Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Béremelés helyett ˝szüléspénz˝

Hódmezővásárhely - Támogassák anyagilag a legalább már 5 éve az önkormányzatnál dolgozó köztisztviselőket, akiknek második vagy harmadik gyermekük születik – javasolta Lázár János országgyűlési képviselő a pénteki vásárhelyi közgyűlésen. Vita nélkül elfogadták az idei költségvetést, és módosítottak a parkolóbérleteken.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

14,5 milliárd forint főösszeggel, 825 millió forint többlettel fogadta el pénteken vita nélkül (9 igen és 4 nem szavazattal) a vásárhelyi közgyűlés a város idei költségvetését. Hiányt nem terveztek, nem kötelező feladatra – mint például élményfürdő kialakítására, az Alföldvíz Zrt. részvényeinek megvásárlásra – 1,5 milliárd forintot fordít az önkormányzat. 6,6 milliárd jut fejlesztésre – derült ki Végh Ibolya aljegyző előterjesztéséből. Elhangzott: az önkormányzat 40 millió forintos alapot biztosít a családi házak hőszigetelésére, energetikai korszerűsítésére, amelyre pályázni lehet. Az adósságrendezéssel az állam tavaly több mint 15,6 milliárd forintot vállalt át, idén február 28-áig pedig a fennmaradó 6,7 milliárd is lenullázódik.

– A város megszabadul minden adósságától, és visszanyeri hitelképességét is. A 3 milliárdos adóbevételen kívül hitelt is fel tudnának venni, de nem teszik – jegyezte meg Lázár János országgyűlési képviselő. Hozzátette: 2002 óta nem volt béremelés az önkormányzatnál, sem cégeinél. Alanyi jogú béremelést nem javasol, de azoknak az önkormányzati köztisztviselőknek, akik legalább már 5 éve a városban dolgoznak, második vagy harmadik gyermekük születésekor adhatnának 1 vagy 2 millió forintot.

A közgyűlés megvitatta a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ beszámolóját is. Elhangzott: a nagyszabású kiállítások országos reklámkampányára 50 millió forint áll rendelkezésre. A képviselők módosították a városban használatos parkolóbérleteket. Megszüntették azokat, amelyekre nincs kereslet – a közületi éves teljes övezetit (216 ezer forint/év) és a kizárólagos bérletet (259 ezer forint/év). Helyettük bevezették a teljes övezeti bérletet, amely évi 72 ezer forint, és nemcsak magánszemélyek, közületek is megvásárolhatják. Továbbá új bérlet a 30 napos 10 ezer forintért, és a vendégjegy – rendezvényekre érkezőknek – naponta 1000 forintért. Lakossági kérésre parkolási zóna lett a Hősök terének a városháza és a Dr. Imre József utca közötti szakasza.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdanapok Vásárhelyen

Ismét megrendezik Vásárhelyen a hagyományos gazdanapokat, két „felvonásban". Tovább olvasom