottak találkozójával kapcsolatban, és feltesszük a kérdést, hogy RÁNK MENNYIRE FIGYEL A VÁROS VEZETÉSE, AKIK VÁSÁRHELYEN MARADTUNK?”
 • 2. skorpio21 2008. november 18. 05:25
  „Én is szeretem ezt a várost (leszámítva a politikáját),itt születtem,és azóta is itt élek!Én is a víztornyot látom meg először,ahogy közeledek a városhoz,igaz az őseim közül senki nem vett részt az építésében (tudomásom szerint).
  Viszont itt fizetek helyi adót,és bárhol járok sosem tagadom meg vásárhelyi származásom!
  Sőt!Itt is szeretnék megöregedni!
  Soha nem feledem a régi strand hangulatát,a Béke mozi szotyiját,a piac sült kolbászát!
  A cigányságot is támogatom,na jó nem egészen önszántamból,de mégis....

  Nincs érdemes vásárhelyi ember aki ITT tett,dolgozott volna a városért?Mindég olyanok kapják a címet,akik "sosem tagadták meg vásárhelyi kötődésüket",de nem a városban tettek érte!Minden erre érdemes ember vagy külföldön,vagy más városban élte le az életét? Miért?”
 • 1. Nornora 2008. november 17. 21:22
  „Nincs rasszizmus, mert nincs cigánybűnözés sem, nem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aradi hadgyakorlat vásárhelyi lövészekkel

Hódmezővásárhely - Arab faluban terroristákat fogtak el, megtámadott katonai konvojnak nyújtottak… Tovább olvasom